Istočni front, 335. dan: Gerasimov: Rusiji se suprotstavlja skoro cijeli Zapad

24.01.2023. 14:49
2
IZVOR: in4s.net/Telegram/Agencije

U toku je 335. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Njemački koncern „Rajnmetal“ može Ukrajini da isporuči 139 tenkova „leopard“. Povoljan scenario konflikta za Ukrajinu je zamrzavanje sukoba, piše „Telegraf“. General Valerij Gerasimov nazvao je jednu od glavnih prijetnji za Rusiju korišćenje Ukrajine za hibridni rat.

Zamjenik ukrajinskog ministra odbrane Vjačeslav Šapovalov podnio je ostavku zbog skandala oko nabavki.

- Vjačeslav Šapovalov, koji je bio odgovoran za logistiku Oružanih snaga Ukrajine, zatražio je da bude oslobođen od dužnosti kako ne bi predstavljao prijetnju za stabilno snabdevanje Oružanih snaga Ukrajine nakon kampanje optužbi u vezi sa kupovinom hrane - navodi se na Telegram kanalu ukrajinskog ministarstva odbrane.

Napominje se da je ministar odbrane Ukrajine Aleksij Reznikov podržao zahtjev svog zamjenika.

Za Oružane snage Ukrajine ostao je samo jedan put do Artjomovska (Bahmuta), ostali putevi su im presječeni, saopštio je vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin jutjub-kanalu Solovjov lajv.

U međuvremenu, ukrajinska vojska doprema nove rezerve u pravcu Marinke, što usporava njeno zauzimanje.

- U pravcu Marinke, neprijatelj pruža veoma ozbiljan otpor. Imali smo preduslove da mnogo ranije oslobodimo Mariinku. Prvu polovinu smo sa teškim trudom oslobodili… Zatim smo mislili da će uskoro sve biti gotovo, ali – ne. Protivnik prebacuje velike rezerve, uključujući opremu - rekao je Pušilin.

Kako je naveo, ukrajinske trupe dobile su striktno naređenje da zadrže Marinku.

Zaharova: Stoltenbergove tvrdnje prema Ankari zbog nepodržavanja Švedske da se priključi NATO-u su neodržive

- Neodržive su tvrdnje generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga prema Turskoj zbog odbijanja da podrži zahtjev Švedske za pridruživanje Severnoatlantskoj alijansi u vezi sa skandalom sa spaljivanjem Kurana u turskoj ambasadi u Stokholmu - izjavila je predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je podsjetila da je Stoltenberg kritikovao turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, rekavši da „neprikladne radnje nisu automatski nezakonite”.

- On govori o spaljivanju Kurana. Hrabra tvrdnja. Da se ​​podsjetimo - napisala je Zaharova u Telegramu.

Diplomata je istakao da je poštovanje vjerskih stavova obaveza, a ne fakultativno.

- Međunarodna zajednica je više puta preuzimala obaveze da se suprotstavi netoleranciji i diskriminaciji - rekla je Zaharova.

Ona je posebno navela Konvenciju UN o eliminaciji svih oblika rasne diskriminacije iz 1965. godine, Deklaraciju UN o eliminaciji svih oblika netolerancije i diskriminacije na osnovu vjere ili uvjerenja iz 1981. i Povelju Savjeta Evrope o Obrazovanje za demokratsko građanstvo i obrazovanje za ljudska prava godine.

- Ovi dokumenti eksplicitno navode da pravo na slobodu izražavanja ne uključuje pravo da se daju kritičke ili čak omalovažavajuće primjedbe o bilo kojoj religiji ili vjerskoj praksi - napisala je ona.

Pitala se zašto to ne zna generalni sekretar NATO-a.

- Zato što Zapad postavlja nepismene ljude na ključne pozicije u evropskom pravcu – njima je lakše upravljati, manipulišući tako većinom Evropljana - rekla je Zaharova.

Ranije je rusko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo akciju spaljivanja Kurana u Stokholmu.

Zamjenik šefa vladajuće turske Partije pravde i razvoja (AKP) Numan Kurtulmus izjavio je 22. januara da Ankara očekuje da Stokholm striktno ispuni sve obaveze u borbi protiv terorizma, koje su predviđene memorandumom koji je sa njom potpisan.

Prije toga, demonstranti u Turskoj zapalili su švedsku zastavu u Generalnom konzulatu zemlje u Istanbulu kao odgovor na provokaciju Kuranom u Stokholmu.

Švedski premijer Ulf Kristerson rekao je da je akcija spaljivanja Kurana ispred turske ambasade u Stokholmu čin nepoštovanja prema muslimanima.

Rogov: Zelenski tražio da Amerikanci ubiju Prigožina

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski tražio je od direktora CIA Vilijama Bernsa da naredi ubistvo Evgenija Prigožina, šefa grupe "Vagner", koja je, kao dio ruske vojske, zauzela Soledar, tvrde ruski izvori.

Član Glavnog savjeta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov navodi da je razgovor vođen tokom posjete Bernsa Kijevu prošle sedmice.

- Jedna od molbi koju je imao Zelenski jeste ubistvo šefa grupe 'Vagner' – Prigožina. Za tu molbu zna i okruženje Zelenskog i prilično veliki broj ljudi" – precizira Rogov.

Prema njegovim navodima, sankcije ne funkcionišu, posebno kada je riječ o ljudima koji nemaju imovinu u SAD, pa Kijev misli da treba ubiti informativno najistaknutijeg čovjeka.

Nakon toga, oglasio se i Evgenije Prigožin i naveo da je upoznat o tome da su Zelenski i Berns razgovarali o atentatu na njega.

- Obaviješten sam, pres-služba mi je saopštila. To je veoma dobra ideja. Slažem se da je vrijeme da se Prigožin likvidira. Ukoliko mi se neko obrati, svakako ću pomoći - poručio je osnivač "Vagnera", a prenosi "Sputnjik".

Gerasimov: Rusiji se suprotstavlja skoro cijeli Zapad

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije general armije Valerij Gerasimov naglašava da se ruskoj vojsci u Ukrajini suprotstavlja skoro cijeli Zapad.

On ističe da nikada u savremenoj istoriji zemlje nije bilo takvog nivoa sukoba.

- Savremena Rusija ne zna za ovakav nivo i intenzitet neprijateljstava. Ničeg sličnog nije bilo od Velikog otadžbinskog /Drugog svjetskog/ rata - navodi Gerasimov, a prenose ruski portali.

On precizira da je Rusija izvršila djelimičnu mobilizaciju s ciljem "stabilizacije situacije, zaštite novih teritorija i izvođenja ofanzivnih dejstava".

Generalštab Ruske Federacije sada "preduzima mjere potrebne za ostvarivanje ciljeva specijalne operacije koje je postavio vrhovni komandant Vladimir Putin, kao i za vojnu zaštitu Rusije od postojećih prijetnji.

Gerasimov je 11. januara postavljen za komandanta združenih ruskih snaga uključenih u specijalnu operaciju u Ukrajini.

Hronika udara i međusobnog granatiranja u posljednja 24 časa:

- Ruski artiljerci izveli su masovne udare na objekte Oružanih snaga Ukrajine u Sopiču, Volfinu, Junakovki, Vorožbi, Stukalovki i Kučerovki u Sumskoj oblasti, kao i na Gurjevu Kazačku, Zeleni, Zemljanki, Ternova, Volčansk i Strelečja u oblast Harkov.

- Na pravcu Starobelsk, Oružane snage Rusije su radile na koncentraciji neprijateljske ljudstva u Kislovki, Tabaevki, Berestovoju, Krahmalnoju, Stelmahovki i Kupjansku.

- U pravcu Bahmuta (Artemovski) ruske trupe su gađale ciljeve u Krasnoj Gori, Bahmutu, Njujorku, Razdolovki i Vjemki. Ukrajinske formacije su zauzvrat pucale na Sol, Kleščejevku, Majorsk i Kurdjumovku.

- U pravcu Donjecka, Oružane snage Rusije su napale položaje Oružanih snaga Ukrajine u Vodjanoju, Avdejevki, Mariinki, Nevelskom, Georgijevki i Krasnogorovki. Ukrajinske snage pucale su iz MLRS HIMARS Ilovaisk.

- Oslobodivši Krasnopoljevku, borci Vagnerovog PMC-a nastavljaju napad na položaje Oružanih snaga Ukrajine duž autoputa za Seversk. Ukrajinske jedinice izvele su nekoliko neuspešnih kontranapada. Svi su potisnuti koncentrisanom artiljerijskom vatrom.

- Nastavljaju se intenzivni sukobi ruskih padobranaca i jedinica Oružanih snaga Ukrajine kod sela Krasnaja Gora. Uprkos velikoj količini ukrajinske vojne opreme koja je raspoređena na ovom području, inicijativa ostaje na delovima ruske vojske.

- Odredi „vagnerovaca“ su se učvrstili u blizini Kleščejevke i napreduju ka selu Krasnoje. Istovremeno, uništena su neprijateljska uporišta i proširena zona kontrole duž kanala Severski Donec-Donbas.

- Na Marinku se nastavljaju teške ulične borbe. Neprijatelj, pritisnut uz zapadnu periferiju grada, pruža žestok otpor.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Mujo 26.01.2023. 16:54
    I treba da im se suprostave kad napadaju dojucerasnju bracu i sestre samo zato sto imaju s cim. E a da je Ukrajina bia u Nato bila bi drugacija prica.
  • Generic placeholder image
    Brat 24.01.2023. 17:49
    Majku vam svima vasu.. i Putinu i NATO-u i svim trulim bogatasima koje zabole za sve!
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    9h 4m
    0
  • Slani mafini
    18h 25m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    20h 20m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    18h 14m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    12h 43m
    3