Istočni front, 316. dan: Uništena 21 ukrajinska bespilotna letjelica

05.01.2023. 19:21
0
IZVOR: in4s.net/Telegram

Specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 316. dan.

Gotovo svi vojnici ranjeni u Makejevki prebačeni su u druge ruske regione. ŠOS je izrazila spremnost da stvori uslove za rješavanje sukoba u Ukrajini. Tajvan je proširio ograničenja na izvoz visokotehnološke robe u Rusiju i Belorusiju.

Prva grupa bivših zatvorenika koja je učestvovala u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini završila je šestomjesečni ugovor i dobila pomilovanje, saopštio je novinarima rukovodilac grupe „Vagner“ Evgenije Prigožin.

- Oni su odradili svoj ugovor. Odradili su časno, dostojanstveno. Odradili su kako malo ko radi na ovom svijetu - rekao je on, prenosi Sputnjik.

U prvoj grupi pomilovanih bilo je dvadesetak bivših zatvorenika. Za vrijeme službe primali su platu, doduše manju od ostalih dobrovoljaca. Ranjeni dobijaju obeštećenje.

Prigožin je napomenuo da je društvo tim ljudima dalo šansu i da bi trebalo da im bude zahvalno što se bore za nacionalne interese. Među dobrovoljcima je bilo i onih kojima je „ostalo još dva dana kazne, ali su ipak otišli ​​da brane zemlju“.

Poslije pomilovanja, bivši zatvorenici mogu da se vrate u „Vagner“ kao obični dobrovoljci. Mnogi od njih upravo to i planiraju da urade.

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da nema nikakvih razloga da partneri ne isporučuju Kijevu tenkove zapadnog tipa.

- Dobićemo više oklopnih vozila, uključujući tenkove na točkovima francuske proizvodnje. To je ono što daje jasan signal svim našim partnerima: sada nema nikakvog racionalnog razloga za to što do sada Ukrajini nisu isporučivani tenkovi zapadnog tipa - saopštio je Zelenski na Telegramu.

Tajvan je proširio ograničenja koja se odnose na izvoz visokotehnološke robe u Rusiju i Bjelorusiju, saopštilo je Ministarstvo ekonomije ostrva.

Na ažuriranom spisku nalaze se 52 proizvoda, uključujući supstance povezane sa nuklearnom energijom, hemikalije i proizvode iz oblasti mašinskog inženjerstva.

Pušilin: Većina vojnika ranjenih u Makejevki prebačena u druge ruske regione

Većina vojnika ranjenih u granatiranju Makejevke poslata je na liječenje u druge regione Rusije, saopštio je vršilac dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin.

- Zajedno sa zamjenikom ministra odbrane Rusije Viktorom Goremikinom i gubernatorom Samarske oblasti Dmitrijem Azarovim u bolnicama u Rostovskoj oblasti i Donjeckoj Narodnoj Republici posjetio sam vojnike koji su ranjeni u Makejevki u napadu američkim raketama ‘hajmars’… Skoro svi su već prebačeni u druge regione Rusije - napisao je Pušilin na svom Telegramu.

Pušilin je dodao da su, prema riječima ljekara, ranjenici u najkraćem mogućem roku prevezeni u bolnice, zahvaljujući čemu su uspjeli da im na vrijeme pruže hitnu medicinsku pomoć.

Više od 55 ekstremista takozvanog bataljona Šeika Mansura ubijeno je koncentrisanim napadom u rejonu naselja Konstantinovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

On je dodao da je u tom napadu uništeno šest jedinica oklopne i automobilske tehnike.

U kupjanskom pravcu je u artiljerijskim napadima ruskih trupa u Harkovskoj oblasti i Luganskoj Narodnoj Republici ubijeno do 30 ukrajinskih vojnika, a uništen jedan tenk, dva borbena oklopna vozila i tri automobila.

U krasnolimanskom pravcu u DNR artiljerijskom vatrom ubijeno je više od 40 pripadnika 95. desantno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine. Takođe su uništena dva oklopna transportera i tri kamioneta.

U donjeckom pravcu je u uspešnim ofanzivnim dejstvima ruskih snaga ubijeno do 60 ukrajinskih vojnika 110. motorizovane pešadijske i 79. vazdušno-jurišne brigade. Uništena su četiri borbena vozila pešadije i pet automobila.

U južnodonjeckom pravcu u DNR ubijeno je više od 40 ukrajinskih vojnika, a uništeno tri borbena oklopna vozila i dva kamioneta.

U oblastima naselja Guljaj Pole u Zaporoškoj oblasti i Krasni Liman u DNR uništena su dva skladišta artiljerijske municije ukrajinskih snaga.

U kontrabaterijskoj borbi u DNR uništeni su ukrajinski višecijevni bacač raketa „grad“ i dva lansera „oljha“.

Kod Guljaj Polja i Pavlovke u Zaporoškoj oblasti i Velikoj Novoselki u DNR uništeni su samohodna haubica 2S1 „gvozdika“ i dvie samohodne haubice 2S3 „akacija“.

U DNR i Hersonskoj oblasti uništene su tri haubice D-20 i dvije haubice D-30.

U Nikolajevskoj oblasti uništen je artiljerijski sistem američke proizvodnje M777. Osim toga, u Luganskoj Narodnoj Republici uništen je protivbaterijski radar američke proizvodnje AN/TPQ-37.

Ruski borbeni avioni oborili su avion Su-24 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva kod sela Krasnogorovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, dok je ruska PVO u DNR oborila ukrajinski vojni avion Su-25.

U prethodna 24 časa takođe je uništena 21 ukrajinska bespilotna letjelica u LNR, DNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.

Osim toga, u LNR i Hersonskoj oblasti presretnuto je pet raketa ispaljenih iz američkih višecijevnih bacača raketa „hajmars“ i četiri protivradarske rakete američke proizvodnje „harm“.

Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 359 aviona, 199 helikoptera, 2.834 bespilotne letjelice, 399 protivvazdušnih raketnih sistema, 7.422 tenka i drugih oklopnih borbenih vozila, 971 borbeno vozilo višecijevnih bacača raketa, 3.781 artiljerijsko oruđe i minobacač, kao i 7.937 jedinica specijalnih vojnih vozila.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    10h 23m
    0
  • Slani mafini
    19h 44m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    21h 39m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    19h 33m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    14h 2m
    3