Источни фронт, 315. дан: Руске снаге уништиле украјински „хајмарс“ из кога је пуцано на војну базу у Макејевки

04.01.2023. 14:36
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм

Специјална војна операција руске војске у Украјини ушла је у 315. дан.

Број руских војника који су погинули у украјинском нападу на Макејевку у ДНР порастао је на 89, саопштило је руско Министарство одбране. У Бијелој кући искључили су могућност да се нове територије задрже у саставу Русије, јер оне не могу бити основа за праве преговоре.

Системи за противваздушну одбрану оборили су двије украјинске беспилотне летјелице изнад мора у области аеродрома Белбек, саопштио је губернатор Севастопоља Михаил Развожајев.

Дио војника погинулих у гранатирању Макејевке покушали су да спасу своје рањене саборце, изјавио је вршилац дужности шефа ДНР Денис Пушилин.

- Већина њих, једва изашавши из зграде коју су оштетили амерички ‘хајмерси’, чим су дошли себи вратили су се да извлаче своје саборце. Потом су, када су стигли припадници Министарства за ванредне ситуације, помагали да се спасу остали. Помагали су ризикујући своје животе. А неки од погинулих су они који су погинули када су се враћали да спасу своје колеге - написао је Пушилин на свом Телеграму, преноси Спутњик.

Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Черкаској, Дњепропетровској, Кировоградској, Харковској и Полтавској области Украјине, као и дијелу Запорошке области под контролом Кијева, саопштило је украјинско Министарство за дигиталну трансформацију.

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган планира да у сриједу разговара телефоном са руским и украјинским колегом Владимиром Путином и Владимиром Зеленским, саопштио је портпарол турског предсједника Ибрахим Калин за телевизију „НТВ“.

Према Калиновим ријечима, Ердоган намјерава да са предсједницима разговара о рјешавању украјинске кризе.

Русија производи нове системе за борбу против дронова

Русија ће у наредна два мјесеца завршити државна испитивања и започети серијску производњу нове генерације система за електронско ратовање за борбу против беспилотних летјелица, саопштила је прес служба државне корпорације „Ростех“.

У питању је принципијално нова генерација авионских и копнених средстава за радиоелектронско ратовање и борбу против дронова, објашњава се у саопштењу.

Државна корпорација истиче да предузећа „Ростеха“ повећавају темпо и обиме производње наоружања, војне и специјалне технике. Ради се о јуришним и транспортним хеликоптерима, новим и унапређеним борбеним ловцима, фронтовским бомбардерима, стратешким носачима ракета, транспортним и борбеним авионима за обуку, преноси Спутњик.

- Ракетне јединице се попуњавају системима ‘Искандер М’, ПРО снаге добијају комплексе ‘Панцир С1’. Настављају се испоруке тенкова Т-72Б3, Т-72Б3М, Т-80БВМ и Т-90М, самоходних артиљеријских оруђа ‘Мста С’, ‘Малка’, ‘Акација, ‘Тулипан С’, самоходних минобацача ‘Тулпан’, тешких ракетних лансера ТОС-1А ‘Солнцепек’, као и система за артиљеријско извиђање, везе и возила за управљање - наводи се у саопштењу.

Руске снаге уништиле украјински „хајмарс“ из кога је пуцано на војну базу у Макејевки

Руске снаге уништиле су узвратном ватром лансер вишијецевног ракетног система „хајмарс“, из којег су украјинске трупе 1. јануара гађале Макејевку, изјавио је први замјеник начелника Главне војно-политичке управе Оружаних снага Русије генерал-потпуковник Сергеј Севрјуков.

Он је додао да су у ракетним и ваздушним нападима на концентрисање војне технике у зони железничке станице Дружковка у Доњецкој Народној Републици уништена још четири лансера вишецијевних ракетних система „хајмарс“, четири борбена возила за ракетне системе РМ-70 „вампир“, више од 800 ракета за њих, осам аутомобила, као и више од 200 украјинских неонациста и страних плаћеника.

Генерал је истакао да ће они који су дозволили напад на привремену базу бити кажњени.

Команда је одмах након трагедије предузела све расположиве мјере за спасавање настрадалих. Породицама погинулих и рањених биће пружена сва неопходна помоћ, преноси Спутњик.

Украјинска артиљерија је 1. јануара у 00.01 по московском времену испалила шест ракета „хајмарс“ на привремену базу једне од руских војних јединица у области Макејевке. Двије ракете је пресрела ПВО. Четири ракете са високоексплозивном бојевом главом погодиле су зграду у којој су били стационирани руски војници. Број погинулих порастао је на 89. Међу погинулима је и замјеник команданта пука потпуковник Бачурин.

Главне ствари са брифинга Министарства одбране Руске Федерације:

- Оружане снаге Русије су за дан уништиле више од 40 војних јединица Оружаних снага Украјине у правцу Купјанска.

- Оружане снаге Русије уништиле су диверзантску групу Оружаних снага Украјине у области Харков.

- Ловачка авијација Ваздушно-космичких снага Русије у рејону Краматорска у ДНР и Николајевској области оборила је МиГ-29 и Су-25 украјинског ратног ваздухопловства.

- Оружане снаге Русије настављају офанзиву на Доњецком правцу, за дан уништено преко 100 војних јединица Оружаних снага Украјине

- Оружане снаге Русије уништиле су пет диверзантско-извиђачких група Оружаних снага Украјине у ЛНР и ДНР.

- Руска војска у ДНР уништила два противбатеријска радара америчке производње.

- Оружане снаге Русије уништиле пет складишта артиљеријске муниције Оружаних снага Украјине у Доњецкој Народној Републици и Запорошкој области.

- Оружане снаге Украјине на Краснолиманском правцу изгубиле су за дан више од 150 погинулих и рањених војника.

- Оружане снаге Русије уништиле су три самоходне хаубице 2С1 Гвоздика на ватреним положајима у областима Харкова и Запорожја.

- Руски ПВО системи уништили су шест украјинских беспилотних летјелица за дан.

Хроника удара и међусобног гранатирања у посљедња 24 часа:

- Руски ПВО системи пресрели су ноћу ваздушне циљеве у околини Ростова на Дону.

- Мјештани су ујутру пријавили звукове експлозија у Севастопољу.

- Руске трупе су погодиле положаје Оружаних снага Украјине у Карповичима и Леоновки, Черниговска област, као и у Ромашкову и Рожковичима у Сумској области.

- У области Харкова, Оружане снаге Русије напале су непријатељске циљеве у Стрелечији, Старици, Волчанску и Огурцову.

- На правцу Старобелск руске трупе су радиле на мјестима концентрације Оружаних снага Украјине у Двуречној, Купјанску, Новомлинску и Табајевку.

- У правцу Бахмута (Артјомовск), руске ракетне снаге и артиљерија погодиле су концентрације непријатељског људства и технике у Бахмуту, Соледару, Јаковлевки и Клешчејевки.

- У правцу Доњецка, Оружане снаге Русије напале су положаје украјинских јединица у Авдијевки, Мариинки и Курахову.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    7h 16m
    0
  • Слани мафини
    16h 37m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    18h 32m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    16h 26m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    10h 55m
    3