Istočni front, 323. dan: Putin: Učinićemo sve da zaštitimo građane novih ruskih regiona

12.01.2023. 18:33
1
IZVOR: in4s.net/Telegram

U toku je 323. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu imenovao je generala Valerija Gerasimova za komandanta operacije. Stalno predstavništvo Rusije u UN sazvalo je sjednicu Savjeta bezbjednosti o Ukrajini za 17. januar.

Koncern „Uralvagonzavod“ isporučio je Ministarstvu odbrane Rusije još jednu seriju najnovijih tenkova T-90M Proriv, saopštio je koncern novinarima.

Partija oklopnih vozila je već predata Ministarstva odbrane Rusije.

Ruske trupe ozbiljno su napredovale u oblasti Artjomovsk, rekao je Igor Kimakovski, savjetnik vršioca dužnosti lidera DNR jutjub kanalu „Solovjov lajv“.

- Artiljerija potiskuje neprijateljske snage, u nekim dijelovima fronta ne mogu ni da izađu iz rovova. To se sada manifestuje na Donjeckom pravcu, broj napada na grad je smanjen. To ukazuje da naše trupe počinju da budu efikasnije. Prema tome, imamo određene pomake u pravcu Avdejevke, imamo ozbiljan napredak u području Artjomovska - rekao je on.

Ekstremisti zapalili crkvu u selu Ovadno, Volinjska oblast Ukrajine, jer je hram odbio da pređe pod jurisdikciju nekanonske Pravoslavne crkve Ukrajine.

Razmišljamo o opstanku Evrope: Mađarska protiv uvlačenja NATO-a u sukob u Ukrajini.

Ukrajinske snage su granatirale Makejevku, predgrađe Donjecka, višecihevnim sistemima, saopštile su vlasti DNR.

Zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski saopštio je da Rusija za 20. januar saziva neformalni sastanak Savjeta bezbjednosti UN po „formuli Arija” na temu decembarskog granatiranja Donbasa od strane Oružanih snaga Ukrajine.

- Biće zanimljivih govornika i činjenica – kao što znate, na takvim sastancima, za razliku od formalnih sastanaka Savjeta bezbjednosti, možemo da prikažemo video i foto materijale - naglasio je on.

Hronika udara i međusobnog granatiranja u zoni NVO u noći 11. na 12. januar 2023

Ruski dron pao je na dalekovode u blizini sela Severni u Belgorodskoj oblasti. Razlozi pada su nepoznati.

Ruske trupe su pogodile položaje Oružanih snaga Ukrajine u Novovasilevki i Volkovki, Sumska oblast, kao i u Starici, Strelečiji i Ogurcovu, u oblasti Harkov.

Na pravcu Starobelsk ruske trupe su radile na koncentraciji ljudstva i opreme Oružanih snaga Ukrajine u Kislovki, Kotljarovki, Makejevki i Nevskom.

Ukrajinske formacije su pucale na Krasnopopovku, Ploščanu i Dibrovu.

Na pravcu Bahmut (Artjomovsk) ruske raketne snage i artiljerija napali su mjesta koncentracije ukrajinskih jedinica u Bahmutu, Družbi, Vjemki i Dilejevki.

Na pravcu Donjecka, Oružane snage Rusije su pogodile neprijateljske položaje u Avdejevki, Krasnogorovki, Nevelskom i Georgijevki.

Zauzvrat, ukrajinske formacije iz topovske i raketne artiljerije gađale su stambene zgrade i civilnu infrastrukturu u Makijevki i Donjecku.

U južnodonjeckom pravcu ruske trupe su napale položaje Oružanih snaga Ukrajine u Novomihajlovki, Vugledaru i Velikoj Novoselki.

U regionu Zaporožja, Oružane snage RF su radile na ciljevima u Zaporožju, Malom Ščerbaku i Kamenskom.

U Dnjepropetrovskoj oblasti ruska artiljerija pogodila je vatrenu tačku neprijatelja u Margancu.

Na južnom sektoru fronta, Oružane snage RF su izvršile udare na mjesta koncentracije Oružanih snaga Ukrajine u Hersonu, Antonovki, Dudčanima i Stepanovki.

Putin poslao snažnu poruku: Učiniti sve da zaštitimo građane novih ruskih regiona

Važno je učiniti sve da zaštitimo ustavna prava i bezbjednost stanovnika novih ruskih regiona, poručio je ruski predsjednik Vladimir Putin, prenose „RIA Novosti“.

U čestitki zaposlenima u tužilaštvu povodom njihovog praznika, predsjednik Rusije je istakao da suzbijanje ekstremizma i korupcije, zaštita prava preduzetnika i zaštita životne sredine ostaju ključne oblasti rada.

- I, naravno, važno je pomoći složenom, sveobuhvatnom radu na integraciji novih regiona Rusije u jedinstven pravni prostor zemlje, učiniti sve da zaštitimo ustavna prava i bezbjednost ljudi koji ovdje žive - istakao je Putin.

Referendumi o ulasku Luganske i Donjecke Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije održani su u septembru. Stanovništvo tih regiona podržalo je većinom glasova ujedinjenje s Rusijom.

U Kremlju je 30. septembra održana ceremonija potpisivanja sporazuma o prijemu novih regiona u sastav Rusije.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Istok 12.01.2023. 21:58
    Abhazija, Osetija, Donjeck, Luganjs, Herson i Harkov su dobili slobodu... sad je red na nas da se izborimo!
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    7h 48m
    0
  • Slani mafini
    17h 9m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    19h 4m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    16h 58m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    11h 27m
    3