Istočni front, 324. dan: Ruska vojska potvrdila: Oslobađanje Soledara je završeno

13.01.2023. 13:21
0
IZVOR: in4s.net

U toku je 324. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ukrajinske snage pokušale da izvedu kontranapad kako bi povratili Soledar, međutim u to pokušaju izgubili su 200 ljudi. Nakon pada Soledara glavna pažnja se prebacuje na Artjomovsk. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je da je spreman da bude posrednik u situaciji oko Ukrajine.

Ispovijest ukrajinskog vojnika: U Soledaru su nas ostavili na cjedilu

Jedan ukrajinski vojnik ispričao je za televiziju „Si-en-en“ da su ih ukrajinske snage jednostavno ostavili na cjedilu u Soledaru.

- Pokušali smo da se povučemo, ali su ruske snage već bile tamo. Ako ne dođe direktiva da se povučemo, već će biti kasno da odemo. Rekli su nam da će nas izvući, međutim, nas su ostavili na cjedilu - rekao je on.

Prema njegovim riječima, cijela njegova jedinica ostala je bez hrane i vode, iako municije još uvijek ima.

Uništavanje položaja Ukrajinaca iz artiljerija

Rusko Ministarstvo odbrane pokazalo je snimak kako pripadnici ruske vojske gađaju ukrajinske položaje iz samohodnih artiljerija Msta-SM2.

Riječ je o pripadnicima Zapadnog vojnog okruga koji uništavaju položaje ukrajinskih snaga na udaljenosti od oko 10 kilometara.

Veliki napad ukrajinskih snaga na Donbas

Ukrajinske snage su tokom noći i jutra izvele snažan napad na teritoriju Donbasa, a među metama su se našli gradovi Donjeck, Jasinovata i Jakovljevka.

U posljednjem talasu granatiranja oko sedam časova po lokalnom vremenu ispaljeno je preko 20 raketa iz višecevnih raketnih lansera na Jasinovatu, Avdejevku i Jakovljevku. Nešto ranije, granatiran je i Donjeck kada je ispaljeno šest projektila kalibra 155 milimetara, a potom još tri i to na centralni dio grada.

Vlasti Donjecka navode i da je proteklog dana od granatiranja ukrajinskih snaga poginuo jedan civil, dok je još četvoro stanovnika ranjeno.

Granatirano je selo i Mineraljno, a u ranim jutarnjim časovima ispaljeno je 10 raketa iz višecevnih raketnih lansera i pet projektila NATO kalibra iz haubica M777 koje je Kijevu isporučila Amerika.

Ruska vojska potvrdila: Oslobađanje Soledara je završeno

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je 12. januara uveče završeno oslobađanje grada Soledara koji ima važan značaj za nastavak uspješnih ofanzivnih dejstava.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije su tokom oslobađanja Soledara uništile tri aviona i helikopter koji su pružali vatrenu podršku ukrajinskoj vojsci, dok je ruska PVO u području grada oborila devet projektila ispaljenih iz sistema „hajmars“, „oljha“ i „uragan“ u pravcu zauzetih uporišta.

Tokom oslobađanja Soledara jedinice ruskih Vazdušno-desantnih snaga izvele su prikriveni manevar napadajući položaje ukrajinskih trupa. Grad je bio blokiran sa sjeverne i južne strane.

Samo u posljednja tri dana u Soledaru je likvidirano preko 700 ukrajinskih vojnika i preko 300 jedinica ukrajinskog oružja, navodi Ministarstvo odbrane Rusije.

Oslobađanje Soledara omogućava da se presjeku putevi za snabdijevanje ukrajinskih trupa u Artjomovsku i da se opkole preostale jedinice u gradu.

- Soledar je zauzet zahvaljujući djelovanju jurišne i vojne avijacije, raketnih snaga i artiljerije grupe ruskih snaga po protivniku. Kontinuirano su izvodili koncentrisane napade na položaje Oružanih snaga Ukrajine u gradu, sprječavajući prebacivanje rezervi, snabdijevanje municijom, kao i pokušaje povlačenja protivnika na druge linije odbrane - saopštilo je ministarstvo.

Putin: Moralna podrška izuzetno važna, vojnici treba da znaju da je cijela zemlja uz njih

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je izuzetno važno u ovim trenucima ukazati moralnu podršku svim učesnicima u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

Kako je rekao, važno je da svi oni osjete da je cijela zemlja uz njih i da svi razumiju kakva je njihova misija.

On je ujedno i zahvalio svim učesnicima specijalne vojne operacije za njihov doprinos.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    12h 34m
    0
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    17h 49m
    0
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    7h 17m
    1
  • Tata u bijeloj kočiji dočekao mamu i bebu ispred porodilišta
    9h 17m
    3
  • Dvojac pao zbog krađe, u njihovim kućama pronađen arsenal oružja
    15h 35m
    0