Istočni front, 322. dan: Ruska vojska se kreće ka Artjomovsku

11.01.2023. 15:42
0
IZVOR: in4s.net

U toku je 322. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Jedinice grupe „Vagner“ preuzele su kontrolu nad cijelom teritorijom Soledara, saopštio je osnivač ove grupe Evgenije Prigožin. Savjetnik šefa kabineta Vladimira Zelenskog Aleksej Arestovič rekao je da je jedan broj jedinica pobjegao sa linije fronta kod Soledara.

Oslobođeno selo Podgorno, u području Soledara, saopštio je štab DNR. Ovo selo, koje se nalazi jugozapadno od Soledara, graniči se za Artjomovskom (Bahmut).

Ukrajina ne može da izgradi ešalonsku protivvazdušnu odbranu, smatra pukovnik policije LNR Vitalij Kiseljev.

- PVO je veliki kompleks integrisanih sistema. Danas kijevska hunta ne može da je napravi zbog činjenice da postoje i S-300, razni sistemi iz Norveške, Francuske, Njemačke rekao je on na Prvom kanalu.

On je objasnio da je za ovakvu kompleksnu odbranu potrebno mnogo toga uraditi: To nije posao za jedan dan, niti za mJesec, za obuku kadrova će biti potrebna i godina dana.

Turska je od novembra 2022. počela da isporučuje Ukrajini kasetnu municiju koju su napravile SAD u vrijeme Hladnog rata, piše Forin polisi.

Riječ je o takozvanoj poboljšanoj standardnoj municiji dvostruke namjene koja je proizvedena u Turskoj tokom Hladnog rata po dogovoru o zajedničkoj proizvodnji sa SAD. Ona je dizajnirana, između ostalog, za uništavanje oklopnih vozila.

Više od 21.000 čečenskih boraca učestvovalo je u specijalnoj vojnoj operaciji od njenog početka, dok se više od 9.000 trenutno nalazi na prvim linijama fronta, napisao je čečenski lider Ramzan Kadirov na svom Telegram kanalu.

Aleksej Arestovič, savjetnik šefa kancelarije Vladimira Zelenskog, rekao je da su neke jedinice pobjegle sa linije fronta kod Soledara.

- Postoje jedinice koje bježe kod Soledara… Kada četa pobjegne sa fronta, njihove komšije se, po pravilu, jako rastuže, a neprijatelj uleti na njihovo mjesto - rekao je Arestovič.

Ukrajina može početi da koristi američke PVO sisteme „Patriot“ sredinom proljeća, saopštio je savjetnik šefa administracije predsjednika Ukrajine Mihail Podoljak.

Jedinice grupe „Vagner“ preuzele su kontrolu nad cijelom teritorijom Soledara, saopštio je osnivač ove grupe Evgenije Prigožin.

U centru grada formiran je kotao u kome se vode gradske borbe. Broj zarobljenika biće uskoro saopšten, dodao je on.

- Još jednom želim da istaknem da u jurišu na Soledar nisu učestvovale nikakve jedinice osim boraca grupe ‘Vagner’ -napisao je Prigožin na društvenoj mreži „Vkontakte“.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski oduzeo je ukrajinsko državljanstvo četvorici političara, uključujući prokremljskog političara Viktora Medvedčuka, koji je prošle godine prebačen u Rusiju na osnovu sporazuma o razmjeni zatvorenika.

- Odlučio sam da oduzmem državljanstvo četvorici: Andriju Leonidoviču Derkaču, Tarasu Romanoviču Kozaku, Renatu Ravelijoviču Kuzminu i Viktoru Volodimiroviču Medvedčuku - rekao je Zelenski u svom noćnom video-obraćanju.

- Ako narodni predstavnici odluče da služe ne narodu Ukrajine, već ubicama koje su došle u Ukrajinu, naše akcije će biti odgovarajuće - dodao je on.

Medvedčuk, bliski saveznik lidera Kremlja Vladimira Putina, predvodio je zabranjenu prorusku opozicionu stranku Platforma – Za život u Ukrajini i suočio se sa optužbama za izdaju prije nego što je prebačen u Moskvu u septembru 2022. I Kozak i Kuzmin su izabrani u ukrajinski parlament kao članovi Medvedčukove stranke.

Odluka Pentagona da organizuje obuku ukrajinskih vojnika kako bi mogli da koriste i održavaju sisteme protivvazduhoplovne odbrane Patriot u bazi kopnene vojske Oružanih snaga SAD Fort Sil u državi Oklahoma, još jedna je potvrda o de-fakto učešću Vašingtona u ukrajinskom konfliktu, izjavio je ruski amabasador u SAD Anatolij Antonov.

- Odluka američkog Ministarstva odbrane da organizuje obuku u bazi Fort Sil u državi Oklahoma još jedna je de-fakto potvrda o učešću Vašingtona u ukrajinskom konfliktu na strani nacističkih zlikovaca iz Kijeva - rekao je Antonov.

On je naveo, da je značajno, što napori Rusije da američkoj javnosti ukaže na istinsku opasnost od takvog stava Bijele kuće, polako pronalaze razumijevanje kod lokalne stručne zajednice.

- Na primjer, novinar ‘Vašington posta’ je otvoreno priznao da obuka ukrajinskih vojnika u SAD-u znači povećanje američkog angažmana u konfrontaciji. Napomenuto je da se administracija više ne ograničava na jačanje odbrambenog potencijala Kijeva, već predaje novo naoružanje kako bi mu povećala ofanzivne mogućnosti - dodao je ruski ambasador.

Antonov je naveo da posljednji argument koji su dali američki novinari, pokazuje da je Vašington svjesno dovodio Rusiju i svjetsku javnost u zabludu, govoreći o tome da želi da pojača odbrambene mogućnosti Ukrajine.

- Pravi cilj američke administracije je da Rusiji nanese što veću štetu na bojnom polju rukama Ukrajinaca - zaključio je ruski diplomata.

Ranije je portparol Pentagona Patrik Rajder, komentarišući upozorenja Moskve o mogućoj isporuci sistema „Patriot“ Kijevu, rekao da Sjedinjene Američke Države ne ratuju sa Rusijom i ne planiraju da sa njom stupaju u takav sukob, prenosi Sputnjik.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je 21. decembra saopštio da će SAD pružiti Ukrajini novi paket vojne pomoći vredan 1,85 milijardi dolara. On će obuhvatati jednu bateriju sistema PVO „patriot“, municiju za „hajmars“, 500 komada visoko preciznih granata kalibra 155 milimetara za haubice, 30 minobacača različitog kalibra, 157 oklopnih vozila, rakete „harm“, visoko precizne avionske rakete, 2.700 bacača granata i druga sredstva odbrane.

Pored toga, Ukrajini će biti isporučeno 45.000 artiljerijskih granata kalibra 152 milimetra, 50.000 projektila za sisteme „grad“ kalibra 122 milimetra i 100.000 tenkovskih granata kalibra 125 milimetara.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    12h 34m
    0
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    17h 49m
    0
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    7h 17m
    1
  • Tata u bijeloj kočiji dočekao mamu i bebu ispred porodilišta
    9h 17m
    3
  • Dvojac pao zbog krađe, u njihovim kućama pronađen arsenal oružja
    15h 35m
    0