Istočni front, 325. dan: Njemački general: Ruska vojska će uskoro zauzeti cijeli Donbas

14.01.2023. 13:59
0
IZVOR: in4s.net/Telegram

U toku je 325. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Od jutros širom Ukrajine sirene za vazdušnu opasnost, a na meti su i Kijev i Očakovo, kao i brojne centralne i istočne oblasti zemlje. Nakon pada Soledara glavna pažnja se prebacuje na Artjomovsk. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da je spreman da bude posrednik u pregovorima.

Na pravcu Starobelsk ruske trupe su radile na mjestima koncentracije Oružanih snaga Ukrajine u Makejevki, Nevskom, Tabajevki i Kupjansku. Zauzvrat, ukrajinske formacije su pucale na civilne objekte u Krasnopopovki.

Na pravcu Bahmut (Artjomovski) ruske raketne snage i artiljerija pogodile su koncentracije neprijateljskog ljudstva i tehnike u Bahmutu, Seversku, Družbi i Beloj Gori.

Kijev: Šteta na infrastrukturi premašila cifru od 127 milijardi dolara

Ukupna dosadašnja šteta koja je naneta infrastrukturi Ukrajine iznosi više od 127 milijardi dolara, izjavila je zamjenica stalnog ukrajinskog ambasadora pri UN Emine Džaparova.

Ona se na sjednici Savjeta bezbjednosti takođe osvrnula i na takozvani „samit mira“ za koji je rekla da je moguće da se održi na Generalnoj skupštini i to na godišnjicu početka specijalne vojne operacije, 24. februara.

Kina: Momentalno obustaviti napade na nuklearku Zaporožje

Kina je pozvala da se momentalno obustave svi napadi koji mogu oštetiti nuklearnu elektranu Zaporožje, izjavio je stalni predstavnik te zemlje u Savjetu bezbjednosti Džang Jun.

- Napadi na teritoriju nuklearke se i dalje nastavljaju. Bezbjednost ove nuklearne elektrane izaziva zabrinutost. Prema informacijama Međunarodne agencije za nuklearnu energiju, svih šest reaktora su isključeni. To ne smije da se dešava, sve vojne operacije koje ugrožavaju bezbjednost nukelarke moraju biti obustavljene - istakao je on.

Džang se osvrnuo i na izvoz ruskog đubriva rekavši da Sekretarijat UN treba da učini sve što je u njegovoj moći kako bi se uklonile sve prepreke da se to sprovede u djelo.

Njemački general: Ruska vojska će uskoro zauzeti cijeli Donbas

Ruska vojska će uskoro preuzeti kontrolu nad čitavom teritorijom Donbasa, smatra njemački general, bivši savjetnik za vojnu politiku Angele Merkel Erih Vad u intervjuu za portal „Ema“.

- Rusi očigledno napreduju na istoku Ukrajine, u području Bahmuta (ukrajinski naziv za Artjomovsk). Vjerovatno će uskoro potpuno zauzeti Donbas - rekao je general.

Zapad može tamo da pošalje po stotinu borbenih vozila „marder“ i tenkova „leopard“, ali, po mišljenju Vada, oni neće ništa promijeniti.

Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio da nije isključena mogućnost da se Ukrajini isporuče teški tenkovi. Generalni sekretar Alijanse je takođe napomenuo da je NATO isporučio ukrajinskoj vojsci više naoružanja nego što se moglo zamisliti i da će sada Oružane snage Ukrajine dobiti američke PVO sisteme „patriot“.

Rusija: Ukrajina je postala privatna vojna kompanija u vlasništvu NATO

Ruski stalni predstavnik pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja, rekao je na sastanku Savjeta bezbjednosti UN da je Ukrajina je postala privatna vojna kompanija u vlasništvu NATO, koja iz Brisela dobija novac, oružje i uputstva gdje da puca.

- Uprkos činjenicama i zdravom razumu, kijevski režim je stvorio iluziju da može da pobijedi Rusiju na bojnom polju uz rastuću direktnu vojnu pomoć NATO-a - rekao Nebenzja.

Dodao je da je takva politika Ukrajinu pretvorila u de fakto privatnu vojnu kompaniju NATO-a.

Nebenzija je naglasio da je Nacrt rezolucije kijevske vlade o mirovnom planu potpuno odvojen realnosti, prenosi Sputnik.

- Oni dolaze sa svim vrstama ekstravagantnih ideja, uključujući mirovni plan od 10 tačaka koji nema nikakve veze sa stvarnošću - dodao je Nebenzja.

Hronika specijalne vojne operacije u posljednja 24 časa:

- Situacija na lokaciji Kupjanski nije pretrpjela značajne promjene. Stranke vrše međusobno izviđanje i razmjenjuju artiljerijske udare. Ruske izviđačko-diverzantske grupe prate kretanje neprijatelja u oblasti Kislovke i Novoselovskog.

- Ukrajinske formacije nastavljaju sa udarima po civilnoj infrastrukturi naselja Luganske Narodne Republike. U artiljerijskom napadu na Svatovo oštećena je uljara. Žrtava i povrijeđenih nema.

- U Soledaru jurišni odredi PMC „Vagner“ završavaju čišćenje podzemnih komunalnih objekata na zapadnoj periferiji grada. Na zapadu su ruske snage preuzele kontrolu nad depoom vagona na željezničkoj stanici Sol.

- Sjeverno od Bahmuta, ruski padobranci vode žestoke borbe na periferiji sela Krasnaja Gora. Istovremeno, nastavlja se juriš na položaje ukrajinskih formacija u okolini Paraskovjevke.

- U Bahmutu, borci PMC „Vagner“ završavaju čišćenje zapadne periferije sela Opitnoje i pripremaju se za napad na centralne dijelove grada. Ruske snage nastavljaju da pritiskaju neprijatelja u Kleščejevki, čije će zauzimanje presjeći glavne linije snabdijevanja Oružanih snaga Ukrajine.

- APU iz raketne i topovske artiljerije ponovo nasumično gađaju Donjecku aglomeraciju. U glavnom gradu DNR udar je pao na Kijevski okrug: oštećena je apoteka koja se nalazi u blizini porodilišta. Civili nisu povrijeđeni.

- U pravcu Zaporožja, operativna situacija ostaje stabilna i napeta: strane jačaju svoje pozicije i pripremaju se za moguće napade.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    8h 55m
    0
  • Slani mafini
    18h 16m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    20h 11m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    18h 5m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    12h 34m
    3