Источни фронт, 350. дан: Руске јединице напредују у Артјомовску

08.02.2023. 18:54
0
ИЗВОР: in4s.net/sputnikportal.rs

У току је 350. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Настављају се борбе у Бахмуту. Бивши командант копнених снага Пољске генерал Валдемар Скшипчак сматра да Украјина, можда, и посједује нуклеарно оружје.

Писторијус: Први батаљон „леопарда“ стиже у Украјину за три-четири мјесеца

Први батаљон тенкова „леопард 2“ стићи ће у Украјину у току наредна три-четири мјесеца, изјавио је министар одбране Њемачке Борис Писторијус након састанка са својим пољским колегом Маријушом Блашчаком у Варшави.

Према ријечима њемачког министра, батаљон ће бити опремљен и пољским тенковима „леопард 2 А4“.

САД: Кијев се спрема за интензивније борбе на прољеће

Сједињене Америчке Државе практично свакодневно са Украјином разговарају о неопходном наоружању, изјавио је координатор за стратешке комуникације у америчком Савјету за безбједност Џон Кирби.

Он је додао и да се Кијев спрема за интензивирање борби на прољеће, те да зато кијевски режим говори о потреби за средствима за маневрисање и кретања војске на отвореном.

Украјинске нуклеарне електране способне су да издрже земљотресе јачине 7 степени Рихтерове скале, саопштила је национална компанија „Енергоатом“.

- Украјинске нуклеарне електране могу да издрже земљотресе јачине до 7 степени Рихтерове скале. Одјеци земљотреса у Турској и другим регионима свијета осетили су се и у Украјини. Мањи тремори забележени су системима сеизмичког мониторинга Хмељницке и Јужноукрајинске нуклеарне електране - саопштила је компанија на Телеграму.

Према наводима компаније, све украјинске нуклеарке пројектоване су узимајући у обзир сеизмичке активности региона. Нуклеарке такође имају хаваријску заштиту за енергетске блокове: у случају земљотреса јачине 6 степени, агрегати престају да раде и прелазе у безбједно стање.

Главно са брифинга Министарства одбране Русије:

- Руске оружане снаге уништиле су у Харковској области украјински погон за модернизацију беспилотних летјелица;

- У подручју Херсона, у оквиру противартиљеријске борбе, Оружане снаге Русије су уништиле минобацачку посаду Оружаних снага Украјине;

- У краснолиманском правцу губици Оружаних снага Украјине износе више од 130 војника;

- Руске оружане снаге су за дан уништиле више од 140 војника Оружаних снага Украјине у подручју Доњецка;

- Руске оружане снаге су ликвидирале 75 непријатељских војника у подручју Угљедара и Водјанова у ДНР;

- Оружане снаге Русије уништиле су два складишта муниције Оружаних снага Украјине код Авдејевке и Славјанска у ДНР.

ЕУ ће ускоро појачати санкције Русији, саопштио је њемачки канцелар Олаф Шолц.

- Ми, као ЕУ, поново ћемо појачати санкције Русији – до годишњице почетка рата - рекао Шолц у бундестагу.

По његовим ријечима, то ће бити „јасан сигнал“ руске стране, да њене намјере у Украјини неће бити успјешне.

Велика Британија је најавила нове санкције Русији: на списковима је 15 физичких и правних лица

Експлозије у Сумској области, погођени инфраструктурни објекти.

Руске јединице настављају успјешно напредовање у Артјомовску, неколико улица града је заузето, рекао је Апти Алаудинов, командант специјалне јединице Ахмат на јутјуб каналу Соловјов лајв.

- Група „Вагнер” и јединице руског Министарства одбране, које врше блокаду Артјомовска, веома успјешно воде операције. Напредовале су у самом граду, окруживши га са десне стране. Заузете су већ неколике улице - рекао је Алаудинов.

Према његовим ријечима, има помака у правцу аутопута који води ка Константиновки.

- Ово је једини пут којим још постоји комуникација између директно блокираних снага и средстава украјинске стране (у Артјомовску) и њихове позадине - објаснио је командант Ахмата.

Предсједник покрета „Заједно са Русијом“ Владимир Рогов изразио је мишљење да треба помјерити фронт 150 километара на запад због испорука украјинској војсци ракета дугог домета.

- ГЛСДБ бомбе имају домет 150 км. Ризици су велики и морамо дјеловати проактивно. Не треба да чекамо док не почну да долијећу у градове који се налазе по дубини. Морамо чврсто да помјеримо линију раздвајања, како наши непријатељи не би имали прилику да нанесу штету - рекао је Рогов.

Током ноћи у Харкову је одјекнуло више експлозија. Како је саопштио губернатор области Олег Синегубов, погођен је индустријски објекат.

Секретар Савјета за националну безбједност и одбрану Украјине Алексеј Данилов рекао је да Кијев треба да „уништи“ руске објекте који наносе штету земљи, пише Ројтерс.

- Ако постоје објекти који наносе штету нашој земљи, морамо те објекте уништити - појаснио је Данилов говорећи о „одређеним тачкама“ које се налазе у Русији.

Данилов је раније рекао да војска може да гађа циљеве у Русији оружјем које је произведено у тој републици. Он је увјерио да украјинска страна има такво оружје.

Бивши командант копнених снага Пољске генерал Валдемар Скршипчак, у интервјуу за Радио ЗЕТ, рекао је да би Украјина могла имати нуклеарно оружје.

Он не искључује да Кијев поседује нуклеарно оружје, пошто Украјина „има нуклеарне електране, научнике, лабораторије, знање“.

- То јест, имају све што је потребно за такво оружје. У принципу, данас нико неће забранити Украјинцима да то имају - рекао је Скшипчак.

Раније је војни експерт, директор Музеја ПВО Јуриј Кнутов рекао да би САД или Велика Британија могле да предају нуклеарно оружје Украјини без најаве.

Коментари 0
Повезане вијести
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Дивне вијести - Сергеј Ступар идуће седмице одлази на лијечење у Москву Дивне вијести - Сергеј Ступар идуће седмице одлази на лијечење у Москву
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    7h 18m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    17h 17m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    8h 53m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    16h 14m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    10h 57m
    9