Источни фронт, 324. дан: Руска војска потврдила: Ослобађање Соледара је завршено

13.01.2023. 13:21
0
ИЗВОР: in4s.net

У току је 324. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Украјинске снаге покушале да изведу контранапад како би повратили Соледар, међутим у то покушају изгубили су 200 људи. Након пада Соледара главна пажња се пребацује на Артјомовск. Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш изјавио је да је спреман да буде посредник у ситуацији око Украјине.

Исповијест украјинског војника: У Соледару су нас оставили на цједилу

Један украјински војник испричао је за телевизију „Си-ен-ен“ да су их украјинске снаге једноставно оставили на цједилу у Соледару.

- Покушали смо да се повучемо, али су руске снаге већ биле тамо. Ако не дође директива да се повучемо, већ ће бити касно да одемо. Рекли су нам да ће нас извући, међутим, нас су оставили на цједилу - рекао је он.

Према његовим ријечима, цијела његова јединица остала је без хране и воде, иако муниције још увијек има.

Уништавање положаја Украјинаца из артиљерија

Руско Министарство одбране показало је снимак како припадници руске војске гађају украјинске положаје из самоходних артиљерија Мста-СМ2.

Ријеч је о припадницима Западног војног округа који уништавају положаје украјинских снага на удаљености од око 10 километара.

Велики напад украјинских снага на Донбас

Украјинске снаге су током ноћи и јутра извеле снажан напад на територију Донбаса, а међу метама су се нашли градови Доњецк, Јасиновата и Јаковљевка.

У посљедњем таласу гранатирања око седам часова по локалном времену испаљено је преко 20 ракета из вишецевних ракетних лансера на Јасиновату, Авдејевку и Јаковљевку. Нешто раније, гранатиран је и Доњецк када је испаљено шест пројектила калибра 155 милиметара, а потом још три и то на централни дио града.

Власти Доњецка наводе и да је протеклог дана од гранатирања украјинских снага погинуо један цивил, док је још четворо становника рањено.

Гранатирано је село и Минераљно, а у раним јутарњим часовима испаљено је 10 ракета из вишецевних ракетних лансера и пет пројектила НАТО калибра из хаубица М777 које је Кијеву испоручила Америка.

Руска војска потврдила: Ослобађање Соледара је завршено

Министарство одбране Русије саопштило је да је 12. јануара увече завршено ослобађање града Соледара који има важан значај за наставак успјешних офанзивних дејстава.

Ваздушно-космичке снаге Русије су током ослобађања Соледара уништиле три авиона и хеликоптер који су пружали ватрену подршку украјинској војсци, док је руска ПВО у подручју града оборила девет пројектила испаљених из система „хајмарс“, „ољха“ и „ураган“ у правцу заузетих упоришта.

Током ослобађања Соледара јединице руских Ваздушно-десантних снага извеле су прикривени маневар нападајући положаје украјинских трупа. Град је био блокиран са сјеверне и јужне стране.

Само у посљедња три дана у Соледару је ликвидирано преко 700 украјинских војника и преко 300 јединица украјинског оружја, наводи Министарство одбране Русије.

Ослобађање Соледара омогућава да се пресјеку путеви за снабдијевање украјинских трупа у Артјомовску и да се опколе преостале јединице у граду.

- Соледар је заузет захваљујући дјеловању јуришне и војне авијације, ракетних снага и артиљерије групе руских снага по противнику. Континуирано су изводили концентрисане нападе на положаје Оружаних снага Украјине у граду, спрјечавајући пребацивање резерви, снабдијевање муницијом, као и покушаје повлачења противника на друге линије одбране - саопштило је министарство.

Путин: Морална подршка изузетно важна, војници треба да знају да је цијела земља уз њих

Предсједник Русије Владимир Путин изјавио је да је изузетно важно у овим тренуцима указати моралну подршку свим учесницима у специјалној војној операцији у Украјини.

Како је рекао, важно је да сви они осјете да је цијела земља уз њих и да сви разумију каква је њихова мисија.

Он је уједно и захвалио свим учесницима специјалне војне операције за њихов допринос.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    9h 33m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    14h 48m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    4h 16m
    0
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    6h 16m
    2
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    12h 34m
    0