Источни фронт, 335. дан: Герасимов: Русији се супротставља скоро цијели Запад

24.01.2023. 14:49
2
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм/Агенције

У току је 335. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Њемачки концерн „Рајнметал“ може Украјини да испоручи 139 тенкова „леопард“. Повољан сценарио конфликта за Украјину је замрзавање сукоба, пише „Телеграф“. Генерал Валериј Герасимов назвао је једну од главних пријетњи за Русију коришћење Украјине за хибридни рат.

Замјеник украјинског министра одбране Вјачеслав Шаповалов поднио је оставку због скандала око набавки.

- Вјачеслав Шаповалов, који је био одговоран за логистику Оружаних снага Украјине, затражио је да буде ослобођен од дужности како не би представљао пријетњу за стабилно снабдевање Оружаних снага Украјине након кампање оптужби у вези са куповином хране - наводи се на Телеграм каналу украјинског министарства одбране.

Напомиње се да је министар одбране Украјине Алексиј Резников подржао захтјев свог замјеника.

За Оружане снаге Украјине остао је само један пут до Артјомовска (Бахмута), остали путеви су им пресјечени, саопштио је вршилац дужности лидера Доњецке Народне Републике (ДНР) Денис Пушилин јутјуб-каналу Соловјов лајв.

У међувремену, украјинска војска допрема нове резерве у правцу Маринке, што успорава њено заузимање.

- У правцу Маринке, непријатељ пружа веома озбиљан отпор. Имали смо предуслове да много раније ослободимо Мариинку. Прву половину смо са тешким трудом ослободили… Затим смо мислили да ће ускоро све бити готово, али – не. Противник пребацује велике резерве, укључујући опрему - рекао је Пушилин.

Како је навео, украјинске трупе добиле су стриктно наређење да задрже Маринку.

Захарова: Столтенбергове тврдње према Анкари због неподржавања Шведске да се прикључи НАТО-у су неодрживе

- Неодрживе су тврдње генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга према Турској због одбијања да подржи захтјев Шведске за придруживање Северноатлантској алијанси у вези са скандалом са спаљивањем Курана у турској амбасади у Стокхолму - изјавила је представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Она је подсјетила да је Столтенберг критиковао турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана, рекавши да „неприкладне радње нису аутоматски незаконите”.

- Он говори о спаљивању Курана. Храбра тврдња. Да се ​​подсјетимо - написала је Захарова у Телеграму.

Дипломата је истакао да је поштовање вјерских ставова обавеза, а не факултативно.

- Међународна заједница је више пута преузимала обавезе да се супротстави нетолеранцији и дискриминацији - рекла је Захарова.

Она је посебно навела Конвенцију УН о елиминацији свих облика расне дискриминације из 1965. године, Декларацију УН о елиминацији свих облика нетолеранције и дискриминације на основу вјере или увјерења из 1981. и Повељу Савјета Европе о Образовање за демократско грађанство и образовање за људска права године.

- Ови документи експлицитно наводе да право на слободу изражавања не укључује право да се дају критичке или чак омаловажавајуће примједбе о било којој религији или вјерској пракси - написала је она.

Питала се зашто то не зна генерални секретар НАТО-а.

- Зато што Запад поставља неписмене људе на кључне позиције у европском правцу – њима је лакше управљати, манипулишући тако већином Европљана - рекла је Захарова.

Раније је руско Министарство спољних послова осудило акцију спаљивања Курана у Стокхолму.

Замјеник шефа владајуће турске Партије правде и развоја (АКП) Нуман Куртулмус изјавио је 22. јануара да Анкара очекује да Стокхолм стриктно испуни све обавезе у борби против тероризма, које су предвиђене меморандумом који је са њом потписан.

Прије тога, демонстранти у Турској запалили су шведску заставу у Генералном конзулату земље у Истанбулу као одговор на провокацију Кураном у Стокхолму.

Шведски премијер Улф Кристерсон рекао је да је акција спаљивања Курана испред турске амбасаде у Стокхолму чин непоштовања према муслиманима.

Рогов: Зеленски тражио да Американци убију Пригожина

Предсједник Украјине Владимир Зеленски тражио је од директора ЦИА Вилијама Бернса да нареди убиство Евгенија Пригожина, шефа групе "Вагнер", која је, као дио руске војске, заузела Соледар, тврде руски извори.

Члан Главног савјета администрације Запорошке области Владимир Рогов наводи да је разговор вођен током посјете Бернса Кијеву прошле седмице.

- Једна од молби коју је имао Зеленски јесте убиство шефа групе 'Вагнер' – Пригожина. За ту молбу зна и окружење Зеленског и прилично велики број људи" – прецизира Рогов.

Према његовим наводима, санкције не функционишу, посебно када је ријеч о људима који немају имовину у САД, па Кијев мисли да треба убити информативно најистакнутијег човјека.

Након тога, огласио се и Евгеније Пригожин и навео да је упознат о томе да су Зеленски и Бернс разговарали о атентату на њега.

- Обавијештен сам, прес-служба ми је саопштила. То је веома добра идеја. Слажем се да је вријеме да се Пригожин ликвидира. Уколико ми се неко обрати, свакако ћу помоћи - поручио је оснивач "Вагнера", а преноси "Спутњик".

Герасимов: Русији се супротставља скоро цијели Запад

Начелник Генералштаба Оружаних снага Русије генерал армије Валериј Герасимов наглашава да се руској војсци у Украјини супротставља скоро цијели Запад.

Он истиче да никада у савременој историји земље није било таквог нивоа сукоба.

- Савремена Русија не зна за овакав ниво и интензитет непријатељстава. Ничег сличног није било од Великог отаџбинског /Другог свјетског/ рата - наводи Герасимов, а преносе руски портали.

Он прецизира да је Русија извршила дјелимичну мобилизацију с циљем "стабилизације ситуације, заштите нових територија и извођења офанзивних дејстава".

Генералштаб Руске Федерације сада "предузима мјере потребне за остваривање циљева специјалне операције које је поставио врховни командант Владимир Путин, као и за војну заштиту Русије од постојећих пријетњи.

Герасимов је 11. јануара постављен за команданта здружених руских снага укључених у специјалну операцију у Украјини.

Хроника удара и међусобног гранатирања у посљедња 24 часа:

- Руски артиљерци извели су масовне ударе на објекте Оружаних снага Украјине у Сопичу, Волфину, Јунаковки, Ворожби, Стукаловки и Кучеровки у Сумској области, као и на Гурјеву Казачку, Зелени, Земљанки, Тернова, Волчанск и Стрелечја у област Харков.

- На правцу Старобелск, Оружане снаге Русије су радиле на концентрацији непријатељске људства у Кисловки, Табаевки, Берестовоју, Крахмалноју, Стелмаховки и Купјанску.

- У правцу Бахмута (Артемовски) руске трупе су гађале циљеве у Красној Гори, Бахмуту, Њујорку, Раздоловки и Вјемки. Украјинске формације су заузврат пуцале на Сол, Клешчејевку, Мајорск и Курдјумовку.

- У правцу Доњецка, Оружане снаге Русије су напале положаје Оружаних снага Украјине у Водјаноју, Авдејевки, Мариинки, Невелском, Георгијевки и Красногоровки. Украјинске снаге пуцале су из МЛРС ХИМАРС Иловаиск.

- Ослободивши Краснопољевку, борци Вагнеровог ПМЦ-а настављају напад на положаје Оружаних снага Украјине дуж аутопута за Северск. Украјинске јединице извеле су неколико неуспешних контранапада. Сви су потиснути концентрисаном артиљеријском ватром.

- Настављају се интензивни сукоби руских падобранаца и јединица Оружаних снага Украјине код села Краснаја Гора. Упркос великој количини украјинске војне опреме која је распоређена на овом подручју, иницијатива остаје на деловима руске војске.

- Одреди „вагнероваца“ су се учврстили у близини Клешчејевке и напредују ка селу Красноје. Истовремено, уништена су непријатељска упоришта и проширена зона контроле дуж канала Северски Донец-Донбас.

- На Маринку се настављају тешке уличне борбе. Непријатељ, притиснут уз западну периферију града, пружа жесток отпор.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Mujo 26.01.2023. 16:54
    I treba da im se suprostave kad napadaju dojucerasnju bracu i sestre samo zato sto imaju s cim. E a da je Ukrajina bia u Nato bila bi drugacija prica.
  • Generic placeholder image
    Brat 24.01.2023. 17:49
    Majku vam svima vasu.. i Putinu i NATO-u i svim trulim bogatasima koje zabole za sve!
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    6h 16m
    0
  • Слани мафини
    15h 37m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    17h 32m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    15h 26m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    9h 55m
    3