Istočni front, 357. dan: Ruska artiljerija uništila samohodni top „gvozdika“ i haubicu D-30

15.02.2023. 18:02
0
IZVOR: in4s.net/Telegram/sputnikportal.rs

U toku je 357. dan specijalne ruske vojne operacije u Ukrajini.

Ukrajinske snage prebacuju svoje jedinice kod Artjomovska, kako bi spriječile da grad bude opkoljen. Francuska i Italija isporučiće Kijevu nove PVO sisteme. Kijev priprema lažne dokaze o tome da je ruska vojska „ukrala“ radioaktivni materijal iz Černobiljske nuklearne elektrane.

Na društvenim mreža pojavili su se snimci iz njemačke luke Bremerhafen, gdje stiže američka vojna tehnika za Ukrajinu. U luci se nalazi 60 borbenih vozila pješadije „bredli“ i 280 jedinica druge tehnike.

Borac grupe „Vagner“ ispričao je za Sputnjik da je tokom juriša na Artjomovsk u Donjeckoj Narodnoj Republici u protekla tri dana uništeno nekoliko neprijateljskih oklopnih vozila.

- Prije nekoliko dana naše snage pogodile su jedan tenk, prekjuče je pogođeno borbeno vozilo pešadije sa naših položaja preko rijeke, a juče je uništeno samohodno oruđe, kalibar nije preciziran, ali posade protivtenkovskih raketnih sistema uspješno su pogodile ove ciljeve - rekao je on.

Prema njegovim riječima, ukrajinske snage premještaju novu tehniku i jedinice prema Artjomovsku.

On je istakao da ukrajinska komanda ulaže sve napore da spriječi opkoljavanje grada. Da bi to uradio, Kijev prebacuje nova oklopna vozila i jedinice u sam grad i predgrađa.

- Uprkos žestokom otporu, jurišne jedinice grupe „Vagner“ kreću se naprijed kako u samom gradu, tako i na njegovoj periferiji, dodao je borac.

Kijev evakuiše institucije iz Časova Jara

Kijev evakuiše državne institucije i preduzeća iz Časova Jara kod Artjomovska (ukrajinski Bahmut) u Donbasu, izjavio je za Sputnjik vojni ekspert i potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

On je objasnio da se evakuacija ne odnosi na medicinske ustanove, ali se pacijenti koji se oporavljaju ubrzano pripremaju za otpuštanje. Iz samog naselja primjećuje se odlazak stanovništva.

Maročko je dodao da Kijev dovodi radnike i tehniku opštinskih preduzeća Harkova za izgradnju odbrambene linije u krasnolimanskom pravcu.

U krasnolimanskom pravcu neprijatelj gradi nova utvrđenja i ešaloniranu odbranu. U inžinjerijske radove nisu uključeni samo vojnici i vojna tehnika, već i civilna opštinska preduzeća grada Harkova - dodao je ekspert, pozivajući se na sopstvene izvore.

Hronika udara i međusobnog granatiranja u zoni NVO u noći 14. na 15. februar 2023.

Ruske trupe su pogodile položaje Oružanih snaga Ukrajine u Janžulovki i Timonoviču Černigovske oblasti, kao i u Volfinu i Tolstodubovu u Sumskoj oblasti.

U oblasti Harkova, Oružane snage RF napale su neprijateljske ciljeve u Volčansku, Strelečiji i Veterinarnom.

Na pravcu Starobelsk ruske trupe su radile na koncentraciji ljudstva i opreme Oružanih snaga Ukrajine u Kupjansku, Novoselovskom i Nevskom.

Na pravcu Bahmut (Artjomovsk) ruske raketne trupe i artiljerija pogodile su mjesta koncentracije ukrajinskih jedinica u Bahmutu, Njujorku i Paraskovijevki.

U pravcu Donjecka, ruske oružane snage su napale neprijateljske položaje u Avdijevki, Pervomajskom i Nevelskom. Zauzvrat, ukrajinske formacije su gađale topovskom artiljerijom stambene zgrade u Kujbiševskom okrugu u Donjecku, a takođe su ispalile rakete iz MLRS HIMARS na Ilovajsk.

Na južnodonjeckom pravcu ruske trupe su radile na ciljevima u Vugledaru, Zolotoj Nivi i Vremjevki.

U regionu Zaporožja, Oružane snage RF su napale neprijateljske položaje u Guljajpoljskom, Orehovu i Novoandrejevki.

U južnom sektoru fronta ruska artiljerija je pogodila neprijateljske koncentracije u Hersonu, Zolotoj Balki i Antonovki.

Sa današnjeg brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- U donjeckom pravcu likvidirano je 190 ukrajinskih vojnika, uništena haubica „MSTA-B“ i sistem M777 američke proizvodnje

- Ruske snage likvidirale su osam grupa ukrajinskih diverzanata u Harkovskoj oblasti i LNR

- Na potezu ka Kupjansku ukrajinska vojska izgubila 100 vojnika

- U južno-donjeckom i zaporoškom pravcu ruske snage nanele su poraz protivniku kod Ugljedara i Novosjolke, gubici Kijeva: preko 60 vojnika, dva tenka i četiri borbena vozila pešadije

- U pravcu ka Krasnom Limanu poražene su mehanizovane i vazdušno-desantne jedinice ukrajinske vojske, likvidirano je 65 vojnika

- Ruska artiljerija je u poslednja 24 sata u hersonskom pravcu uništila samohodni top „gvozdika“ i haubicu D-30

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    16h 25m
    0
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    21h 40m
    0
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    11h 8m
    3
  • Tata u bijeloj kočiji dočekao mamu i bebu ispred porodilišta
    13h 8m
    3
  • Dvojac pao zbog krađe, u njihovim kućama pronađen arsenal oružja
    19h 26m
    0