Istočni front, 342. dan: Zaharova: Zapad polako počinje da shvata da su SAD odgovorne za sukob u Ukrajini

31.01.2023. 15:27
0
IZVOR: in4s.net/Telegram

U toku je 342. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ruske snage su napale položaje Oružanih snaga Ukrajine u Guta-Studencu i Krasnom Hutoru, Černigovska oblast, kao i u Grinovki, Špilu i Bašovki u Sumskoj oblasti.

U oblasti Harkova, Oružane snage Rusije pogodile su neprijateljske ciljeve u Glubokoju, Strelečju, Neskučnom i Borisovki. U pravcu Starobelskog, ruski artiljerijski udari pogodili su akumulacije ljudstva i opreme Oružanih snaga Ukrajine u Terni, Jampolovki i Kotljarovki.

Ukrajinske formacije gađale su položaje Oružanih snaga Rusije u Berestovju, Zolotarjevki i okolini Belogorovke.

Na pravcu Bahmut (Artemovski) ruske raketne trupe i artiljerija su radile na ciljevima u oblastima Verhnekamenskog, Spornog, Belogorovke i Veselog.

U pravcu Donjecka ruskim udarima su bili izloženi položaji Oružanih snaga Ukrajine u Berdičiju, Tonenkoe, na zapadnim periferijama Vodjane i Marinke. Zauzvrat, ukrajinske formacije su noću napale Gorlovku i Donjeck.

Na južnodonjeckom pravcu u Oružanim snagama RF odrađivali su položaje Oružanih snaga Ukrajine u Novoukrainki, Vugledaru i okolini, kao i Vremjevki i Novopolju.

U regionu Zaporožja, Oružane snage RF su gađale ciljeve u oblastima Olgovski, Belogorje i Čarivnoje, Mala Tokmačka, Orehova, Novoselivka, kao i Nikopolj i Marganec.

U pravcu Hersona ruske trupe su napale objekte ukrajinske vojske u Hersonu, Otradokamenki, Ivanovki, Antonovki i Tokarevki.

Zaharova: Zapad polako počinje da shvata da su SAD odgovorne za sukob u Ukrajini

Zapad počinje da shvata da su provokacije Vašingtona dovele do sukoba u Ukrajini, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na TV kanalu „Solovjev lajv“.

- Ispostavilo se da je cijela situacija oko Ukrajine izazvana američkom provokacijom. Što smo mi odavno shvatili i pokušavali da upozorimo i druge zemlje. Međutim, ta činjenica se polako otkriva i na Zapadu pojedinim stručnjacima, politikolozima, novinarima koji, neko stidljivo, neko sigurnije počinju da svjedoče da su američke provokacije dovele do posljedica sa kojima se danas suočavamo - rekla je ona.

Činjenica da su sporazumi iz Minska samo „lažni pristup država međunarodnoj pravnoj sferi“, kada ciljano lažne poruke postaju osnova za donošenje odluka svjetske zajednice su dokaz provokacije o kojoj Zaharova govori, piše RT Balkan.

 - Zemlje potpisnice mirnovnih sporazuma zapravo nisu htjele ništa da preduzmu po pitanju mirovnih sporazuma. Međutim, priložile su ta dokumenta na usvajanje Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija kako bi ih učinile obaveznim za sve. Dakle, lagale su, a onda to nedvosmisleno priznale – moraju da odgovaraju - dodala je Zaharova.

Bivši britanski premijer Boris Džonson izjavio je u četvrtak da je normandijski format, koji je stvoren za mirno rješavanje sukoba na jugoistoku Ukrajine, „diplomatski falsifikat“.

Predsjednica Mađarske: Rusija je postojala i postojaće, ona igra važnu ulogu u svetskim procesim

Rusija ima važnu ulogu u procesima u svijetu, ona je postojala i postojaće, izjavila je za „Korijere dela sera“ predsjednica Mađarske Katalin Novak.

- Rusija je velika zemlja, na hiljadu kilometara od nas i sa određenom istorijskom ulogom, bogatom kulturom, koja se umnogome razlikuje od naše…. Ruska privreda je jedna od najjačih u svijetu. Mi, Mađari, poštujemo ruski narod. Rusija je postojala, postoji i postojaće. Isto važi i za Mađarsku. Dvije države su imale, imaju i imaće odnose baš kao i Evropa i Rusija ili Ukrajina i Rusija - rekla je ona.

Novak je rekla i da Mađarska kao član EU i NATO podržava svoje saveznike po pitanju Ukrajine.

- Ne samo da se zalažemo za mir, težimo i prekidu vatre. Na strani smo Ukrajinaca, pomažemo im i preko naših mogućnosti - navela je Novak.

Podsjetimo, mađarske vlasti su od početka sukoba u Ukrajini isticale da neće isporučivati oružje Kijevu niti će dozvoliti da se oružje drugih država prevozi preko njene teritorije, prenosi Sputnik.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    14h 27m
    0
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    19h 42m
    0
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    9h 10m
    2
  • Tata u bijeloj kočiji dočekao mamu i bebu ispred porodilišta
    11h 10m
    3
  • Dvojac pao zbog krađe, u njihovim kućama pronađen arsenal oružja
    17h 28m
    0