Источни фронт, 316. дан: Уништена 21 украјинска беспилотна летјелица

05.01.2023. 19:21
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм

Специјална војна операција руске војске у Украјини ушла је у 316. дан.

Готово сви војници рањени у Макејевки пребачени су у друге руске регионе. ШОС је изразила спремност да створи услове за рјешавање сукоба у Украјини. Тајван је проширио ограничења на извоз високотехнолошке робе у Русију и Белорусију.

Прва група бивших затвореника која је учествовала у специјалној војној операцији у Украјини завршила је шестомјесечни уговор и добила помиловање, саопштио је новинарима руководилац групе „Вагнер“ Евгеније Пригожин.

- Они су одрадили свој уговор. Одрадили су часно, достојанствено. Одрадили су како мало ко ради на овом свијету - рекао је он, преноси Спутњик.

У првој групи помилованих било је двадесетак бивших затвореника. За вријеме службе примали су плату, додуше мању од осталих добровољаца. Рањени добијају обештећење.

Пригожин је напоменуо да је друштво тим људима дало шансу и да би требало да им буде захвално што се боре за националне интересе. Међу добровољцима је било и оних којима је „остало још два дана казне, али су ипак отишли ​​да бране земљу“.

Послије помиловања, бивши затвореници могу да се врате у „Вагнер“ као обични добровољци. Многи од њих управо то и планирају да ураде.

Предсједник Украјине Владимир Зеленски изјавио је да нема никаквих разлога да партнери не испоручују Кијеву тенкове западног типа.

- Добићемо више оклопних возила, укључујући тенкове на точковима француске производње. То је оно што даје јасан сигнал свим нашим партнерима: сада нема никаквог рационалног разлога за то што до сада Украјини нису испоручивани тенкови западног типа - саопштио је Зеленски на Телеграму.

Тајван је проширио ограничења која се односе на извоз високотехнолошке робе у Русију и Бјелорусију, саопштило је Министарство економије острва.

На ажурираном списку налазе се 52 производа, укључујући супстанце повезане са нуклеарном енергијом, хемикалије и производе из области машинског инжењерства.

Пушилин: Већина војника рањених у Макејевки пребачена у друге руске регионе

Већина војника рањених у гранатирању Макејевке послата је на лијечење у друге регионе Русије, саопштио је вршилац дужности шефа Доњецке Народне Републике (ДНР) Денис Пушилин.

- Заједно са замјеником министра одбране Русије Виктором Горемикином и губернатором Самарске области Дмитријем Азаровим у болницама у Ростовској области и Доњецкој Народној Републици посјетио сам војнике који су рањени у Макејевки у нападу америчким ракетама ‘хајмарс’… Скоро сви су већ пребачени у друге регионе Русије - написао је Пушилин на свом Телеграму.

Пушилин је додао да су, према ријечима љекара, рањеници у најкраћем могућем року превезени у болнице, захваљујући чему су успјели да им на вријеме пруже хитну медицинску помоћ.

Више од 55 екстремиста такозваног батаљона Шеика Мансура убијено је концентрисаним нападом у рејону насеља Константиновка у Доњецкој Народној Републици, саопштио је портпарол Министарства одбране Русије генерал-потпуковник Игор Конашенков.

Он је додао да је у том нападу уништено шест јединица оклопне и аутомобилске технике.

У купјанском правцу је у артиљеријским нападима руских трупа у Харковској области и Луганској Народној Републици убијено до 30 украјинских војника, а уништен један тенк, два борбена оклопна возила и три аутомобила.

У краснолиманском правцу у ДНР артиљеријском ватром убијено је више од 40 припадника 95. десантно-јуришне бригаде Оружаних снага Украјине. Такође су уништена два оклопна транспортера и три камионета.

У доњецком правцу је у успешним офанзивним дејствима руских снага убијено до 60 украјинских војника 110. моторизоване пешадијске и 79. ваздушно-јуришне бригаде. Уништена су четири борбена возила пешадије и пет аутомобила.

У јужнодоњецком правцу у ДНР убијено је више од 40 украјинских војника, а уништено три борбена оклопна возила и два камионета.

У областима насеља Гуљај Поле у Запорошкој области и Красни Лиман у ДНР уништена су два складишта артиљеријске муниције украјинских снага.

У контрабатеријској борби у ДНР уништени су украјински вишецијевни бацач ракета „град“ и два лансера „ољха“.

Код Гуљај Поља и Павловке у Запорошкој области и Великој Новоселки у ДНР уништени су самоходна хаубица 2С1 „гвоздика“ и двие самоходне хаубице 2С3 „акација“.

У ДНР и Херсонској области уништене су три хаубице Д-20 и двије хаубице Д-30.

У Николајевској области уништен је артиљеријски систем америчке производње М777. Осим тога, у Луганској Народној Републици уништен је противбатеријски радар америчке производње АН/ТПQ-37.

Руски борбени авиони оборили су авион Су-24 украјинског ратног ваздухопловства код села Красногоровка у Доњецкој Народној Републици, док је руска ПВО у ДНР оборила украјински војни авион Су-25.

У претходна 24 часа такође је уништена 21 украјинска беспилотна летјелица у ЛНР, ДНР, Херсонској и Запорошкој области.

Осим тога, у ЛНР и Херсонској области пресретнуто је пет ракета испаљених из америчких вишецијевних бацача ракета „хајмарс“ и четири противрадарске ракете америчке производње „харм“.

Од почетка специјалне војне операције уништено је укупно: 359 авиона, 199 хеликоптера, 2.834 беспилотне летјелице, 399 противваздушних ракетних система, 7.422 тенка и других оклопних борбених возила, 971 борбено возило вишецијевних бацача ракета, 3.781 артиљеријско оруђе и минобацач, као и 7.937 јединица специјалних војних возила.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    7h 11m
    0
  • Слани мафини
    16h 32m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    18h 27m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    16h 21m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    10h 50m
    3