Istočni front, 329. dan: Putin: Cilj specijalne operacije je prekid rata u Donbasu

18.01.2023. 16:15
0
IZVOR: in4s.net/Telegram

U toku je 329. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

U blizini Belgoroda, ruski sistemi protivvazdušne odbrane odbili su masovni raketni napad. Sve rakete ispaljene sa teritorije Harkovske oblasti uništene su u vazduhu. Žrtava i štete nije bilo.

Odredi PMC „Vagner“ završili su čišćenje Soledara i grad u potpunosti kontrolišu ruske snage. Kao rezultat efektivne ofanzivne operacije, veliki broj zarobljenika je zarobljen, uključujući strane plaćenike.

Volodin: Priznanje Merkelove, Olanda i kijevskog režima je dokaz za suđenje protiv njih

Predsjednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin rekao je da bi priznanje ukrajinskog rukovodstva, bivše njemačke kancelarke Angele Merkel i bivšeg francuskog predsjednika Fransoa Olanda, da je svrha Minskih sporazuma bila da se Ukrajini „kupi vrijeme“ tokom kojeg će ojačati za nove sukobe sa Rusijom, trebalo da bude dokaz protiv njih za međunarodni vojni sud.

- Šef Savjeta bezbjednosti Ukrajine Aleksej Danilov priznao je da se kijevski režim spremao za rat sa Rusijom. Ova izjava, kao i otkrića Merkelove i Olanda da su sporazumi iz Minska bili način da se Kijevu ‘kupi vrjeme’, još jednom potvrđuju koliko je bila realna i ozbiljna prijetnja za bezbjednost ne samo za stanovnike Donbasa, već i za cijelo stanovništvo Rusije - napisao je Volodin na svom Telegram kanalu.

Dobrovoljci iz Srbije spremni da se priključe bataljonu Sudoplatov u Zaporoškoj oblasti

- Dobrovoljci iz Srbije, Makedonije, Poljske i niza drugih evropskih zemalja spremni su da se priključe bataljonu Sudoplatov u Zaporoškoj oblasti za borbu protiv ukrajinskih oružanih formacija - rekao je za RIA Novosti borac bataljona Andrej Rodionov sa pozivnim znakom „Viking“.

Do danas su u redove bataljona već ušli dobrovoljci iz Srbije, koji zajedno sa ruskim borcima prolaze borbenu obuku.

- Sa nama su Srbi iz inostranstva. Ali potencijal je veliki, imam mnogo simpatizera i istomišljenika u Evropi: u Srbiji, Poljskoj i Makedoniji, a sada je pitanje da će i ti momci doći kod nas u budućnosti, to može biti velika ekspanzija - rekao je Rodionov, koji je na čelu međunarodnog pokreta „Rusko-slovensko ujedinjenje i preporod“.

Prema riječima volontera, nema poteškoća u borbenoj obuci, međusobno razumijevanje sa borcima iz Srbije je normalno.

- Mi se bavimo njima. Oni stoje i rade u opštoj formaciji. Sve je u redu - rekao je on.

Odgovarajući na pitanje kako srpske vlasti tretiraju učešće svojih građana u neprijateljstvima u zoni specijalne vojne operacije, Rodionov je napomenuo da srpski zakon zvanično ne dozvoljava dobrovoljcima da učestvuju u sukobima, pa borci mogu imati problema po povratku u domovinu.

- Sada je u Srbiji zakon pooštren. Ali u praksi, dok ne funkcioniše, još niko nije zatvoren. Oni koji su se ranije vratili dobili su maksimalnu uslovnu kaznu. Nadležni ne žele da bude veliki protok. To je ono što se dešava. I nije bilo krivičnog gonjenja - objasnio je Rodionov.

Poginuo ukrajinski ministar unutrašnjih poslova u padu helikoptera

Šesnaest osoba, među kojima dvoje djece, poginulo je kada se u Brovarima u Kijevskoj oblasti Ukrajine srušio helikopter. Među poginulima su i ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Denis Monastirski i njegov zamjenik.

Ministar i njegov zamjenik nalazili su se u helikopteru sa još sedam osoba koje su poginule, saopštila je Nacionalna policija Ukrajine.

- U gradu Brovari srušio se helikopter u blizini vrtića i stambene zgrade. U vrtiću su u trenutku tragedije bila djeca i zaposleni u ustanovi. Trenutno su svi evakuisani. Ima žrtava - napisao je načelnik Kijevske regionalne vojne administracije Aleksej Kuleba na Telegramu.

U nesreći su povrijeđene 22 osobe.

Lavrov: Zapad preko Ukrajine vodi proksi rat čiji je cilj konačno rješenje ruskog pitanja

Zapad preko Ukrajine vodi proksi rat čiji je cilj – konačno rješenje ruskog pitanja, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

- Kurs Vašingtona s ciljem diktata u međunarodnim odnosima znači sljedeće: nama je dozvoljeno sve šta god poželimo i gdje god poželimo, u bilo kom delu plaijnete. Svi drugi, bez naše saglasnosti, ne smiju ništa da preduzimaju čak i u slučaju prijetnje po bezbjednost - rekao je Lavrov na godišnjoj konferenciji za novinare, prenosi Sputnjik.

Umjesto da se traga za konsenzusom stvaraju se vojni blokovi, kao što je AUKUS, u okviru kojeg Japan ide putem militarizacije, istakao je ruski ministar.

U Indo-pacifičkom regionu Zapad se opredijelio za formiranje bloka protiv Rusije i Kine, ocijenio je Lavrov.

Hronika udara i međusobnog granatiranja u zoni NVO u posljednja 24 časa:

- Ruske trupe su pogodile položaje Oružanih snaga Ukrajine u Nikolajevki, Černigovska oblast, kao i u Atinskom, Iskrivščini i Novodmitrovki u Sumskoj oblasti.

- U oblasti Harkova, Oružane snage Rusije napale su neprijateljske ciljeve u Strelečiji, Ogurcovu, Volčansku i Zemljankiju.

- Na pravcu Starobelsk ruske trupe su radile na koncentraciji ljudstva i opreme Oružanih snaga Ukrajine u Kislovki, Makejevki, Nevskom i Jampolovki. Neprijatelj je pucao na Ploščanu, Krasnopopovku i Kremennu.

- U pravcu Bahmuta (Artjomovsk), ruske raketne trupe i artiljerija pogodile su mjesta koncentracije ukrajinskih jedinica u Bahmutu, Vjemki, Kleščejevki i Njujorku. Zauzvrat, Oružane snage Ukrajine pucale su na Soledar.

- U pravcu Donjecka, Oružane snage Rusije su napale neprijateljske položaje u Avdijevki, Nevelskom, Pervomajskom i zapadnim predgrađem Mariinke. Ukrajinske formacije iz topovske artiljerije gađale su stambene i civilne objekte u Horlivki.

Brifing Ministarstva odbrane Ruske Federacije:

- Dobrovoljci jurišnih odreda, uz podršku avijacije, artiljerije i raketnih bacača, oslobodili selo Sol u DNR;

- Oružane snage Rusije su tokom dana uništile više od 60 ukrajinskih vojnika u pravcu Kupjanska;

- U pravcu Krasnolimanskog uništena su dva radara američke proizvodnje i stanica za otkrivanje i praćenje ciljeva ST-68;

- Oružane snage Rusije su za dan uništile oko 90 vojnih jedinica Oružanih snaga Ukrajine na pravcu Južno-Donjeck;

- Artiljerci Istočnog i Južnog vojnog okruga, kao i marinci Pacifičke flote, osujetili su pokušaje Oružanih snaga Ukrajine da napadnu u pravcu Južno-Donec;

- Oružane snage Ukrajine izgubile su za dan više od 90 ljudi na pravcu Krasnolimansk;

- Ruske trupe uništile su skladište municije AFU za HIMARS i MLRS Grad u blizini grada Kramatorska.

Putin: Obmanjivali su nas, normalizacija u Donbasu mirnim putem nije bila moguća

Rusija je učinila sve u cilju normalizacije situacije u Donbasu mirnim putem, ali to, po definiciji, nije bilo moguće, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

On je ukazao da Rusija nije mogla da ne reaguje na događaje koji su se odigrali u Ukrajini 2014. godine, između ostalog na istrebljivanje stanovništva koje govori ruski jezik.

- Dugo smo trpili, dugo smo pokušavali da se dogovorimo. Kako se sada ispostavilo, vukli su nas za nos, obmanjivali. Nije prvi put da nam se tako nešto dešava. Ipak, učinili smo sve kako bi se situacija normalizovala mirnim putem. Sada je postalo očigledno da je tako nešto, po definiciji, bilo nemoguće - rekao je Putin tokom susreta sa veteranima Drugog svjetskog rata a povodom 80. godišnjice od probijanja blokade Lenjingrada.

Neprijatelj se spremao da sukob pretvori u opasnu, goreću fazu. Nije nam preostalo ništa drugo nego da uradimo ovo što sada radimo, dodao je Putin.

Prema njegovim riječima, borbena dejstva u Donbasu ne prestaju od 2014. godine i sve aktivnosti Rusije, uključujući specijalnu operaciju, usmkerene su na to da se prekine taj rat.

- Sveobuhvatna borbena dejstva u Donbasu traju od 2014. godine, uz primjenu teškog naoružanja, artiljerije, tenkova i avijacije. Sve se to događalo. Sve što radimo danas, uključujući specijalnu operaciju – to je pokušaj da se prekine taj rat. U tome je smisao naše operacije. I da zaštitimo naš narod koji tamo živi - rekao je Putin, prenosi Sputnik.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    9h 6m
    0
  • Slani mafini
    18h 27m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    20h 22m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    18h 16m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    12h 45m
    3