Источни фронт, 359. дан: Погођена предузећа која снабдијевају украјинске снаге муницијом и горивом

17.02.2023. 18:20
0
ИЗВОР: in4s.net/sputnikportal.rs

У току је 359. дан специјалне руске војне операције у Украјини.

Ваздушна опасност проглашена је на читавој територији Украјине. Власти у Кијеву позвали су грађане Артјомовска да што прије напусте град. На подручју Севастопоља руска ПВО и данас је оборила украјински дрон.

Зеленски: Украјина нема алтернативу за чланство у ЕУ и НАТО-у

Предсједник Украјине Владимир Зеленски сматра да Украјина нема алтернативу када је ријеч о ступању у Европску унију и НАТО.

- Нема алтернативе за Украјину у Европској унији. Нема алтернативе за Украјину у НАТО-у. Нема алтернативе за наше јединство - рекао је Зеленски наступајући на Минхенској конференцији о безбједности.

Он је навео да се Кијев припрема да почне преговоре о процесу ступања у Европску унију након добијања статуса кандидата и додао да је Украјина већ уједињена с европском економијом у питањима логистике и енергетике.

Шолц: У Њемачкој нема јединства у вези са санкцијама Русији и испорукама оружја Украјини

У Њемачкој нема јединства када је ријеч о испорукама оружја Кијеву и санкцијама против Русије, изјавио је њемачки канцелар Олаф Шолц на Минхенској конференцији о безбједности.

- Да, има неких – а ми смо у демократској држави – који нису тако увјерени да је заиста добра идеја да се уводе све ове санкције и да се испоручује све то мноштво оружја Украјини. Ипак, чак и већи дио тих људи на крају признаје да влада мора да предузима одговорне одлуке - рекао је Шолц.

Канцелар је, такође, споменуо да су и присталице испорука наоружања понекад принуђене да признају да се такве одлуке усвајају колективно, на нивоу заједнице партнера.

Њемачки канцелар је, такође, нагласио да није сагласан с мишљењем предсједника Украјине Владимира Зеленског да ће сукоб у Украјини бити завршен ове године.

- Мислим да је мудра одлука бити спреман за дуготрајан рат - рекао је Шолц и додао да ће Запад наставити да подржава Украјину онолико дуго колико то буде потребно.

Кулеба: Ниједна земља у овом моменту није спремна да Кијеву испоручи војне авионе

Ниједна земља у овом моменту није спремна да Кијеву испоручи војне авионе, изјавио је украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба.

- За сада још ниједна земља није на себе преузела обавезу о испоруци авиона, али неке владе, као што је британска, саопштиле су да ће почети обуку украјинских пилота на западним ловцима, ускоро ће то урадити и други - рекао је Кулеба у интервјуу за „Вестдојче алгемајне цајтунг“.

Кијев, како је рекао, прије свега интересују амерички, британски, француски и њемачки ловци.

Ваздушна опасност проглашена на читавој територији Украјине

У Николајевској области Украјине и у дијелу Херсонске области која је под контролом Кијева проглашена је ваздушна опасност, показују подаци онлајн мапе украјинског Министарства за дигиталну трансформацију.

Сирене за ваздушну опасност огласиле су се и у Сумској, Полтавској и Черниговској области Украјине.

Украјински војници клонули духом и спремни да напусте положаје на дијелу фронта ка Запорожју

Војници из украјинских јединица клонули су духом и могли би да напусте положаје у једном дијелу фронта у правцу Запорожја, рекао је за Спутњик представник специјалних служби.

- Према информацијама које су добијене од наших извора међу локалним становништвом и јединицама Оружаних снага Украјине, у редовима војске расте незадовољство командом и снабдјевањем. Војници скупљају храну и лијекове од становника околних насељених мјеста. Услијед такве ситуације разговара се о напуштању положаја у једном дијелу у правцу Запорожја -рекао је саговорник Спутњика.

Поред тога, како је рекао, стижу информације о томе да рањени украјински војници умиру због неблаговременог пружања медицинске помоћи.

Ликвидирано 18 војника

У нападу руске артиљерије на положаје украјинске војске код мјеста Антоновка, Херсонска област, ликвидирано је 18 војника, 12 је рањено и уништено је седам возила, рекао је за Спутњик извор упознат са ситуацијом.

Филипо: Паметна политика Швајцарске која одбија да Украјини испоручује оружје

Швајцарска за разлику од других држава Европе води паметну политику одбијајући да Украјини испоручује оружје, написао је на Твитеру лидер француског покрета „Патриоте“ Флоријан Филипо.

- НАТО не схвата због чега Швајцарска одбија да шаље оружје Зеленском... Можда због тога што Швајцарска није толико луда као друге земље и одбија да потпирује трећи свјетски рат - написао је он.

Оборен украјински дрон у Севастопољу

Руска ПВО оборила је јутрос украјински дрон недалеко од Балаклавске електране у Севастопољу, саопштио је губернатор Михаил Развожајев. Електрана није претрпјела никаква оштећења и ради нормално.

Украјинске снаге од јула прошле године повремено покушавају да дроновима нападну Севастопољ – главну базу руске Црноморске флоте, али и друге објекте на Криму.

Јуче су изнад мора код Севастопоља оборена два дрона.

Власти у Кијеву позвали грађане Артјомовска да што прије напусте град

Потпредсједник украјинске владе Ирина Верешчук позвала је грађане Артјомовска (Бахмут) да што прије напусте град.

У граду има још око 6.000 људи, а према њеним ријечима, они ометају украјинске снаге да дјелују.

За град се воде жестоке борбе. Недавно су медији објавили да су снаге Кијева почеле да износе из града архиве државних институција.

Артјомовск се налази у ДНР на територији под контролом украјинских снага, сјеверно одо Горловке и важна је транспортна тачка за снабдијевање украјинске војске.

Медведев: Зеленски неће морати да преговара са Русијом – потписаће што му се каже

Предсједник Украјине Владимир Зеленски, који одбија да преговара са Русијом, неће ни морати да води преговоре – само ће морати да потпише оно што му кажу, рекао је замјеник предсједника Савјета безбједности Русије Дмитриј Медведев.

- Врховни украјински кловн поново је лупио да неће преговарати са предсједником Русије. Ништа ново, али постоји детаљ који је јуче прећутао, иако то врло добро разумије. Он неће морати да води било какве преговоре. Он ће само требати да потпише оно што му кажу - рекао је Медведев, пише Спутњик.

Он сматра да ће „цијена тог папира бити ниска“.

- Сјетимо се Минских споразума које је потписао претходни кловн. Сваки нови пајац у Кијеву обично поништи наслијеђе претходника и почиње ниво циркуски програм наново - оцијенио је Медведев.

Брифинг руске војске: Ракетирана предузећа која снабдијевају украјинске снаге муницијом и горивом

Руска војска извела је ракетни напад на предузећа која снабдијевају украјинску војску муницијом и горивом, саопштило је Министарство одбране Русије.

Циљеви напада су остварени, сви означени циљеви су погођени, саопштио је руски војни ресор. Напади су изведени високо прецизним оружјем дугог домета ваздушног и морског базирања.

Руска војска је тако успјела да наруши снабдијевање украјинских јединица горивом и значајно смањи могућност за производњу експлозива, барута и чврстог ракетног горива у Украјини.

Група трупа „Југ“ Оружаних снага Русије током офанзивних дејстава у правцу Доњецка за дан је ликвидирала до 200 украјинских војника. Уништена су и два оклопна возила, двије хаубице Д-30 и једна Д-20, као и складиште муниције поморске пјешадије украјинске војске у ДНР.

Руска ПВО је оборила украјински хеликоптер Ми-8 у Херсонској области, ако и девет беспилотних летјелица у ЛНР и ДНР. Пресретнута су и три пројектила испаљена из система „хајмарс“ и једна противрадарска ракета „харм“.

У правцу Купјанска и Красног Лимана украјинске снаге су за дан изгубиле око 170 војника. Уништена су и четири оклопна возила, борбено возило пјешадије, систем „град“ и двије хаубице „акација“.

Руска артиљерија је у правцу Херсона за дан ликвидирала до 35 украјинских војника, 12 војних возила, двије хаубице „акациј“, као и систем „химарс“. Уништена су и два складишта муниције бригада територијалне одбране украјинске војске.

Група снага „Исток“ руске војске је у правцу Јужно-Доњецк и Запорошком правцу извела нападе на јединице украјинске војске у подручју Угљедара у ДНР, као и Олговског и Магдалиновке у Запорошкој области. Противник је за дан изгубио преко 70 војника и девет јединица војне технике.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    9h 2m
    0
  • Слани мафини
    18h 23m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    20h 18m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    18h 12m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    12h 41m
    3