Istočni front, 315. dan: Ruske snage uništile ukrajinski „hajmars“ iz koga je pucano na vojnu bazu u Makejevki

04.01.2023. 14:36
0
IZVOR: in4s.net/Telegram

Specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 315. dan.

Broj ruskih vojnika koji su poginuli u ukrajinskom napadu na Makejevku u DNR porastao je na 89, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. U Bijeloj kući isključili su mogućnost da se nove teritorije zadrže u sastavu Rusije, jer one ne mogu biti osnova za prave pregovore.

Sistemi za protivvazdušnu odbranu oborili su dvije ukrajinske bespilotne letjelice iznad mora u oblasti aerodroma Belbek, saopštio je gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev.

Dio vojnika poginulih u granatiranju Makejevke pokušali su da spasu svoje ranjene saborce, izjavio je vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin.

- Većina njih, jedva izašavši iz zgrade koju su oštetili američki ‘hajmersi’, čim su došli sebi vratili su se da izvlače svoje saborce. Potom su, kada su stigli pripadnici Ministarstva za vanredne situacije, pomagali da se spasu ostali. Pomagali su rizikujući svoje živote. A neki od poginulih su oni koji su poginuli kada su se vraćali da spasu svoje kolege - napisao je Pušilin na svom Telegramu, prenosi Sputnjik.

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Čerkaskoj, Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj, Harkovskoj i Poltavskoj oblasti Ukrajine, kao i dijelu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za digitalnu transformaciju.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan planira da u srijedu razgovara telefonom sa ruskim i ukrajinskim kolegom Vladimirom Putinom i Vladimirom Zelenskim, saopštio je portparol turskog predsjednika Ibrahim Kalin za televiziju „NTV“.

Prema Kalinovim riječima, Erdogan namjerava da sa predsjednicima razgovara o rješavanju ukrajinske krize.

Rusija proizvodi nove sisteme za borbu protiv dronova

Rusija će u naredna dva mjeseca završiti državna ispitivanja i započeti serijsku proizvodnju nove generacije sistema za elektronsko ratovanje za borbu protiv bespilotnih letjelica, saopštila je pres služba državne korporacije „Rosteh“.

U pitanju je principijalno nova generacija avionskih i kopnenih sredstava za radioelektronsko ratovanje i borbu protiv dronova, objašnjava se u saopštenju.

Državna korporacija ističe da preduzeća „Rosteha“ povećavaju tempo i obime proizvodnje naoružanja, vojne i specijalne tehnike. Radi se o jurišnim i transportnim helikopterima, novim i unapređenim borbenim lovcima, frontovskim bombarderima, strateškim nosačima raketa, transportnim i borbenim avionima za obuku, prenosi Sputnjik.

- Raketne jedinice se popunjavaju sistemima ‘Iskander M’, PRO snage dobijaju komplekse ‘Pancir S1’. Nastavljaju se isporuke tenkova T-72B3, T-72B3M, T-80BVM i T-90M, samohodnih artiljerijskih oruđa ‘Msta S’, ‘Malka’, ‘Akacija, ‘Tulipan S’, samohodnih minobacača ‘Tulpan’, teških raketnih lansera TOS-1A ‘Solncepek’, kao i sistema za artiljerijsko izviđanje, veze i vozila za upravljanje - navodi se u saopštenju.

Ruske snage uništile ukrajinski „hajmars“ iz koga je pucano na vojnu bazu u Makejevki

Ruske snage uništile su uzvratnom vatrom lanser višijecevnog raketnog sistema „hajmars“, iz kojeg su ukrajinske trupe 1. januara gađale Makejevku, izjavio je prvi zamjenik načelnika Glavne vojno-političke uprave Oružanih snaga Rusije general-potpukovnik Sergej Sevrjukov.

On je dodao da su u raketnim i vazdušnim napadima na koncentrisanje vojne tehnike u zoni železničke stanice Družkovka u Donjeckoj Narodnoj Republici uništena još četiri lansera višecijevnih raketnih sistema „hajmars“, četiri borbena vozila za raketne sisteme RM-70 „vampir“, više od 800 raketa za njih, osam automobila, kao i više od 200 ukrajinskih neonacista i stranih plaćenika.

General je istakao da će oni koji su dozvolili napad na privremenu bazu biti kažnjeni.

Komanda je odmah nakon tragedije preduzela sve raspoložive mjere za spasavanje nastradalih. Porodicama poginulih i ranjenih biće pružena sva neophodna pomoć, prenosi Sputnjik.

Ukrajinska artiljerija je 1. januara u 00.01 po moskovskom vremenu ispalila šest raketa „hajmars“ na privremenu bazu jedne od ruskih vojnih jedinica u oblasti Makejevke. Dvije rakete je presrela PVO. Četiri rakete sa visokoeksplozivnom bojevom glavom pogodile su zgradu u kojoj su bili stacionirani ruski vojnici. Broj poginulih porastao je na 89. Među poginulima je i zamjenik komandanta puka potpukovnik Bačurin.

Glavne stvari sa brifinga Ministarstva odbrane Ruske Federacije:

- Oružane snage Rusije su za dan uništile više od 40 vojnih jedinica Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanska.

- Oružane snage Rusije uništile su diverzantsku grupu Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Harkov.

- Lovačka avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u rejonu Kramatorska u DNR i Nikolajevskoj oblasti oborila je MiG-29 i Su-25 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

- Oružane snage Rusije nastavljaju ofanzivu na Donjeckom pravcu, za dan uništeno preko 100 vojnih jedinica Oružanih snaga Ukrajine

- Oružane snage Rusije uništile su pet diverzantsko-izviđačkih grupa Oružanih snaga Ukrajine u LNR i DNR.

- Ruska vojska u DNR uništila dva protivbaterijska radara američke proizvodnje.

- Oružane snage Rusije uništile pet skladišta artiljerijske municije Oružanih snaga Ukrajine u Donjeckoj Narodnoj Republici i Zaporoškoj oblasti.

- Oružane snage Ukrajine na Krasnolimanskom pravcu izgubile su za dan više od 150 poginulih i ranjenih vojnika.

- Oružane snage Rusije uništile su tri samohodne haubice 2S1 Gvozdika na vatrenim položajima u oblastima Harkova i Zaporožja.

- Ruski PVO sistemi uništili su šest ukrajinskih bespilotnih letjelica za dan.

Hronika udara i međusobnog granatiranja u posljednja 24 časa:

- Ruski PVO sistemi presreli su noću vazdušne ciljeve u okolini Rostova na Donu.

- Mještani su ujutru prijavili zvukove eksplozija u Sevastopolju.

- Ruske trupe su pogodile položaje Oružanih snaga Ukrajine u Karpovičima i Leonovki, Černigovska oblast, kao i u Romaškovu i Rožkovičima u Sumskoj oblasti.

- U oblasti Harkova, Oružane snage Rusije napale su neprijateljske ciljeve u Strelečiji, Starici, Volčansku i Ogurcovu.

- Na pravcu Starobelsk ruske trupe su radile na mjestima koncentracije Oružanih snaga Ukrajine u Dvurečnoj, Kupjansku, Novomlinsku i Tabajevku.

- U pravcu Bahmuta (Artjomovsk), ruske raketne snage i artiljerija pogodile su koncentracije neprijateljskog ljudstva i tehnike u Bahmutu, Soledaru, Jakovlevki i Kleščejevki.

- U pravcu Donjecka, Oružane snage Rusije napale su položaje ukrajinskih jedinica u Avdijevki, Mariinki i Kurahovu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    10h 14m
    0
  • Slani mafini
    19h 35m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    21h 30m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    19h 24m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    13h 53m
    3