Источни фронт, 352. дан: Руске снаге учврстиле се на прилазима Угљедару

10.02.2023. 15:24
0
ИЗВОР: in4s.net

 

У току је 352. дан специјалне руске војне операције у Украјини.

Владимир Путин рекао је да Русија није започињала никаква борбена дејства него настоји да их оконча. Владимир Зеленски у Бриселу тражио од ЕУ помоћ у модерном оружју. Емануел Макрон изјавио да ловци нису оно што је Украјини сада потребно, те да их Француска неће испоручивати.

Швајцарска размишља о учешћу у војним вежбама НАТО-а

Швајцарска разматра с НАТО-ом учешће својих војника у војним вjежбама, објављено је на сајту Федералног савjета те земље.

У саопштењу је, такође, наведено да Швајцарска жели да упути своје официре у командну структур НАТО-а и да учествује у раду центара за обуку те алијансе.

Власти додају да је 9. фебруара генерал Кристофер Каволи, врховни главнокомандујући савезничким снагама у Европи, посjетио Швајцарску и обишао њене оружане снаге.

У Кијеву оштећена електро-мрежа

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко саопштио је да је у нападима оштећена електро-мрежа престонице.

- Према информацијама снага противваздухопловне одбране, над Кијевом је оборено 10 ракета. Има оштећења електричне мреже, жртава нема. Енергетичари раде на обнављању мреже - написао је Кличко на свом Телеграм каналу.

Раније у петак на територији цијеле Украјине објављена је ваздушна опасност, која је трајала око три и по сата. Украјински медији су пренијели да су одјекнуле експлозије у низу региона, међу којима су Харковска, Запорошка, Кијевска, Хмељницка, Дњепропетровска и Лавовска област.

Према информацијама министра енергетике Украјине Хермана Галушченка, у петак су нападнуте топлане и хидроелектрнае, као и енергетска инфраструктура у шест области. У многим регионима уведена су хаваријска искључења струје.

Кијев признаје – Украјина скоро без муниције

Замјеник шефа кабинета украјинског предсједника Владимира Зеленског Игор Жовква изјавио је да је Украјина скоро остала без муниције.

- Тренутно скоро да немамо муниције - рекао је украјински званичник за агенцију „Блумберг“.

Како је објаснио, разлог је висок интензитер борби. Жовква је подсјетио да је Кијеву потребна муниција, артиљеријска оруђа великог домета, тенкови и борбени авиони.

 

Молдавија провјерава информације о нарушавању ваздушног простора

Министарство одбране Молдавије провјерава информацију о ракети која је наводно прелетјела изнад територије земље, рекао је за Спутњик извор у прес-служби Министарства одбране Молдавије.

- За сада не дајемо никакве коментаре. Информације које су се појавиле у украјинским медијима се провјеравају, детаљи ће бити саопштени накнадно - саопштено је из молдавског војног ресора.

Раније се на каналима на Телеграму појавила информација да је неколико руских ракета наводно нарушило ваздушни простор Молдавије.

Руске снаге учврстиле се на прилазима Угљедару

Руски одреди учврстили су се на прилазима Угљедару, у граду се воде озбиљни артиљеријски дуели, саопштио је савјетник вршиоца дужности лидера Доњецке Народне Републике Јан Гагин.

Према његовим ријечима, борбе се сада воде дуж цијеле линије фронта у ДНР, али „најоштрији правци“ су ка Угљедару и Артјомовску.

- Наша војска улази у Угљедар с југоистока и истока града. Утврдила се на прилазима. Воде се озбиљне, жестоке артиљеријске и тенковске борбе.

Противник је такође добро опремљен, има приличан број војника - рекао је Гагин за руски Први канал.

Он је додао да у Артјомовску група „Вагнер“ води успјешна борбена дејства, али да офанзиву отежавају стамбени објекти и присуство цивила.

Ваздушна опасност у цијелој Украјини, експлозије у Кијеву, Харкову, Лавову

Експлозије одјекују у Кијеву и Харкову, након што је објављена ваздушна опасност у цијелој Украјини, преноси украјински портал „Страна.уа“.

У Харкову је погођен објекат кључне инфраструктуре, може доћи до искључења електричне енергије и других комуналних услуга, саопштио је градоначелник тог града Игор Терехов.

Градоначелник Лавова Андреј Садовој такође је потврдио да се у том граду чују експлозије и да је активирана противваздушна одбрана. Медији, такође, преносе да се експлозије чују у Дњепропетровској, Харковској, Одеској и Полтавској области Украјине.

У петак је ваздушна опасност објављена на територији целе Украјине.

Украјинска војска добија од САД координате за већину ракетних напада из система ХИМАРС, пише „Вашингтон пост“ и додаје да Кијев сам бира циљеве.

„Тајмс“ преноси да је Кијев спреман да искористи британске ракете великог домета за извођење напада на циљеве на Криму.

Предсједник Француске Емануел Макрон изјавио је да не искључује могућност да се Владимиру Путину одузме звање Витеза великог крста ордена „Почасне легије“, које је предсједник Русије добио 2006. године од бившег француског лидера Жака Ширака, пише АФП.

Деветог фебруара Макрон је то звање додијелио предсједнику Украјине Владимиру Зеленском. Према ријечима француског предсједика такве одлуке „имају разноврстан смисао и треба бирати одгворајући тренутак за њихово усвајање“.

Украјина тражила од Холандије ловце Ф-16

Украјина је поднијела захтјев Холандији за испоруку ловаца Ф-16, саопштио је холандски министар одбране Кајса Олонгрен.

- Украјина је заиста затражила од нас помоћ у испоруци ловаца, али ту молбу није лако испунити. Потребно је да размотримо доступност Ф-16 Американцима и другим савезницима - навео је Олонгрен.

Крајем јануара Холандија је објавила да намјерава да испоручи Кијеву два система „патриот“ и ракете.

Представник Министарства иностраних послова Русије Алексеј Полишчук изјавио је да нема никаквог крајњег рока за образовање заштитне зоне око Запорошке нуклеарне електране, али да Кијев није заинтересован да ријеши то питање.

Он је подсјетио на то да Русија не води директне преговоре с Украјином о стварању зоне безбједности око Запорошке нуклеарне електране.

- Став кијевског режима о овом питању нам је познат у општим цртама. Радимо на том питању искључиво са секретаријатом Међународне агенције за атомску енергију и непосредно с њеним директором Рафаелом Гросијем - додао је дипломата.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    15h 4m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    20h 19m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    9h 47m
    2
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    11h 47m
    3
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    18h 5m
    0