Источни фронт, 325. дан: Њемачки генерал: Руска војска ће ускоро заузети цијели Донбас

14.01.2023. 13:59
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм

У току је 325. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Од јутрос широм Украјине сирене за ваздушну опасност, а на мети су и Кијев и Очаково, као и бројне централне и источне области земље. Након пада Соледара главна пажња се пребацује на Артјомовск. Генерални секретар УН Антонио Гутереш изјавио је да је спреман да буде посредник у преговорима.

На правцу Старобелск руске трупе су радиле на мјестима концентрације Оружаних снага Украјине у Макејевки, Невском, Табајевки и Купјанску. Заузврат, украјинске формације су пуцале на цивилне објекте у Краснопоповки.

На правцу Бахмут (Артјомовски) руске ракетне снаге и артиљерија погодиле су концентрације непријатељског људства и технике у Бахмуту, Северску, Дружби и Белој Гори.

Кијев: Штета на инфраструктури премашила цифру од 127 милијарди долара

Укупна досадашња штета која је нанета инфраструктури Украјине износи више од 127 милијарди долара, изјавила је замјеница сталног украјинског амбасадора при УН Емине Џапарова.

Она се на сједници Савјета безбједности такође осврнула и на такозвани „самит мира“ за који је рекла да је могуће да се одржи на Генералној скупштини и то на годишњицу почетка специјалне војне операције, 24. фебруара.

Кина: Моментално обуставити нападе на нуклеарку Запорожје

Кина је позвала да се моментално обуставе сви напади који могу оштетити нуклеарну електрану Запорожје, изјавио је стални представник те земље у Савјету безбједности Џанг Јун.

- Напади на територију нуклеарке се и даље настављају. Безбједност ове нуклеарне електране изазива забринутост. Према информацијама Међународне агенције за нуклеарну енергију, свих шест реактора су искључени. То не смије да се дешава, све војне операције које угрожавају безбједност нукеларке морају бити обустављене - истакао је он.

Џанг се осврнуо и на извоз руског ђубрива рекавши да Секретаријат УН треба да учини све што је у његовој моћи како би се уклониле све препреке да се то спроведе у дјело.

Њемачки генерал: Руска војска ће ускоро заузети цијели Донбас

Руска војска ће ускоро преузети контролу над читавом територијом Донбаса, сматра њемачки генерал, бивши савјетник за војну политику Ангеле Меркел Ерих Вад у интервјуу за портал „Ема“.

- Руси очигледно напредују на истоку Украјине, у подручју Бахмута (украјински назив за Артјомовск). Вјероватно ће ускоро потпуно заузети Донбас - рекао је генерал.

Запад може тамо да пошаље по стотину борбених возила „мардер“ и тенкова „леопард“, али, по мишљењу Вада, они неће ништа промијенити.

Раније је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио да није искључена могућност да се Украјини испоруче тешки тенкови. Генерални секретар Алијансе је такође напоменуо да је НАТО испоручио украјинској војсци више наоружања него што се могло замислити и да ће сада Оружане снаге Украјине добити америчке ПВО системе „патриот“.

Русија: Украјина је постала приватна војна компанија у власништву НАТО

Руски стални представник при Уједињеним нацијама Василиј Небензја, рекао је на састанку Савјета безбједности УН да је Украјина је постала приватна војна компанија у власништву НАТО, која из Брисела добија новац, оружје и упутства гдје да пуца.

- Упркос чињеницама и здравом разуму, кијевски режим је створио илузију да може да побиједи Русију на бојном пољу уз растућу директну војну помоћ НАТО-а - рекао Небензја.

Додао је да је таква политика Украјину претворила у де факто приватну војну компанију НАТО-а.

Небензија је нагласио да је Нацрт резолуције кијевске владе о мировном плану потпуно одвојен реалности, преноси Спутник.

- Они долазе са свим врстама екстравагантних идеја, укључујући мировни план од 10 тачака који нема никакве везе са стварношћу - додао је Небензја.

Хроника специјалне војне операције у посљедња 24 часа:

- Ситуација на локацији Купјански није претрпјела значајне промјене. Странке врше међусобно извиђање и размјењују артиљеријске ударе. Руске извиђачко-диверзантске групе прате кретање непријатеља у области Кисловке и Новоселовског.

- Украјинске формације настављају са ударима по цивилној инфраструктури насеља Луганске Народне Републике. У артиљеријском нападу на Сватово оштећена је уљара. Жртава и повријеђених нема.

- У Соледару јуришни одреди ПМЦ „Вагнер“ завршавају чишћење подземних комуналних објеката на западној периферији града. На западу су руске снаге преузеле контролу над депоом вагона на жељезничкој станици Сол.

- Сјеверно од Бахмута, руски падобранци воде жестоке борбе на периферији села Краснаја Гора. Истовремено, наставља се јуриш на положаје украјинских формација у околини Парасковјевке.

- У Бахмуту, борци ПМЦ „Вагнер“ завршавају чишћење западне периферије села Опитноје и припремају се за напад на централне дијелове града. Руске снаге настављају да притискају непријатеља у Клешчејевки, чије ће заузимање пресјећи главне линије снабдијевања Оружаних снага Украјине.

- АПУ из ракетне и топовске артиљерије поново насумично гађају Доњецку агломерацију. У главном граду ДНР удар је пао на Кијевски округ: оштећена је апотека која се налази у близини породилишта. Цивили нису повријеђени.

- У правцу Запорожја, оперативна ситуација остаје стабилна и напета: стране јачају своје позиције и припремају се за могуће нападе.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    6h 12m
    0
  • Слани мафини
    15h 33m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    17h 28m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    15h 22m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    9h 51m
    3