Источни фронт, 364. дан: Руси напредују на фронту, офанзивом стигли до центра Бахмута

22.02.2023. 14:07
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм

У току је 364. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Настављају се борбе за Артјомовск (Бахмут). Украјинске снаге су системима „хајмарс“ гађале Доњецк, Макејевку, Маријупољ. Кремљ неће објавити стенограм разговора лидера „Нормандијске четворке“, који су се одвијали иза затворених врата током припреме „Минска-2“.

Експлозије у Дњепропетровској и Сумској области. Објављена ваздушна узбуна.

Јединице Оружаних снага Украјине, стационирани у Артјомовску (украјински назив – Бахмут) у ДНР, користе територију једног од великих индустријских предузећа у граду да сакрију своје наоружање, опрему, муницију и људство, саопштио је потпуковник Народне милиције ЛНР у пензији Андреј Марочко, преноси Спутњик.

- У једном великом индустријском предузећу, које се налази у сјеверном дијелу града Артјомовска, инжењерска техника непријатеља подиже фортификационе објекте - рекао је он.

Марочко је напоменуо да на овај начин украјинска војска покушава да омете напредовање руске војске.

- Комуникације у индустријској зони служе за повезивање објеката и безбиједно кретање између њих - нагласио је он

Група „Вагнер“ наставља успјешну офанзиву сјеверно од Артјомовска, у правцу Берховке и Јагодног. Дијелови Оружаних снага Украјине пружају отпор дуж цијеле линије фронта.

Кремљ неће објавити стенограм разговора лидера Русије, Украјине, Француске и Њемачке, који су вођени у „нормандијском формату” током припрема „Минска-2”., рекао је руским медијима портпарол предсједника Руске Федерације Дмитриј Песков.

Он је истакао да се дискусија одвијала иза затворених врата.

Представник Кремља је изнио мишљење да је Владимир Путин, за разлику од осталих учесника „нормандијског формата“, учинио све да се спроведу Мински споразуми.

Хроника удара и међусобног гранатирања у зони НВО у ноћи 21. на 22. 2. 2023.

Руске трупе су гађале циљеве у Бачевску, Ворожби и Грабовском у Сумској области, као и у Стрелечији, Волчанску, Старици и Волоховки у Харковској области.

У правцу Старобелска, руске оружане снаге су напале непријатељске положаје у Двуречној, Купјанску, Стелмахивки, Ивановки, Невском и Федоровки.

Украјинске формације су одговориле гранатирањем Грјаниковке, Краснопоповке, Диброве и Белогоровке.

На Бахмутском (Артемовском) правцу руске трупе су радиле на акумулацији непријатељске људства и технике у Бахмуту, Раздоловки, Торецку и Веселом.

У правцу Доњецка, Оружане снаге Русије напале су објекте украјинске војске у Авдијевки, Первомајском, Водјању и Невелском.

Украјинске формације су ноћу из топовске артиљерије и ХИМАРС МЛРС извршиле масовне нападе на градове ДНР: погођени су Доњецк, Дебаљцево, Макејевка, Горловка и Александровка.

Познато је и о раду система ПВО на подручју Иловајска, Мариупоља и Харциска. У медијима круже информације да непријатељи употребљавај нове муниције, али за то још нема објективне потврде.

На јужнодоњецком правцу руске трупе су радиле на непријатељским положајима у Угледару, Великој Новоселки, Богојавленки и Новомихајловки.

У региону Запорожја, Оружане снаге Русије су гађале циљеве у Орехову, Чаривнеу, Каменском, као и насеље Марганец на северној обали Дњепра.

У јужном сектору фронта руске трупе су напале објекте Оружаних снага Украјине у Херсону, Дудчању, Миловју, Бериславу и другим околним насељима.

Руси напредују на фронту, офанзивом стигли до центра Бахмута

Битке у Бахмуту сада се воде фактички код центра града, јавио је данас савјетник шефа ДНР Јан Гагин за „Россија 1“.

- Иницијатива је сада у рукама наших бораца, наше трупе одавно су успјеле да продру у град са сјевера. Сада се борбе практично одвијају у центру града - рекао је он.

Гагин је оцијенио да ће ослобађање Бахмута бити завршено релативно скоро и да је то само питање времена.

Оружане снаге Украјине немају капацитета за озбиљне нападе, додао је. 

Такође, савјетник вршиоца дужности предсједника Доњецке Народне Републике Јан Гагин изјавио је да се данас борбе воде практично у центру Артјомовска.

Овај град се налази у дијелу ДНР који контролишу кијевске власти, сјеверно од Горловке, а ријеч је о важном транспортном чворишту за снабдијевање украјинске војске.

Потпредсједница Владе Украјине Ирина Верешчук позвала је у петак становнике Артјомовска да што прије напусте град. Украјински медији су писали да се већ евакуише архивска документација државних институција, преноси РТ Балкан.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    14h 27m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    19h 42m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    9h 10m
    2
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    11h 10m
    3
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    17h 28m
    0