Istočni front, 330. dan: Ruske snage kontrolišu 75 odsto Hersonske oblasti

19.01.2023. 19:04
0
IZVOR: in4s.net/Telegram

U toku je 330. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Kahovksa hidroelektrana zaštićena je od rizika od uništenja zbog granatiranja, ne postoji opasnost od pucanja brane na Dnjepru, izjavio je v.d. guvernera Hersonske oblasti Vladimir Saljdo.

Britanija će poslati više od 200 oklopnih vozila u Ukrajinu pored 14 tenkova „čelendžer 2“.

Ruske jedinice uspješno napreduju na području Artjomovska u DNR, javlja izvještač Sputnjika sa lica mjesta.

 - U gradu su stalne borbe. Neprekidno radi artiljerija, pucnji, čujemo ih, neprekidno je rat, stalno ih likvidiramo i napredujemo - rekao je Sputnjiku jedan od komandanta grupe „Vagner“.

Industrijska zona je praktično pod njihovom kontrolom, a sada je u toku čišćenje stambenih oblasti.

- Situacija je napeta. Svaki dan im oduzimamo dijelove kako u gradu, tako i van grada - rekao je komandat.

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je na cijeloj teritoriji Ukrajine.

Vašington ne planira da uključe tenkove „abrams“ u novi paket pomoći Kijevu

SAD ne planiraju da uključe svoje tenkove „abrams“ u novi paket vojne pomoći Ukrajini koji bi mogao biti objavljen u petak, zbog poteškoća u logistici i održavanju, a ne zbog straha od eskalacije, piše list „Politiko“, pozivajući se na anonimne izvore upoznate sa tokom diskusije.

Zvaničnici javno odbijaju da govore o izgledima za predaju glavnog američkog tenka, ali pozdravljaju nameru Velike Britanije da pošalje svoje tenkove „čelendžer 2“ Ukrajincima i nazivaju usvajanje takvih odluka suverenim pravom svake zemlje.

- Administracija (predsjednika SAD Džozefa) Bajdena u ovom trenutku ne planira da predaje ‘abrams’, glavni borbeni tenk američkih kopnenih snaga od 60 tona… Nevoljnost proizilazi iz logističkih i poteškoća u održavanju, a ne od straha da će ovaj transfer dovesti do eskalacije sukoba - navodi se u članku.

Kako prenosi „Politiko“, naredni paket vojne pomoći Ukrajini biće predstavljen u petak i uključivaće artiljeriju, municiju i oklopna vozila – vjerovatno oklopne transportere „strajker“. Ranije su Sjedinjene Američke Države najavile da će Kijevu prebaciti pedesetak borbenih vozila pešadije „bredli“.

U svjetlu specijalne operacije u Ukrajini, Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici iz NATO-a podržavaju Kijev isporučujući mu oružje vrijedno desetine milijardi dolara. Moskva je sa svoje strane više puta govorila da isporuke zapadnog oružja samo produžavaju sukob, a transport sa oružjem postaje legitimna meta ruske vojske.

Ukrajinska brigada koja je ušla u Herson praktično je uništena u Soledaru

Šezdeset prva brigada ukrajinske vojske, koja je ušla u Herson nakon što ga je ruska vojska napustila u novembru prošle godine, skoro potpuno je uništena u Soledaru, izjavio je za Sputnjik vršilac dužnosti guvernera Hersonske oblasti Vladimir Saljdo.

- U Soledaru su ‘Vagnerovci’ praktično uništili 61. brigadu protivnika, koja je pompezno, sa video-snimcima, u novembru ulazila u prazan Herson. Pokazalo se da je boriti se protiv Rusa teže od snimanja pseudoherojskih video-reportaža - rekao je Saljdo.

On je dodao da je pod kontrolom ruskih snaga trenutno 75 odsto teritorije Hersonske oblasti.

- Cijela lijeva obala Hersonske oblasti nalazi se pod kontrolom legitimnih ruskih vlasti. To je 75 odsto površine regiona, sedam od njegovih devet gradova, 13 od 18 okruga, znatno više od polovine stanovništva, posebno uzimajući u obzir odlazak stanovništva i evakuaciju sa desne obale - objasnio je Saljdo.

Prema njegovim riječima, pod kontrolom Rusije je i zapadni dio Kinburnskog spruda sa nekoliko naselja koja su deo Nikolajevske oblasti Ukrajine.

- Međutim, nećemo se smiriti dok ne oslobodimo cijelu Hersonsku oblast i, prije svega, naravno, Herson. Za to je potrebno da se izvrši vojna operacija, odgovarajuća naređenja vojne komande i, što je najvažnije, naredbe političkog vrha - naglasio je Saljdo.

Govoreći o Kahovskoj hidroelektrani, Saljdo je rekao da je ona zaštićena od opasnosti od uništenja zbog ukrajinskog granatiranja.

- Sada je hidroelektrana dobro zaštićena – neprijateljsko granatiranje je više ne oštećuje. To znači da ne postoji čak ni malovjerovatna opasnost od uništenja stanice ili pucanja brane sa plavljenjem donjeg toka Dnjepra i kahovskog akumulacionog jezera - precizirao je političar.

Ukrajinske snage od jutros granatiraju Donjeck. Na grad je ispaljeno pet projektila kalibra 155 milimetara koji obično koristi NATO.

Francuska razmatra mogućnost isporuke Kijevu tenkova „leklerk“, piše „Politiko“ pozivajući se na neimenovanog francuskog zvaničnika.

- To je komplikovano pitanje i Pariz ga nije riješio. Ali, razmišljamo o tome. Vidjećemo šta će biti odlučeno na zajedničkoj sjednici vlada Francuske i Njemačke - rekao je taj zvaničnik.

Zaharova: Teroristi su „mala djeca“ u poređenju sa kijevskom vlasti

U poređenju sa kijevskim režimom i terorističke grupe kao što je Islamska država izgledaju kao mala djeca, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

SavJetnik šefa kabineta predsjednika Ukrajine Mihail Podoljak izjavio je da je razlog za ubistvo člana kijevske delegacije na razgovorima sa Ruskom Federacijom Denisa Kirejeva u martu 2022. godine bio „nedostatak koordinacije između bezbjednosnih snaga“ Ukrajine.

- Pripadnici DAEŠ-a (*organizacija zabranjena u Rusiji) su mala djeca u poređenju sa kijevskim režimom - napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Denis Kirejev je, kako prenose ukrajinski mediji, ubijen dok su ga privodili pripadnici Službe bezbjednosti Ukrajine. Navodno, bio je osumnjičen za izdaju, prenosi Sputnik.

Sjeveroistočno od Bahmuta, nastavljaju se žestoke borbe za Krasnu goru i Paraskovjevku. Sutra se na ovo mjesto očekuje dolazak 218. i 219. bataljona 125. odreda trupa iz Sumske oblasti koji će zamijeniti 166. bataljon 119. brigade teritorijalne odbrane, od kojih je 74 odsto odbilo da se bori.

Ukrajinska komanda snaga taktičke grupe 4. bataljona 77. odreda Oružanih snaga Ukrajine planira da napadne položaje ruskih padobranaca na liniji Ševčenko-Podgorodnoje radi držanja magistralnih puteva na sjeveru Bahmuta.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    8h 55m
    0
  • Slani mafini
    18h 16m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    20h 11m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    18h 5m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    12h 34m
    3