Источни фронт, 323. дан: Путин: Учинићемо све да заштитимо грађане нових руских региона

12.01.2023. 18:33
1
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм

У току је 323. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу именовао је генерала Валерија Герасимова за команданта операције. Стално представништво Русије у УН сазвало је сједницу Савјета безбједности о Украјини за 17. јануар.

Концерн „Уралвагонзавод“ испоручио је Министарству одбране Русије још једну серију најновијих тенкова Т-90М Прорив, саопштио је концерн новинарима.

Партија оклопних возила је већ предата Министарства одбране Русије.

Руске трупе озбиљно су напредовале у области Артјомовск, рекао је Игор Кимаковски, савјетник вршиоца дужности лидера ДНР јутјуб каналу „Соловјов лајв“.

- Артиљерија потискује непријатељске снаге, у неким дијеловима фронта не могу ни да изађу из ровова. То се сада манифестује на Доњецком правцу, број напада на град је смањен. То указује да наше трупе почињу да буду ефикасније. Према томе, имамо одређене помаке у правцу Авдејевке, имамо озбиљан напредак у подручју Артјомовска - рекао је он.

Екстремисти запалили цркву у селу Овадно, Волињска област Украјине, јер је храм одбио да пређе под јурисдикцију неканонске Православне цркве Украјине.

Размишљамо о опстанку Европе: Мађарска против увлачења НАТО-а у сукоб у Украјини.

Украјинске снаге су гранатирале Макејевку, предграђе Доњецка, вишецихевним системима, саопштиле су власти ДНР.

Замјеник сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански саопштио је да Русија за 20. јануар сазива неформални састанак Савјета безбједности УН по „формули Арија” на тему децембарског гранатирања Донбаса од стране Оружаних снага Украјине.

- Биће занимљивих говорника и чињеница – као што знате, на таквим састанцима, за разлику од формалних састанака Савјета безбједности, можемо да прикажемо видео и фото материјале - нагласио је он.

Хроника удара и међусобног гранатирања у зони НВО у ноћи 11. на 12. јануар 2023

Руски дрон пао је на далеководе у близини села Северни у Белгородској области. Разлози пада су непознати.

Руске трупе су погодиле положаје Оружаних снага Украјине у Нововасилевки и Волковки, Сумска област, као и у Старици, Стрелечији и Огурцову, у области Харков.

На правцу Старобелск руске трупе су радиле на концентрацији људства и опреме Оружаних снага Украјине у Кисловки, Котљаровки, Макејевки и Невском.

Украјинске формације су пуцале на Краснопоповку, Плошчану и Диброву.

На правцу Бахмут (Артјомовск) руске ракетне снаге и артиљерија напали су мјеста концентрације украјинских јединица у Бахмуту, Дружби, Вјемки и Дилејевки.

На правцу Доњецка, Оружане снаге Русије су погодиле непријатељске положаје у Авдејевки, Красногоровки, Невелском и Георгијевки.

Заузврат, украјинске формације из топовске и ракетне артиљерије гађале су стамбене зграде и цивилну инфраструктуру у Макијевки и Доњецку.

У јужнодоњецком правцу руске трупе су напале положаје Оружаних снага Украјине у Новомихајловки, Вугледару и Великој Новоселки.

У региону Запорожја, Оружане снаге РФ су радиле на циљевима у Запорожју, Малом Шчербаку и Каменском.

У Дњепропетровској области руска артиљерија погодила је ватрену тачку непријатеља у Марганцу.

На јужном сектору фронта, Оружане снаге РФ су извршиле ударе на мјеста концентрације Оружаних снага Украјине у Херсону, Антоновки, Дудчанима и Степановки.

Путин послао снажну поруку: Учинити све да заштитимо грађане нових руских региона

Важно је учинити све да заштитимо уставна права и безбједност становника нових руских региона, поручио је руски предсједник Владимир Путин, преносе „РИА Новости“.

У честитки запосленима у тужилаштву поводом њиховог празника, предсједник Русије је истакао да сузбијање екстремизма и корупције, заштита права предузетника и заштита животне средине остају кључне области рада.

- И, наравно, важно је помоћи сложеном, свеобухватном раду на интеграцији нових региона Русије у јединствен правни простор земље, учинити све да заштитимо уставна права и безбједност људи који овдје живе - истакао је Путин.

Референдуми о уласку Луганске и Доњецке Народне Републике, Херсонске и Запорошке области у састав Русије одржани су у септембру. Становништво тих региона подржало је већином гласова уједињење с Русијом.

У Кремљу је 30. септембра одржана церемонија потписивања споразума о пријему нових региона у састав Русије.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Исток 12.01.2023. 21:58
    Абхазија, Осетија, Доњецк, Лугањс, Херсон и Харков су добили слободу... сад је ред на нас да се изборимо!
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    6h 5m
    0
  • Слани мафини
    15h 26m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    17h 21m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    15h 15m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    9h 44m
    3