Источни фронт, 342. дан: Захарова: Запад полако почиње да схвата да су САД одговорне за сукоб у Украјини

31.01.2023. 15:27
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм

У току је 342. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Руске снаге су напале положаје Оружаних снага Украјине у Гута-Студенцу и Красном Хутору, Черниговска област, као и у Гриновки, Шпилу и Башовки у Сумској области.

У области Харкова, Оружане снаге Русије погодиле су непријатељске циљеве у Глубокоју, Стрелечју, Нескучном и Борисовки. У правцу Старобелског, руски артиљеријски удари погодили су акумулације људства и опреме Оружаних снага Украјине у Терни, Јамполовки и Котљаровки.

Украјинске формације гађале су положаје Оружаних снага Русије у Берестовју, Золотарјевки и околини Белогоровке.

На правцу Бахмут (Артемовски) руске ракетне трупе и артиљерија су радиле на циљевима у областима Верхнекаменског, Спорног, Белогоровке и Веселог.

У правцу Доњецка руским ударима су били изложени положаји Оружаних снага Украјине у Бердичију, Тоненкое, на западним периферијама Водјане и Маринке. Заузврат, украјинске формације су ноћу напале Горловку и Доњецк.

На јужнодоњецком правцу у Оружаним снагама РФ одрађивали су положаје Оружаних снага Украјине у Новоукраинки, Вугледару и околини, као и Времјевки и Новопољу.

У региону Запорожја, Оружане снаге РФ су гађале циљеве у областима Олговски, Белогорје и Чаривноје, Мала Токмачка, Орехова, Новоселивка, као и Никопољ и Марганец.

У правцу Херсона руске трупе су напале објекте украјинске војске у Херсону, Отрадокаменки, Ивановки, Антоновки и Токаревки.

Захарова: Запад полако почиње да схвата да су САД одговорне за сукоб у Украјини

Запад почиње да схвата да су провокације Вашингтона довеле до сукоба у Украјини, изјавила је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова на ТВ каналу „Соловјев лајв“.

- Испоставило се да је цијела ситуација око Украјине изазвана америчком провокацијом. Што смо ми одавно схватили и покушавали да упозоримо и друге земље. Међутим, та чињеница се полако открива и на Западу појединим стручњацима, политиколозима, новинарима који, неко стидљиво, неко сигурније почињу да свједоче да су америчке провокације довеле до посљедица са којима се данас суочавамо - рекла је она.

Чињеница да су споразуми из Минска само „лажни приступ држава међународној правној сфери“, када циљано лажне поруке постају основа за доношење одлука свјетске заједнице су доказ провокације о којој Захарова говори, пише РТ Балкан.

 - Земље потписнице мирновних споразума заправо нису хтјеле ништа да предузму по питању мировних споразума. Међутим, приложиле су та документа на усвајање Савјету безбједности Уједињених нација како би их учиниле обавезним за све. Дакле, лагале су, а онда то недвосмислено признале – морају да одговарају - додала је Захарова.

Бивши британски премијер Борис Џонсон изјавио је у четвртак да је нормандијски формат, који је створен за мирно рјешавање сукоба на југоистоку Украјине, „дипломатски фалсификат“.

Предсједница Мађарске: Русија је постојала и постојаће, она игра важну улогу у светским процесим

Русија има важну улогу у процесима у свијету, она је постојала и постојаће, изјавила је за „Коријере дела сера“ предсједница Мађарске Каталин Новак.

- Русија је велика земља, на хиљаду километара од нас и са одређеном историјском улогом, богатом културом, која се умногоме разликује од наше…. Руска привреда је једна од најјачих у свијету. Ми, Мађари, поштујемо руски народ. Русија је постојала, постоји и постојаће. Исто важи и за Мађарску. Двије државе су имале, имају и имаће односе баш као и Европа и Русија или Украјина и Русија - рекла је она.

Новак је рекла и да Мађарска као члан ЕУ и НАТО подржава своје савезнике по питању Украјине.

- Не само да се залажемо за мир, тежимо и прекиду ватре. На страни смо Украјинаца, помажемо им и преко наших могућности - навела је Новак.

Подсјетимо, мађарске власти су од почетка сукоба у Украјини истицале да неће испоручивати оружје Кијеву нити ће дозволити да се оружје других држава превози преко њене територије, преноси Спутник.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    12h 26m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    17h 41m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    7h 9m
    1
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    9h 9m
    3
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    15h 27m
    0