Источни фронт, 341. дан: Руске снаге напредују у Угљедару

30.01.2023. 14:01
0
ИЗВОР: in4s.net/srna.rs/телеграм

У току је 341. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Украјина планира да почне са употребом њемачких и америчких тенкова на прољеће.

Одсуство реакције Запада на украјинско гранатирање болница у Новоајдару и Новој Каховки потврђује његову директну умјешаност у сукоб, саопштило руско Министарство спољних послова.

Регија Белгород је сада под нападом.

Састанак међународног гасног чворишта заказан је за 14-15. фебруар.

Руске снаге настављају да напредују у Угљедару и утврдиле су се у источном дијелу града, изјавио је в.д. шефа ДНР Денис Пушилин за телевизију „Русија 24“.

Он је додао да је у току напредовање и у предграђима Угљедара.

Украјинске оружане снаге ће вјероватно почети да користе западне тенкове у борбеним дејствима на прољеће, саопштио је украјински министар одбране Алексеј Резников у интервјуу за канадску телевизију „Си-Би-Си“.

Према ријечима министра, украјинске снаге намјеравају да од испорука које су обећале западне земље формирају најмање два тенковска батаљона који ће бити искоришћени „за наставак контраофанзиве“.

Украјинска команда распоређује додатне снаге у област Часов Јар код Артјомовска, изјавио је за Спутњик војни експерт и потпуковник ЛНР у пензији Андреј Марочко.

- Код насеља Часов Јар примјећено је јачање украјинских позиција. Оружане формације Украјине јачају стара и граде нова утврђења, раде на опремању ватрених положаја, а постављају и минска поља - рекао је Марочко, позивајући се на сопствене изворе.

Руске снаге напредују у Угљедару, жестоке борбе у Артјомовску

Руске снаге настављају да напредују у Угљедару и утврдиле су се у источном дијелу града, изјавио је вршилац дужности шефа Доњецке Народне Републике Денис Пушилин.

Пушилин је навео да је у току напредовање и у предграђима Угљедара, преноси "Спутњик".

Он је додао да се у Артјомовску настављају жестоке борбе, али да је прерано говорити о оперативном опкољавању града.

- Група `Вагнер` наставља да ради даноноћно. Негде се воде позиционе борбе, али у главним областима видимо, наравно, напредак - истакао је Пушилин.

Војни експерт и потпуковник у пензији Луганске Народне Републике Андреј Марочко рекао је да украјинска команда распоређује додатне снаге у област Часов Јар код Артјомовска.

- Оружане формације Украјине јачају стара и граде нова утврђења, раде на опремању ватрених положаја, а постављају и минска поља - навео је Марочко, позивајући се на сопствене изворе.

Хроника удара и међусобног гранатирања у зони НВО у ноћи са 29. на 30. јануар 2023.

Руске трупе су погодиле положаје Оружаних снага Украјине у Красном Хутору и Хреновки Черниговске области, као и у Волфину и Запсељу Сумске области.

У области Харкова, Оружане снаге Русије напале су непријатељске циљеве у Ветерини, Старици и Волчанску.

Ноћу је дјелимично уништена стамбена зграда у Кијевском округу у Харкову: вјероватно је то била посљедица рада украјинских система ПВО. Три особе су повријеђене, једна жена је преминула.

На правцу Старобелск руске трупе су радиле на концентрацији људства и опреме Оружаних снага Украјине у Макејевки, Невском и Јамполовки. Украјинске формације гађале су Краснопоповку и околину Диброве.

У Луганској Народној Републици, непријатељ је испалио ракете из ХИМАРС МЛРС на цивилне циљеве у Алчевску.

На правцу Бахмут (Артјомовск) руске ракетне снаге и артиљерија погодиле су мјеста концентрације Оружаних снага Украјине у Бахмуту, Дружби и Њујорку.

У правцу Доњецка, Оружане снаге Русије су напале непријатељске положаје у Красногоровки, Георгијевки и на западној периферији Маринке.

Заузврат, украјинске формације су из топовске артиљерије гађале стамбене и цивилне објекте у Горловки и Широкој Балки, а било је и проблема са снабдијевањем струјом у насељима.

У јужнодоњецком правцу руске трупе су радиле на циљевима у Угледару, Новомихајловка Велика Новоселка.

У региону Запорожја, Оружане снаге Русије напале су непријатељске положаје у Орехову, Гуљајпољу и Чаривном.

У Дњепропетровској области руска артиљерија радила је на ватреним тачкама Оружаних снага Украјине у Никопољу.

На јужном сектору фронта, Оружане снаге РФ су погодиле непријатељске концентрације у околини Херсона и Берислава у Херсонској области, а ноћу су напале и објекте Оружаних снага Украјине у Очакову, Николајевске области.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    12h 19m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    17h 34m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    7h 2m
    1
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    9h 2m
    3
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    15h 20m
    0