Источни фронт, 330. дан: Руске снаге контролишу 75 одсто Херсонске области

19.01.2023. 19:04
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм

У току је 330. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Каховкса хидроелектрана заштићена је од ризика од уништења због гранатирања, не постоји опасност од пуцања бране на Дњепру, изјавио је в.д. гувернера Херсонске области Владимир Саљдо.

Британија ће послати више од 200 оклопних возила у Украјину поред 14 тенкова „челенџер 2“.

Руске јединице успјешно напредују на подручју Артјомовска у ДНР, јавља извјештач Спутњика са лица мјеста.

 - У граду су сталне борбе. Непрекидно ради артиљерија, пуцњи, чујемо их, непрекидно је рат, стално их ликвидирамо и напредујемо - рекао је Спутњику један од команданта групе „Вагнер“.

Индустријска зона је практично под њиховом контролом, а сада је у току чишћење стамбених области.

- Ситуација је напета. Сваки дан им одузимамо дијелове како у граду, тако и ван града - рекао је командат.

Узбуна за ваздушну опасност проглашена је на цијелој територији Украјине.

Вашингтон не планира да укључе тенкове „абрамс“ у нови пакет помоћи Кијеву

САД не планирају да укључе своје тенкове „абрамс“ у нови пакет војне помоћи Украјини који би могао бити објављен у петак, због потешкоћа у логистици и одржавању, а не због страха од ескалације, пише лист „Политико“, позивајући се на анонимне изворе упознате са током дискусије.

Званичници јавно одбијају да говоре о изгледима за предају главног америчког тенка, али поздрављају намеру Велике Британије да пошаље своје тенкове „челенџер 2“ Украјинцима и називају усвајање таквих одлука сувереним правом сваке земље.

- Администрација (предсједника САД Џозефа) Бајдена у овом тренутку не планира да предаје ‘абрамс’, главни борбени тенк америчких копнених снага од 60 тона… Невољност произилази из логистичких и потешкоћа у одржавању, а не од страха да ће овај трансфер довести до ескалације сукоба - наводи се у чланку.

Како преноси „Политико“, наредни пакет војне помоћи Украјини биће представљен у петак и укључиваће артиљерију, муницију и оклопна возила – вјероватно оклопне транспортере „страјкер“. Раније су Сједињене Америчке Државе најавиле да ће Кијеву пребацити педесетак борбених возила пешадије „бредли“.

У свјетлу специјалне операције у Украјини, Сједињене Америчке Државе и њихови савезници из НАТО-а подржавају Кијев испоручујући му оружје вриједно десетине милијарди долара. Москва је са своје стране више пута говорила да испоруке западног оружја само продужавају сукоб, а транспорт са оружјем постаје легитимна мета руске војске.

Украјинска бригада која је ушла у Херсон практично је уништена у Соледару

Шездесет прва бригада украјинске војске, која је ушла у Херсон након што га је руска војска напустила у новембру прошле године, скоро потпуно је уништена у Соледару, изјавио је за Спутњик вршилац дужности гувернера Херсонске области Владимир Саљдо.

- У Соледару су ‘Вагнеровци’ практично уништили 61. бригаду противника, која је помпезно, са видео-снимцима, у новембру улазила у празан Херсон. Показало се да је борити се против Руса теже од снимања псеудохеројских видео-репортажа - рекао је Саљдо.

Он је додао да је под контролом руских снага тренутно 75 одсто територије Херсонске области.

- Цијела лијева обала Херсонске области налази се под контролом легитимних руских власти. То је 75 одсто површине региона, седам од његових девет градова, 13 од 18 округа, знатно више од половине становништва, посебно узимајући у обзир одлазак становништва и евакуацију са десне обале - објаснио је Саљдо.

Према његовим ријечима, под контролом Русије је и западни дио Кинбурнског спруда са неколико насеља која су део Николајевске области Украјине.

- Међутим, нећемо се смирити док не ослободимо цијелу Херсонску област и, прије свега, наравно, Херсон. За то је потребно да се изврши војна операција, одговарајућа наређења војне команде и, што је најважније, наредбе политичког врха - нагласио је Саљдо.

Говорећи о Каховској хидроелектрани, Саљдо је рекао да је она заштићена од опасности од уништења због украјинског гранатирања.

- Сада је хидроелектрана добро заштићена – непријатељско гранатирање је више не оштећује. То значи да не постоји чак ни маловјероватна опасност од уништења станице или пуцања бране са плављењем доњег тока Дњепра и каховског акумулационог језера - прецизирао је политичар.

Украјинске снаге од јутрос гранатирају Доњецк. На град је испаљено пет пројектила калибра 155 милиметара који обично користи НАТО.

Француска разматра могућност испоруке Кијеву тенкова „леклерк“, пише „Политико“ позивајући се на неименованог француског званичника.

- То је компликовано питање и Париз га није ријешио. Али, размишљамо о томе. Видјећемо шта ће бити одлучено на заједничкој сједници влада Француске и Њемачке - рекао је тај званичник.

Захарова: Терористи су „мала дјеца“ у поређењу са кијевском власти

У поређењу са кијевским режимом и терористичке групе као што је Исламска држава изгледају као мала дјеца, изјавила је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.

СавЈетник шефа кабинета предсједника Украјине Михаил Подољак изјавио је да је разлог за убиство члана кијевске делегације на разговорима са Руском Федерацијом Дениса Кирејева у марту 2022. године био „недостатак координације између безбједносних снага“ Украјине.

- Припадници ДАЕШ-а (*организација забрањена у Русији) су мала дјеца у поређењу са кијевским режимом - написала је Захарова на свом Телеграм каналу.

Денис Кирејев је, како преносе украјински медији, убијен док су га приводили припадници Службе безбједности Украјине. Наводно, био је осумњичен за издају, преноси Спутник.

Сјевероисточно од Бахмута, настављају се жестоке борбе за Красну гору и Парасковјевку. Сутра се на ово мјесто очекује долазак 218. и 219. батаљона 125. одреда трупа из Сумске области који ће замијенити 166. батаљон 119. бригаде територијалне одбране, од којих је 74 одсто одбило да се бори.

Украјинска команда снага тактичке групе 4. батаљона 77. одреда Оружаних снага Украјине планира да нападне положаје руских падобранаца на линији Шевченко-Подгородноје ради држања магистралних путева на сјеверу Бахмута.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    6h 30m
    0
  • Слани мафини
    15h 51m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    17h 46m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    15h 40m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    10h 9m
    3