Istočni front, 350. dan: Ruske jedinice napreduju u Artjomovsku

08.02.2023. 18:54
0
IZVOR: in4s.net/sputnikportal.rs

U toku je 350. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Nastavljaju se borbe u Bahmutu. Bivši komandant kopnenih snaga Poljske general Valdemar Skšipčak smatra da Ukrajina, možda, i posjeduje nuklearno oružje.

Pistorijus: Prvi bataljon „leoparda“ stiže u Ukrajinu za tri-četiri mjeseca

Prvi bataljon tenkova „leopard 2“ stići će u Ukrajinu u toku naredna tri-četiri mjeseca, izjavio je ministar odbrane Njemačke Boris Pistorijus nakon sastanka sa svojim poljskim kolegom Marijušom Blaščakom u Varšavi.

Prema riječima njemačkog ministra, bataljon će biti opremljen i poljskim tenkovima „leopard 2 A4“.

SAD: Kijev se sprema za intenzivnije borbe na proljeće

Sjedinjene Američke Države praktično svakodnevno sa Ukrajinom razgovaraju o neophodnom naoružanju, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u američkom Savjetu za bezbjednost Džon Kirbi.

On je dodao i da se Kijev sprema za intenziviranje borbi na proljeće, te da zato kijevski režim govori o potrebi za sredstvima za manevrisanje i kretanja vojske na otvorenom.

Ukrajinske nuklearne elektrane sposobne su da izdrže zemljotrese jačine 7 stepeni Rihterove skale, saopštila je nacionalna kompanija „Energoatom“.

- Ukrajinske nuklearne elektrane mogu da izdrže zemljotrese jačine do 7 stepeni Rihterove skale. Odjeci zemljotresa u Turskoj i drugim regionima svijeta osetili su se i u Ukrajini. Manji tremori zabeleženi su sistemima seizmičkog monitoringa Hmeljnicke i Južnoukrajinske nuklearne elektrane - saopštila je kompanija na Telegramu.

Prema navodima kompanije, sve ukrajinske nuklearke projektovane su uzimajući u obzir seizmičke aktivnosti regiona. Nuklearke takođe imaju havarijsku zaštitu za energetske blokove: u slučaju zemljotresa jačine 6 stepeni, agregati prestaju da rade i prelaze u bezbjedno stanje.

Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Ruske oružane snage uništile su u Harkovskoj oblasti ukrajinski pogon za modernizaciju bespilotnih letjelica;

- U području Hersona, u okviru protivartiljerijske borbe, Oružane snage Rusije su uništile minobacačku posadu Oružanih snaga Ukrajine;

- U krasnolimanskom pravcu gubici Oružanih snaga Ukrajine iznose više od 130 vojnika;

- Ruske oružane snage su za dan uništile više od 140 vojnika Oružanih snaga Ukrajine u području Donjecka;

- Ruske oružane snage su likvidirale 75 neprijateljskih vojnika u području Ugljedara i Vodjanova u DNR;

- Oružane snage Rusije uništile su dva skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine kod Avdejevke i Slavjanska u DNR.

EU će uskoro pojačati sankcije Rusiji, saopštio je njemački kancelar Olaf Šolc.

- Mi, kao EU, ponovo ćemo pojačati sankcije Rusiji – do godišnjice početka rata - rekao Šolc u bundestagu.

Po njegovim riječima, to će biti „jasan signal“ ruske strane, da njene namjere u Ukrajini neće biti uspješne.

Velika Britanija je najavila nove sankcije Rusiji: na spiskovima je 15 fizičkih i pravnih lica

Eksplozije u Sumskoj oblasti, pogođeni infrastrukturni objekti.

Ruske jedinice nastavljaju uspješno napredovanje u Artjomovsku, nekoliko ulica grada je zauzeto, rekao je Apti Alaudinov, komandant specijalne jedinice Ahmat na jutjub kanalu Solovjov lajv.

- Grupa „Vagner” i jedinice ruskog Ministarstva odbrane, koje vrše blokadu Artjomovska, veoma uspješno vode operacije. Napredovale su u samom gradu, okruživši ga sa desne strane. Zauzete su već nekolike ulice - rekao je Alaudinov.

Prema njegovim riječima, ima pomaka u pravcu autoputa koji vodi ka Konstantinovki.

- Ovo je jedini put kojim još postoji komunikacija između direktno blokiranih snaga i sredstava ukrajinske strane (u Artjomovsku) i njihove pozadine - objasnio je komandant Ahmata.

Predsjednik pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov izrazio je mišljenje da treba pomjeriti front 150 kilometara na zapad zbog isporuka ukrajinskoj vojsci raketa dugog dometa.

- GLSDB bombe imaju domet 150 km. Rizici su veliki i moramo djelovati proaktivno. Ne treba da čekamo dok ne počnu da dolijeću u gradove koji se nalaze po dubini. Moramo čvrsto da pomjerimo liniju razdvajanja, kako naši neprijatelji ne bi imali priliku da nanesu štetu - rekao je Rogov.

Tokom noći u Harkovu je odjeknulo više eksplozija. Kako je saopštio gubernator oblasti Oleg Sinegubov, pogođen je industrijski objekat.

Sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov rekao je da Kijev treba da „uništi“ ruske objekte koji nanose štetu zemlji, piše Rojters.

- Ako postoje objekti koji nanose štetu našoj zemlji, moramo te objekte uništiti - pojasnio je Danilov govoreći o „određenim tačkama“ koje se nalaze u Rusiji.

Danilov je ranije rekao da vojska može da gađa ciljeve u Rusiji oružjem koje je proizvedeno u toj republici. On je uvjerio da ukrajinska strana ima takvo oružje.

Bivši komandant kopnenih snaga Poljske general Valdemar Skršipčak, u intervjuu za Radio ZET, rekao je da bi Ukrajina mogla imati nuklearno oružje.

On ne isključuje da Kijev poseduje nuklearno oružje, pošto Ukrajina „ima nuklearne elektrane, naučnike, laboratorije, znanje“.

- To jest, imaju sve što je potrebno za takvo oružje. U principu, danas niko neće zabraniti Ukrajincima da to imaju - rekao je Skšipčak.

Ranije je vojni ekspert, direktor Muzeja PVO Jurij Knutov rekao da bi SAD ili Velika Britanija mogle da predaju nuklearno oružje Ukrajini bez najave.

Komentari 0
Povezane vijesti
Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    22h 16m
    5
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    19h 51m
    7
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    5h 50m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    4h 17m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    6h 9m
    0