Источни фронт, 343. дан: Велики новац за оне који униште њемачке и америчке тенкове

01.02.2023. 17:10
0
ИЗВОР: in4s.net/srna.rs/Телеграм

У току је 343. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Хроника удара и међусобног гранатирања у зони НВО у ноћи са 31. јануара на 1. фебруар 2023

Украјинске трупе су касно увече напале градски округ Шебекински у Белгородској области, гранате су пресреле системе противваздушне одбране.

У Брјанској области, Оружане снаге Украјине пуцале су на градски округ Новозибковски, оштетивши далеководе.

Руске снаге су радиле на непријатељским положајима у Рожковичима, Басовки, Александровки и Грабовском, у области Сум.

У области Харкова, Оружане снаге РФ напале су непријатељске циљеве у Стрелечији, Волчанску и Огурцову.

На правцу Старобелск руски артиљерци су радили на кластерима људства и опреме Оружаних снага Украјине у Кисловки, Коваљевки и Невском.

Украјинске формације су заузврат гађале положаје Оружаних снага РФ у Диброви, Краснопоповки и Кременној.

На правцу Бахмут (Артјомовски), руске ракетне снаге и артиљерија гађале су циљеве у Бахмуту, Дружби, у близини Спорног и Предтечина.

На Доњецком правцу, положаји украјинске војске у Авдијевки, Мариинки, Тоњенку и Сјеверном били су подвргнути ударима Оружаних снага Русије. Заузврат, непријатељ је ноћу напао Горловку, Доњецк и Водјани.

На јужнодоњецком правцу руске снаге су радиле на објектима Оружаних снага Украјине у Нескучном, Вугледару и околини, као и на Великој Новоселки и Богојавленки.

У региону Запорожја, Оружане снаге РФ гађале су циљеве у областима Малиновка, Гуљајпољ, Орехов, Новоданиловка, као и у Никопољу.

У правцу Херсона, руске трупе су напале циљеве украјинске војске у Херсону, Золотој Балки, Николајевки, Антоновки и Јантарном.

Велики новац за оне који униште њемачке и америчке тенкове

Кремљ је поздравио понуду руске фирме "Форес" за "исплату награде" за војнике који униште тенкове западне производње на бојном пољу у Украјини, а награде ће износити више десетина хиљада евра.

Руска фирма је понудила пет милиона рубаља /65.000 евра/ у готовини пономе ко први уништи или заплијени тенк "абрамс" америчке производње или њемачки "леопард два" у Украјини.

Више западних земаља најавило је да ће послати напредне борбене тенкове како би помогле у јачању војних капацитета Кијева, што је натјерало Москву да запријети уништењем свих тенкова који буду испоручени.

"Форес", компанија са сједиштем у Јекатеринбургу, која стоји иза понуде, најавила је да ће, осим награде од пет милиона рубаља за заробљавање или уништење првог тенка, такођер исплатити 500.000 рубаља /6.500 евра/ за сваки сљедећи тенк.

- Одлука о пребацивању западних тенкова у Кијев показује да НАТО више не снабдијева Украјину само одбрамбеним оружјем, а то значи да морамо консолидовати и подржати нашу војску - објавила је фирма "Форес".

Недавно је гувернер сибирске регије Забајкалски Александар Осипов такође обећао награду од три милиона рубаља /39.000 евра/ за пљенидбу тенка "леопард два" њемачке производње и 1,5 милиона рубаља /19.600 евра/ за заробљавање америчког "М1 абрамс", подсјећају агенције.

Шеф руске службе: Улог НАТО-а у Украјини све већи

 

Сјевероатлантска алијанса све више повећава улог у Украјини, надајући се да ће тако успјети да уништи Русију, рекао је за „РИА Новости“ директор руске Спољнообавештајне службе Сергеј Наришкин.

- Улог НАТО-а се подиже, јер тамо још сањају о стратешком поразу Русије. Али то се неће десити - истакао је Наришкин, додајући да је то један од разлога због чега Запад наставља да шаље ново наоружање Кијеву.

- Примјећујемо повећање и количине и врсте војне опреме која се испоручује марионетском режиму у Кијеву, а у које спада и ударно офанзивно оружје. Ово све показује да су САД и њихови савезници спремни да „воде рат против Русије до посљедњег Украјинца - рекао је Наришкин.

Коментар је услиједио након прошлонедјељне одлуке Њемачке да Украјини, послије дугих преговора, ипак пошаље тенкове „леопард 2“. Они ће у Украјину стићи највјероватније крајем марта. Након ове одлуке, низ европских земаља одлучио је да Кијеву пошаље додатне тенкове, док је амерички предсједник Џо Бајден потврдио да ће Вашингтон послати тридесет „Абрамса“.

Наришкин је скренуо пажњу и да Европа није тако једногласна када је у питању однос према Русији, јер се неки њени грађани сада боре на страни Русије у Донбасу. 

- Јавно мњење у Европи данас није тако јединствено како би то у Вашингтону жељели. Присуство француских добровољаца у редовима који бране Донбас јасан је доказ томе - закључио је, преноси РТ Балкан.

Кремљ: Нема планова о преговорима Путина и Бајдена, главни циљ Русије – специјална војна операција

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да нема планова о преговорима предсједника Русије Владимира Путина и предсједника САД Џозефа Бајдена, те да је за Русију сада главни циљ – специјална војна операција и испуњавање њених задатака.

- За сада нема планова о преговорима Путина и Бајдена. Наш главни циљ је да се настави специјална војна операција, односно да се испуне наши задаци које је означио шеф државе - рекао је Песков новинарима.

Русија је специјалну војну операцију у Украјини почела 24. фебруара. Предсједник Русије је рекао да је њен циљ „заштита људи над којима је кијевски режим осам година вршио геноцид“, односно „демилитаризација и денацификација Украјине“, као и суђење свим ратним злочинцима одговорним за „крваве злочине против цивила“ у Донбасу.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    12h 35m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    17h 50m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    7h 18m
    1
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    9h 18m
    3
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    15h 36m
    0