Источни фронт, 363. дан: Руска војска уништила два украјинска система „хајмас“

21.02.2023. 15:18
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs/ Телеграм

У току је 363. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Кијев покушава да врати контролу над дјелимично блокираним путевима снабдијевања Артјомовска (Бахмута). Министар Дмитриј Кулеба сматра да је потребно да Украјина буде примљена у ЕУ и НАТО како би завладао мир на цијелом Евроатлантском простору.

Најважније из брифинга Министарства одбране Русије:

- Јединице групе снага „Исток“ Оружаних снага Русије у правцу Јужног Доњецка уништиле су око 70 војника украјинске војске;

- Украјинска војска је на Доњецком правцу изгубила више од 170 људи за 24 сата;

- Јужна групација војске Оружаних снага Русије је уз подршку јуришне авијације и артиљерије наставила офанзиву према Доњецку;

- Руска војска је уништила око 70 украјинских војника у правцу Купјанска за 24 сата;

- Украјинска војска је у правцу Красног Лимана за 24 сата изгубила више од 200 војника;

- Оружане снаге Русије су у рејону Угљедара уништиле складиште муниције украјинске војске;

- Оружане снаге Русије су уништиле два система „хајмарс“ и складиште муниције украјинске војске у рејону Краматорска у Доњецкој Народној Републици.

Украјинска војска изводи вјежбе у близини Чернобиљске нуклеарне електране

Украјинска војска изводи вјежбе у близини Чернобиљске нуклеарне електране на сјеверу Украјине, преноси АФП. Како наводи агенција, ово мјесто је постало „важан полигон” за украјинске трупе, који се налази 15 км од границе са Бјелорусијом.

Високи официр украјинске војске Сергеј Најев рекао је да је сврха вјежби да се „одрази офанзива непријатеља из Бјелорусије и спријечи искрцавање десанта“. Како истиче АП, многи од учесника вјежби нису професионални војници.

Кулеба: Морају бити испуњена два услова за трајан мир

Да би се успоставио „трајан мир“ у источној Европи и читавом евроатлантском простору морају бити испуњена два услова, рекао је шеф Министарства спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба у интервјуу за Си-Ен-Ену.

- Украјина треба да постане чланица ЕУ и НАТО. Русија мора да се промјени. А најинтригантнија је дебата шта да се ради са Русијом - сматра министар.

Раније је тврдио да Русија наводно још не жели мировне преговоре са Украјином. Истовремено, дипломата је позвао ЕУ да испоручи Украјини милион граната калибра 155 мм.

Кијев покушава да поврати дјелимично блокиране путеве снабдијевања до Артјомовска

Кијев покушава да поврати дјелимично блокиране путеве снабдијевања до Артјомовска у Донбасу, рекао је за Спутњику војни експерт, потпуковник ЛНР у пензији Андреј Марочко.

- Да би се деблокирали комуникациони путеви између насеља Артјомовск и Часовог Јара, у ово подручје су упућени мотивисани милитанти из националистичке јединице „Ајдар“ - рекао је саговорник агенције.

Путин наложио војсци: Будите спремни, ако Америка тестира нуклеарно оружје, онда ћемо и ми

Русија обуставља учешће у Споразуму о смањењу стратешког офанзивног наоружања, изјавио је предсједник Русије Владимир Путин у обраћању Федералној скупштини.

- Не излази, већ обуставља - рекао је он, истакавши да Русија, прије него што се врати разговору о овом споразуму, мора да зна како да узме у обзир арсенале Француске и Велике Британије, тј. целог НАТО-а.

Он је подсјетио да су САД почетком фебруара прошле године затражиле од Москве да се врати реализацији Споразума о стратешком офанзивном наоружању, укључујући инспекцију нуклеарних објеката.

Вашингтон је затражио да се реализују све тачке споразума, док сам „планира да се понаша како хоће“.

- То је нека врста театра апсурда. Знамо да је запад директно умијешан у покушаје кијевског режима да изведе нападе на базе наше стратешке авијације - рекао је Путин. Он је истакао да су за то коришћени дронови које су модернизовани, уз помоћ стручењака НАТО-а.

- А сада још желе да врше инспекцију наших војних објеката. У садашњим условима, садашњој конфронтацији, ово изгледа глупо - нагласио је Путин.

Он је истакао да Москва поседује информацију да неки људи у Вашингтону разматрају могућност тестирања нуклеарног оружја. Он је указао да се то дешава када се у САД прави нова нуклеарна муниција.

- У овој ситуацији Министарство одбране и корпорација Росатом треба да буду спремни за тестирање нуклеарног оружја. Ми први, наравно, то нећемо урадити, али ако САД обаве тестирање, и ми ћемо то урадити - закључио је предсједник.

Крајем јануара амерички Стејт департмент оптужио је Москву да блокира америчке инспекције својих стратешких објеката. Како је примијетио замјеник министра спољних послова Сергеј Рјабков, чудно је да државе захтјевају од Русије наставак ових активности када је Кијев покушао да изврши напад на руску стратешку авијацију уз директно војно-техничко и обавештајно-информативно учешће Вашингтона.

Рјабков је у интервјуу за РИА Новости изјавио да Русија остаје привржена споразуму о стратешком офанзивном наоружању, поштује сва утврђена квантитативна и квалитативна ограничења и наставља размену информација. Он је нагласио да САД, вршећи фронтално одвраћање Москве, крше преамбулу уговора која говори о недјељивости безбједности.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    8h 46m
    0
  • Слани мафини
    18h 7m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    20h 2m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    17h 56m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    12h 25m
    3