Источни фронт, 329. дан: Путин: Циљ специјалне операције је прекид рата у Донбасу

18.01.2023. 16:15
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм

У току је 329. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

У близини Белгорода, руски системи противваздушне одбране одбили су масовни ракетни напад. Све ракете испаљене са територије Харковске области уништене су у ваздуху. Жртава и штете није било.

Одреди ПМЦ „Вагнер“ завршили су чишћење Соледара и град у потпуности контролишу руске снаге. Као резултат ефективне офанзивне операције, велики број заробљеника је заробљен, укључујући стране плаћенике.

Володин: Признање Меркелове, Оланда и кијевског режима је доказ за суђење против њих

Предсједник руске Државне думе Вјачеслав Володин рекао је да би признање украјинског руководства, бивше њемачке канцеларке Ангеле Меркел и бившег француског предсједника Франсоа Оланда, да је сврха Минских споразума била да се Украјини „купи вријеме“ током којег ће ојачати за нове сукобе са Русијом, требало да буде доказ против њих за међународни војни суд.

- Шеф Савјета безбједности Украјине Алексеј Данилов признао је да се кијевски режим спремао за рат са Русијом. Ова изјава, као и открића Меркелове и Оланда да су споразуми из Минска били начин да се Кијеву ‘купи врјеме’, још једном потврђују колико је била реална и озбиљна пријетња за безбједност не само за становнике Донбаса, већ и за цијело становништво Русије - написао је Володин на свом Телеграм каналу.

Добровољци из Србије спремни да се прикључе батаљону Судоплатов у Запорошкој области

- Добровољци из Србије, Македоније, Пољске и низа других европских земаља спремни су да се прикључе батаљону Судоплатов у Запорошкој области за борбу против украјинских оружаних формација - рекао је за РИА Новости борац батаљона Андреј Родионов са позивним знаком „Викинг“.

До данас су у редове батаљона већ ушли добровољци из Србије, који заједно са руским борцима пролазе борбену обуку.

- Са нама су Срби из иностранства. Али потенцијал је велики, имам много симпатизера и истомишљеника у Европи: у Србији, Пољској и Македонији, а сада је питање да ће и ти момци доћи код нас у будућности, то може бити велика експанзија - рекао је Родионов, који је на челу међународног покрета „Руско-словенско уједињење и препород“.

Према ријечима волонтера, нема потешкоћа у борбеној обуци, међусобно разумијевање са борцима из Србије је нормално.

- Ми се бавимо њима. Они стоје и раде у општој формацији. Све је у реду - рекао је он.

Одговарајући на питање како српске власти третирају учешће својих грађана у непријатељствима у зони специјалне војне операције, Родионов је напоменуо да српски закон званично не дозвољава добровољцима да учествују у сукобима, па борци могу имати проблема по повратку у домовину.

- Сада је у Србији закон пооштрен. Али у пракси, док не функционише, још нико није затворен. Они који су се раније вратили добили су максималну условну казну. Надлежни не желе да буде велики проток. То је оно што се дешава. И није било кривичног гоњења - објаснио је Родионов.

Погинуо украјински министар унутрашњих послова у паду хеликоптера

Шеснаест особа, међу којима двоје дјеце, погинуло је када се у Броварима у Кијевској области Украјине срушио хеликоптер. Међу погинулима су и министар унутрашњих послова Украјине Денис Монастирски и његов замјеник.

Министар и његов замјеник налазили су се у хеликоптеру са још седам особа које су погинуле, саопштила је Национална полиција Украјине.

- У граду Бровари срушио се хеликоптер у близини вртића и стамбене зграде. У вртићу су у тренутку трагедије била дјеца и запослени у установи. Тренутно су сви евакуисани. Има жртава - написао је начелник Кијевске регионалне војне администрације Алексеј Кулеба на Телеграму.

У несрећи су повријеђене 22 особе.

Лавров: Запад преко Украјине води прокси рат чији је циљ коначно рјешење руског питања

Запад преко Украјине води прокси рат чији је циљ – коначно рјешење руског питања, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

- Курс Вашингтона с циљем диктата у међународним односима значи сљедеће: нама је дозвољено све шта год пожелимо и гдје год пожелимо, у било ком делу плаијнете. Сви други, без наше сагласности, не смију ништа да предузимају чак и у случају пријетње по безбједност - рекао је Лавров на годишњој конференцији за новинаре, преноси Спутњик.

Умјесто да се трага за консензусом стварају се војни блокови, као што је АУКУС, у оквиру којег Јапан иде путем милитаризације, истакао је руски министар.

У Индо-пацифичком региону Запад се опредијелио за формирање блока против Русије и Кине, оцијенио је Лавров.

Хроника удара и међусобног гранатирања у зони НВО у посљедња 24 часа:

- Руске трупе су погодиле положаје Оружаних снага Украјине у Николајевки, Черниговска област, као и у Атинском, Искрившчини и Новодмитровки у Сумској области.

- У области Харкова, Оружане снаге Русије напале су непријатељске циљеве у Стрелечији, Огурцову, Волчанску и Земљанкију.

- На правцу Старобелск руске трупе су радиле на концентрацији људства и опреме Оружаних снага Украјине у Кисловки, Макејевки, Невском и Јамполовки. Непријатељ је пуцао на Плошчану, Краснопоповку и Кременну.

- У правцу Бахмута (Артјомовск), руске ракетне трупе и артиљерија погодиле су мјеста концентрације украјинских јединица у Бахмуту, Вјемки, Клешчејевки и Њујорку. Заузврат, Оружане снаге Украјине пуцале су на Соледар.

- У правцу Доњецка, Оружане снаге Русије су напале непријатељске положаје у Авдијевки, Невелском, Первомајском и западним предграђем Мариинке. Украјинске формације из топовске артиљерије гађале су стамбене и цивилне објекте у Хорливки.

Брифинг Министарства одбране Руске Федерације:

- Добровољци јуришних одреда, уз подршку авијације, артиљерије и ракетних бацача, ослободили село Сол у ДНР;

- Оружане снаге Русије су током дана уништиле више од 60 украјинских војника у правцу Купјанска;

- У правцу Краснолиманског уништена су два радара америчке производње и станица за откривање и праћење циљева СТ-68;

- Оружане снаге Русије су за дан уништиле око 90 војних јединица Оружаних снага Украјине на правцу Јужно-Доњецк;

- Артиљерци Источног и Јужног војног округа, као и маринци Пацифичке флоте, осујетили су покушаје Оружаних снага Украјине да нападну у правцу Јужно-Донец;

- Оружане снаге Украјине изгубиле су за дан више од 90 људи на правцу Краснолиманск;

- Руске трупе уништиле су складиште муниције АФУ за ХИМАРС и МЛРС Град у близини града Краматорска.

Путин: Обмањивали су нас, нормализација у Донбасу мирним путем није била могућа

Русија је учинила све у циљу нормализације ситуације у Донбасу мирним путем, али то, по дефиницији, није било могуће, рекао је руски предсједник Владимир Путин.

Он је указао да Русија није могла да не реагује на догађаје који су се одиграли у Украјини 2014. године, између осталог на истребљивање становништва које говори руски језик.

- Дуго смо трпили, дуго смо покушавали да се договоримо. Како се сада испоставило, вукли су нас за нос, обмањивали. Није први пут да нам се тако нешто дешава. Ипак, учинили смо све како би се ситуација нормализовала мирним путем. Сада је постало очигледно да је тако нешто, по дефиницији, било немогуће - рекао је Путин током сусрета са ветеранима Другог свјетског рата а поводом 80. годишњице од пробијања блокаде Лењинграда.

Непријатељ се спремао да сукоб претвори у опасну, горећу фазу. Није нам преостало ништа друго него да урадимо ово што сада радимо, додао је Путин.

Према његовим ријечима, борбена дејства у Донбасу не престају од 2014. године и све активности Русије, укључујући специјалну операцију, усмкерене су на то да се прекине тај рат.

- Свеобухватна борбена дејства у Донбасу трају од 2014. године, уз примјену тешког наоружања, артиљерије, тенкова и авијације. Све се то догађало. Све што радимо данас, укључујући специјалну операцију – то је покушај да се прекине тај рат. У томе је смисао наше операције. И да заштитимо наш народ који тамо живи - рекао је Путин, преноси Спутник.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    6h 12m
    0
  • Слани мафини
    15h 33m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    17h 28m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    15h 22m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    9h 51m
    3