Istočni front, 364. dan: Rusi napreduju na frontu, ofanzivom stigli do centra Bahmuta

22.02.2023. 14:07
0
IZVOR: in4s.net/Telegram

U toku je 364. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Nastavljaju se borbe za Artjomovsk (Bahmut). Ukrajinske snage su sistemima „hajmars“ gađale Donjeck, Makejevku, Marijupolj. Kremlj neće objaviti stenogram razgovora lidera „Normandijske četvorke“, koji su se odvijali iza zatvorenih vrata tokom pripreme „Minska-2“.

Eksplozije u Dnjepropetrovskoj i Sumskoj oblasti. Objavljena vazdušna uzbuna.

Jedinice Oružanih snaga Ukrajine, stacionirani u Artjomovsku (ukrajinski naziv – Bahmut) u DNR, koriste teritoriju jednog od velikih industrijskih preduzeća u gradu da sakriju svoje naoružanje, opremu, municiju i ljudstvo, saopštio je potpukovnik Narodne milicije LNR u penziji Andrej Maročko, prenosi Sputnjik.

- U jednom velikom industrijskom preduzeću, koje se nalazi u sjevernom dijelu grada Artjomovska, inženjerska tehnika neprijatelja podiže fortifikacione objekte - rekao je on.

Maročko je napomenuo da na ovaj način ukrajinska vojska pokušava da omete napredovanje ruske vojske.

- Komunikacije u industrijskoj zoni služe za povezivanje objekata i bezbijedno kretanje između njih - naglasio je on

Grupa „Vagner“ nastavlja uspješnu ofanzivu sjeverno od Artjomovska, u pravcu Berhovke i Jagodnog. Dijelovi Oružanih snaga Ukrajine pružaju otpor duž cijele linije fronta.

Kremlj neće objaviti stenogram razgovora lidera Rusije, Ukrajine, Francuske i Njemačke, koji su vođeni u „normandijskom formatu” tokom priprema „Minska-2”., rekao je ruskim medijima portparol predsjednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov.

On je istakao da se diskusija odvijala iza zatvorenih vrata.

Predstavnik Kremlja je iznio mišljenje da je Vladimir Putin, za razliku od ostalih učesnika „normandijskog formata“, učinio sve da se sprovedu Minski sporazumi.

Hronika udara i međusobnog granatiranja u zoni NVO u noći 21. na 22. 2. 2023.

Ruske trupe su gađale ciljeve u Bačevsku, Vorožbi i Grabovskom u Sumskoj oblasti, kao i u Strelečiji, Volčansku, Starici i Volohovki u Harkovskoj oblasti.

U pravcu Starobelska, ruske oružane snage su napale neprijateljske položaje u Dvurečnoj, Kupjansku, Stelmahivki, Ivanovki, Nevskom i Fedorovki.

Ukrajinske formacije su odgovorile granatiranjem Grjanikovke, Krasnopopovke, Dibrove i Belogorovke.

Na Bahmutskom (Artemovskom) pravcu ruske trupe su radile na akumulaciji neprijateljske ljudstva i tehnike u Bahmutu, Razdolovki, Torecku i Veselom.

U pravcu Donjecka, Oružane snage Rusije napale su objekte ukrajinske vojske u Avdijevki, Pervomajskom, Vodjanju i Nevelskom.

Ukrajinske formacije su noću iz topovske artiljerije i HIMARS MLRS izvršile masovne napade na gradove DNR: pogođeni su Donjeck, Debaljcevo, Makejevka, Gorlovka i Aleksandrovka.

Poznato je i o radu sistema PVO na području Ilovajska, Mariupolja i Harciska. U medijima kruže informacije da neprijatelji upotrebljavaj nove municije, ali za to još nema objektivne potvrde.

Na južnodonjeckom pravcu ruske trupe su radile na neprijateljskim položajima u Ugledaru, Velikoj Novoselki, Bogojavlenki i Novomihajlovki.

U regionu Zaporožja, Oružane snage Rusije su gađale ciljeve u Orehovu, Čarivneu, Kamenskom, kao i naselje Marganec na severnoj obali Dnjepra.

U južnom sektoru fronta ruske trupe su napale objekte Oružanih snaga Ukrajine u Hersonu, Dudčanju, Milovju, Berislavu i drugim okolnim naseljima.

Rusi napreduju na frontu, ofanzivom stigli do centra Bahmuta

Bitke u Bahmutu sada se vode faktički kod centra grada, javio je danas savjetnik šefa DNR Jan Gagin za „Rossija 1“.

- Inicijativa je sada u rukama naših boraca, naše trupe odavno su uspjele da prodru u grad sa sjevera. Sada se borbe praktično odvijaju u centru grada - rekao je on.

Gagin je ocijenio da će oslobađanje Bahmuta biti završeno relativno skoro i da je to samo pitanje vremena.

Oružane snage Ukrajine nemaju kapaciteta za ozbiljne napade, dodao je. 

Takođe, savjetnik vršioca dužnosti predsjednika Donjecke Narodne Republike Jan Gagin izjavio je da se danas borbe vode praktično u centru Artjomovska.

Ovaj grad se nalazi u dijelu DNR koji kontrolišu kijevske vlasti, sjeverno od Gorlovke, a riječ je o važnom transportnom čvorištu za snabdijevanje ukrajinske vojske.

Potpredsjednica Vlade Ukrajine Irina Vereščuk pozvala je u petak stanovnike Artjomovska da što prije napuste grad. Ukrajinski mediji su pisali da se već evakuiše arhivska dokumentacija državnih institucija, prenosi RT Balkan.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    16h 27m
    0
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    21h 42m
    0
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    11h 10m
    3
  • Tata u bijeloj kočiji dočekao mamu i bebu ispred porodilišta
    13h 10m
    3
  • Dvojac pao zbog krađe, u njihovim kućama pronađen arsenal oružja
    19h 28m
    0