Istočni front, 341. dan: Ruske snage napreduju u Ugljedaru

30.01.2023. 14:01
0
IZVOR: in4s.net/srna.rs/telegram

U toku je 341. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ukrajina planira da počne sa upotrebom njemačkih i američkih tenkova na proljeće.

Odsustvo reakcije Zapada na ukrajinsko granatiranje bolnica u Novoajdaru i Novoj Kahovki potvrđuje njegovu direktnu umješanost u sukob, saopštilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Regija Belgorod je sada pod napadom.

Sastanak međunarodnog gasnog čvorišta zakazan je za 14-15. februar.

Ruske snage nastavljaju da napreduju u Ugljedaru i utvrdile su se u istočnom dijelu grada, izjavio je v.d. šefa DNR Denis Pušilin za televiziju „Rusija 24“.

On je dodao da je u toku napredovanje i u predgrađima Ugljedara.

Ukrajinske oružane snage će vjerovatno početi da koriste zapadne tenkove u borbenim dejstvima na proljeće, saopštio je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov u intervjuu za kanadsku televiziju „Si-Bi-Si“.

Prema riječima ministra, ukrajinske snage namjeravaju da od isporuka koje su obećale zapadne zemlje formiraju najmanje dva tenkovska bataljona koji će biti iskorišćeni „za nastavak kontraofanzive“.

Ukrajinska komanda raspoređuje dodatne snage u oblast Časov Jar kod Artjomovska, izjavio je za Sputnjik vojni ekspert i potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

- Kod naselja Časov Jar primjećeno je jačanje ukrajinskih pozicija. Oružane formacije Ukrajine jačaju stara i grade nova utvrđenja, rade na opremanju vatrenih položaja, a postavljaju i minska polja - rekao je Maročko, pozivajući se na sopstvene izvore.

Ruske snage napreduju u Ugljedaru, žestoke borbe u Artjomovsku

Ruske snage nastavljaju da napreduju u Ugljedaru i utvrdile su se u istočnom dijelu grada, izjavio je vršilac dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

Pušilin je naveo da je u toku napredovanje i u predgrađima Ugljedara, prenosi "Sputnjik".

On je dodao da se u Artjomovsku nastavljaju žestoke borbe, ali da je prerano govoriti o operativnom opkoljavanju grada.

- Grupa `Vagner` nastavlja da radi danonoćno. Negde se vode pozicione borbe, ali u glavnim oblastima vidimo, naravno, napredak - istakao je Pušilin.

Vojni ekspert i potpukovnik u penziji Luganske Narodne Republike Andrej Maročko rekao je da ukrajinska komanda raspoređuje dodatne snage u oblast Časov Jar kod Artjomovska.

- Oružane formacije Ukrajine jačaju stara i grade nova utvrđenja, rade na opremanju vatrenih položaja, a postavljaju i minska polja - naveo je Maročko, pozivajući se na sopstvene izvore.

Hronika udara i međusobnog granatiranja u zoni NVO u noći sa 29. na 30. januar 2023.

Ruske trupe su pogodile položaje Oružanih snaga Ukrajine u Krasnom Hutoru i Hrenovki Černigovske oblasti, kao i u Volfinu i Zapselju Sumske oblasti.

U oblasti Harkova, Oružane snage Rusije napale su neprijateljske ciljeve u Veterini, Starici i Volčansku.

Noću je djelimično uništena stambena zgrada u Kijevskom okrugu u Harkovu: vjerovatno je to bila posljedica rada ukrajinskih sistema PVO. Tri osobe su povrijeđene, jedna žena je preminula.

Na pravcu Starobelsk ruske trupe su radile na koncentraciji ljudstva i opreme Oružanih snaga Ukrajine u Makejevki, Nevskom i Jampolovki. Ukrajinske formacije gađale su Krasnopopovku i okolinu Dibrove.

U Luganskoj Narodnoj Republici, neprijatelj je ispalio rakete iz HIMARS MLRS na civilne ciljeve u Alčevsku.

Na pravcu Bahmut (Artjomovsk) ruske raketne snage i artiljerija pogodile su mjesta koncentracije Oružanih snaga Ukrajine u Bahmutu, Družbi i Njujorku.

U pravcu Donjecka, Oružane snage Rusije su napale neprijateljske položaje u Krasnogorovki, Georgijevki i na zapadnoj periferiji Marinke.

Zauzvrat, ukrajinske formacije su iz topovske artiljerije gađale stambene i civilne objekte u Gorlovki i Širokoj Balki, a bilo je i problema sa snabdijevanjem strujom u naseljima.

U južnodonjeckom pravcu ruske trupe su radile na ciljevima u Ugledaru, Novomihajlovka Velika Novoselka.

U regionu Zaporožja, Oružane snage Rusije napale su neprijateljske položaje u Orehovu, Guljajpolju i Čarivnom.

U Dnjepropetrovskoj oblasti ruska artiljerija radila je na vatrenim tačkama Oružanih snaga Ukrajine u Nikopolju.

Na južnom sektoru fronta, Oružane snage RF su pogodile neprijateljske koncentracije u okolini Hersona i Berislava u Hersonskoj oblasti, a noću su napale i objekte Oružanih snaga Ukrajine u Očakovu, Nikolajevske oblasti.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    14h 44m
    0
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    19h 59m
    0
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    9h 27m
    2
  • Tata u bijeloj kočiji dočekao mamu i bebu ispred porodilišta
    11h 27m
    3
  • Dvojac pao zbog krađe, u njihovim kućama pronađen arsenal oružja
    17h 45m
    0