Источни фронт, 322. дан: Руска војска се креће ка Артјомовску

11.01.2023. 15:42
0
ИЗВОР: in4s.net

У току је 322. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Јединице групе „Вагнер“ преузеле су контролу над цијелом територијом Соледара, саопштио је оснивач ове групе Евгеније Пригожин. Савјетник шефа кабинета Владимира Зеленског Алексеј Арестович рекао је да је један број јединица побјегао са линије фронта код Соледара.

Ослобођено село Подгорно, у подручју Соледара, саопштио је штаб ДНР. Ово село, које се налази југозападно од Соледара, граничи се за Артјомовском (Бахмут).

Украјина не може да изгради ешалонску противваздушну одбрану, сматра пуковник полиције ЛНР Виталиј Кисељев.

- ПВО је велики комплекс интегрисаних система. Данас кијевска хунта не може да је направи због чињенице да постоје и С-300, разни системи из Норвешке, Француске, Њемачке рекао је он на Првом каналу.

Он је објаснио да је за овакву комплексну одбрану потребно много тога урадити: То није посао за један дан, нити за мЈесец, за обуку кадрова ће бити потребна и година дана.

Турска је од новембра 2022. почела да испоручује Украјини касетну муницију коју су направиле САД у вријеме Хладног рата, пише Форин полиси.

Ријеч је о такозваној побољшаној стандардној муницији двоструке намјене која је произведена у Турској током Хладног рата по договору о заједничкој производњи са САД. Она је дизајнирана, између осталог, за уништавање оклопних возила.

Више од 21.000 чеченских бораца учествовало је у специјалној војној операцији од њеног почетка, док се више од 9.000 тренутно налази на првим линијама фронта, написао је чеченски лидер Рамзан Кадиров на свом Телеграм каналу.

Алексеј Арестович, савјетник шефа канцеларије Владимира Зеленског, рекао је да су неке јединице побјегле са линије фронта код Соледара.

- Постоје јединице које бјеже код Соледара… Када чета побјегне са фронта, њихове комшије се, по правилу, јако растуже, а непријатељ улети на њихово мјесто - рекао је Арестович.

Украјина може почети да користи америчке ПВО системе „Патриот“ средином прољећа, саопштио је савјетник шефа администрације предсједника Украјине Михаил Подољак.

Јединице групе „Вагнер“ преузеле су контролу над цијелом територијом Соледара, саопштио је оснивач ове групе Евгеније Пригожин.

У центру града формиран је котао у коме се воде градске борбе. Број заробљеника биће ускоро саопштен, додао је он.

- Још једном желим да истакнем да у јуришу на Соледар нису учествовале никакве јединице осим бораца групе ‘Вагнер’ -написао је Пригожин на друштвеној мрежи „Вконтакте“.

Украјински предсједник Владимир Зеленски одузео је украјинско држављанство четворици политичара, укључујући прокремљског политичара Виктора Медведчука, који је прошле године пребачен у Русију на основу споразума о размјени затвореника.

- Одлучио сам да одузмем држављанство четворици: Андрију Леонидовичу Деркачу, Тарасу Романовичу Козаку, Ренату Равелијовичу Кузмину и Виктору Володимировичу Медведчуку - рекао је Зеленски у свом ноћном видео-обраћању.

- Ако народни представници одлуче да служе не народу Украјине, већ убицама које су дошле у Украјину, наше акције ће бити одговарајуће - додао је он.

Медведчук, блиски савезник лидера Кремља Владимира Путина, предводио је забрањену проруску опозициону странку Платформа – За живот у Украјини и суочио се са оптужбама за издају прије него што је пребачен у Москву у септембру 2022. И Козак и Кузмин су изабрани у украјински парламент као чланови Медведчукове странке.

Одлука Пентагона да организује обуку украјинских војника како би могли да користе и одржавају системе противваздухопловне одбране Патриот у бази копнене војске Оружаних снага САД Форт Сил у држави Оклахома, још једна је потврда о де-факто учешћу Вашингтона у украјинском конфликту, изјавио је руски амабасадор у САД Анатолиј Антонов.

- Одлука америчког Министарства одбране да организује обуку у бази Форт Сил у држави Оклахома још једна је де-факто потврда о учешћу Вашингтона у украјинском конфликту на страни нацистичких зликоваца из Кијева - рекао је Антонов.

Он је навео, да је значајно, што напори Русије да америчкој јавности укаже на истинску опасност од таквог става Бијеле куће, полако проналазе разумијевање код локалне стручне заједнице.

- На примјер, новинар ‘Вашингтон поста’ је отворено признао да обука украјинских војника у САД-у значи повећање америчког ангажмана у конфронтацији. Напоменуто је да се администрација више не ограничава на јачање одбрамбеног потенцијала Кијева, већ предаје ново наоружање како би му повећала офанзивне могућности - додао је руски амбасадор.

Антонов је навео да посљедњи аргумент који су дали амерички новинари, показује да је Вашингтон свјесно доводио Русију и свјетску јавност у заблуду, говорећи о томе да жели да појача одбрамбене могућности Украјине.

- Прави циљ америчке администрације је да Русији нанесе што већу штету на бојном пољу рукама Украјинаца - закључио је руски дипломата.

Раније је портпарол Пентагона Патрик Рајдер, коментаришући упозорења Москве о могућој испоруци система „Патриот“ Кијеву, рекао да Сједињене Америчке Државе не ратују са Русијом и не планирају да са њом ступају у такав сукоб, преноси Спутњик.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен је 21. децембра саопштио да ће САД пружити Украјини нови пакет војне помоћи вредан 1,85 милијарди долара. Он ће обухватати једну батерију система ПВО „патриот“, муницију за „хајмарс“, 500 комада високо прецизних граната калибра 155 милиметара за хаубице, 30 минобацача различитог калибра, 157 оклопних возила, ракете „харм“, високо прецизне авионске ракете, 2.700 бацача граната и друга средства одбране.

Поред тога, Украјини ће бити испоручено 45.000 артиљеријских граната калибра 152 милиметра, 50.000 пројектила за системе „град“ калибра 122 милиметра и 100.000 тенковских граната калибра 125 милиметара.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    9h 33m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    14h 48m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    4h 16m
    0
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    6h 16m
    2
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    12h 34m
    0