Источни фронт, 357. дан: Руска артиљерија уништила самоходни топ „гвоздика“ и хаубицу Д-30

15.02.2023. 18:02
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм/sputnikportal.rs

У току је 357. дан специјалне руске војне операције у Украјини.

Украјинске снаге пребацују своје јединице код Артјомовска, како би спријечиле да град буде опкољен. Француска и Италија испоручиће Кијеву нове ПВО системе. Кијев припрема лажне доказе о томе да је руска војска „украла“ радиоактивни материјал из Чернобиљске нуклеарне електране.

На друштвеним мрежа појавили су се снимци из њемачке луке Бремерхафен, гдје стиже америчка војна техника за Украјину. У луци се налази 60 борбених возила пјешадије „бредли“ и 280 јединица друге технике.

Борац групе „Вагнер“ испричао је за Спутњик да је током јуриша на Артјомовск у Доњецкој Народној Републици у протекла три дана уништено неколико непријатељских оклопних возила.

- Прије неколико дана наше снаге погодиле су један тенк, прекјуче је погођено борбено возило пешадије са наших положаја преко ријеке, а јуче је уништено самоходно оруђе, калибар није прецизиран, али посаде противтенковских ракетних система успјешно су погодиле ове циљеве - рекао је он.

Према његовим ријечима, украјинске снаге премјештају нову технику и јединице према Артјомовску.

Он је истакао да украјинска команда улаже све напоре да спријечи опкољавање града. Да би то урадио, Кијев пребацује нова оклопна возила и јединице у сам град и предграђа.

- Упркос жестоком отпору, јуришне јединице групе „Вагнер“ крећу се напријед како у самом граду, тако и на његовој периферији, додао је борац.

Кијев евакуише институције из Часова Јара

Кијев евакуише државне институције и предузећа из Часова Јара код Артјомовска (украјински Бахмут) у Донбасу, изјавио је за Спутњик војни експерт и потпуковник ЛНР у пензији Андреј Марочко.

Он је објаснио да се евакуација не односи на медицинске установе, али се пацијенти који се опорављају убрзано припремају за отпуштање. Из самог насеља примјећује се одлазак становништва.

Марочко је додао да Кијев доводи раднике и технику општинских предузећа Харкова за изградњу одбрамбене линије у краснолиманском правцу.

У краснолиманском правцу непријатељ гради нова утврђења и ешалонирану одбрану. У инжињеријске радове нису укључени само војници и војна техника, већ и цивилна општинска предузећа града Харкова - додао је експерт, позивајући се на сопствене изворе.

Хроника удара и међусобног гранатирања у зони НВО у ноћи 14. на 15. фебруар 2023.

Руске трупе су погодиле положаје Оружаних снага Украјине у Јанжуловки и Тимоновичу Черниговске области, као и у Волфину и Толстодубову у Сумској области.

У области Харкова, Оружане снаге РФ напале су непријатељске циљеве у Волчанску, Стрелечији и Ветеринарном.

На правцу Старобелск руске трупе су радиле на концентрацији људства и опреме Оружаних снага Украјине у Купјанску, Новоселовском и Невском.

На правцу Бахмут (Артјомовск) руске ракетне трупе и артиљерија погодиле су мјеста концентрације украјинских јединица у Бахмуту, Њујорку и Парасковијевки.

У правцу Доњецка, руске оружане снаге су напале непријатељске положаје у Авдијевки, Первомајском и Невелском. Заузврат, украјинске формације су гађале топовском артиљеријом стамбене зграде у Кујбишевском округу у Доњецку, а такође су испалиле ракете из МЛРС ХИМАРС на Иловајск.

На јужнодоњецком правцу руске трупе су радиле на циљевима у Вугледару, Золотој Ниви и Времјевки.

У региону Запорожја, Оружане снаге РФ су напале непријатељске положаје у Гуљајпољском, Орехову и Новоандрејевки.

У јужном сектору фронта руска артиљерија је погодила непријатељске концентрације у Херсону, Золотој Балки и Антоновки.

Са данашњег брифинга Министарства одбране Русије:

- У доњецком правцу ликвидирано је 190 украјинских војника, уништена хаубица „МСТА-Б“ и систем М777 америчке производње

- Руске снаге ликвидирале су осам група украјинских диверзаната у Харковској области и ЛНР

- На потезу ка Купјанску украјинска војска изгубила 100 војника

- У јужно-доњецком и запорошком правцу руске снаге нанеле су пораз противнику код Угљедара и Новосјолке, губици Кијева: преко 60 војника, два тенка и четири борбена возила пешадије

- У правцу ка Красном Лиману поражене су механизоване и ваздушно-десантне јединице украјинске војске, ликвидирано је 65 војника

- Руска артиљерија је у последња 24 сата у херсонском правцу уништила самоходни топ „гвоздика“ и хаубицу Д-30

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    14h 37m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    19h 52m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    9h 20m
    2
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    11h 20m
    3
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    17h 38m
    0