Источни фронт, 369. дан: Руске снаге у центру Артјомовска

27.02.2023. 18:11
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 369. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Настављају се жестоке борбе за Артјомовск, евакуација украјинских јединица које су остале у граду је немогућа. Бијела кућа саопштила да неће ускоро испоручивати ловце Кијеву. У Херсону одјекују експлозије, преносе украјински медији. Према наводима украјинских медија, експлозије се чују и у Очакову, у Николајевској области.

Портпаролка оперативне команде „Југ“ Оружаних снага Украјине Наталија Гумењук изјавила је да су украјинске јединице концентрисане у близини границе са Придњестровљем.

Раније је Дмитриј Песков рекао да Кремљ помно прати ситуацију у Придњестровљу и да је забринут због онога што се тамо дешава. Он је навео да је ситуација у региону турбулентна, да је „провоцирана споља”.

Ослобођено предграђе Артјомовска Ступки у ДНР

Јединице "Вагнер" ослободиле су предграђе Артјомовска Ступки у ДНР, саопштио је извор са лица мјеста.

Он је појаснио да су јуришни одреди ушли и у предграђе Иљиновка.

Велики губици украјинских снага код Красног Лимана

Летонска лекарка Сармите Цируле испричала је у разговору за „Њујорк тајмс“ да је украјинска војска претрпела велике губитке након почетка офанзиве руских снага у праву Красног Лимана.

- Прије свега, задржавамо своје позиције, али многи војници су убијени и рањени - рекла је она за амерички лист.

Почетком фебруара вршилац дужности Доњецке Народне Републике Денис Пушилин је саопштио да руске снаге успјешно напредују у околини Северска, чије је ослобођење стратешки важно за ослобађање Красног Лимана.

Рогов: Украјинске снаге утврдиле се на острву Хортица

Највеће острво на Дњепру, Хортица, које се налази надомак града Запорожја, претворено је у украјинско утврђење, саопштио је представник администрације Запорошке области Владимир Рогов.

- Режим Зеленског је острво Хортица, које представља парк природе, претворио у утврђење - рекао је Рогов за Спутњик.

Према његовим ријечима, на острву је сакривена војна техника, као и систем противваздухопловне одбране.

Од почетка специјалне војне операције у Запорошкој области ликвидирано око 20 мрежа Службе безбједности Украјине

Од почетка специјалне војне операције у Запорошкој области ликвидирано је око 20 мрежа Службе безбједности Украјине, саопштио је представник специјалних служби за Спутњик.

- Од почетка специјалне војне операције на новим територијама Запорошке области идентификовано је и неутралисано неколико десетина украјинских диверзаната и терориста. Ликвидирано је око 20 украјинских обавјештајних мрежа. Спријечене су десетине покушаја атентата и терористичких напада које је организовала Служба безбједности Украјине. У скровиштима је пронађено до хиљаду комада оружја и муниције - навео је саговорник агенције.

Главно са брифинга Министарства одбране Русије:

- Руске снаге погодиле су центар за радарско обавештавање Оружаних снага Украјине у окргугу Бровар у Кијевској области;

- Руске трупе погодиле су складиште муниције 72. механизоване бригаде украјинских снага код Артјомовска у ДНР;

- Погођене су јединице Оружаних снага Украјине код Угљедара, Никољског и Пречистовке у ДНР;

- Током претходног дана убијено је до 70 украјинских војника у купјанском правцу и више од 250 украјинских војника у доњецком правцу;

- Руске снаге убиле су до 60 украјинских војника и уништиле двије хаубице Д-30 у херсонском правцу;

- Оружане снаге Украјине су у протекла 24 часа изгубиле око 140 људи, а током борби уништено је артиљеријско оруђе „Гвоздика“ и хаубица у краснолиманском правцу;

- У Николајевској области уништено је складиште муниције 63. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине;

- Оружане снаге Русије погодиле су оперативни центар за специјалне операције „Запад“ код града Хмељницког;

- Губици украјинских снага на јужно-доњецком и запорошком правцу износе 95 војника;

- Руски ПВО системи оборили су четири ракете испаљене из вишецијевних бацача ракета „хајмарс“ и уништили пет беспилотних летјелица Оружаних снага Украјине;

- У ДНР је уништен украјински ПВО систем Бук-М1 и радарска станица 36Д6.

Представништво Русије при ЕУ: Десети пакет санкција неће остати без одговора

Десети пакет санкција ЕУ против Русије је нелегитиман, као и сви претходни, јер је усвојен без одобрења Савјета безбједности Уједињених нација, саопштило је Стално представништво Русије при Европској унији.

У саопштењу се истиче да је ЕУ први пут у санкциони пакет укључила забрану извоза низа производа преко територије Русије, што представља покушај да се „изврши притисак на трговинске везе трећих земаља“.

Представништво је, такође, оцијенило да ограничења рада руских медија представљају нарушавање Међународног пакта о цивилним и политичким правима.

- Десети пакет санкција неће остати без одговора. Главна разлика је, међутим, у томе што је циљ западних рестрикција, како је саопштило руководство ЕУ, да се озбиљно удари по Русима. Ми својим одговорима такав задатак, као што је погоршање социјално-економског положаја Европљана, не постављамо - истиче се у саопштењу.

Швајцарска ће се придружити 10. пакету антируских санкција

Швајцарска ће се придружити 10. пакету европских санкција Русији, јер је то одлука владе, изјавио је за Спутњик министар спољних послова Швајцарске Ињацио Касис.

- У принципу, треба очекивати да ће се Швајцарска придружити 10. пакету санкција Европске уније (против Русије), као и у случају претходних, пошто је то одлука швајцарске владе - рекао је он.

Швајцарска се придружила готово свим европским санкцијама Русији од 24. фебруара 2022. године. Берн је у оквиру санкција блокирао руску имовину у вриједности од 8,1 милијарду долара. Швајцарска банка „Креди Свис“ блокирала је или замрзла више од трећине руске имовине регистроване у Швајцарској – 17,6 милијарди франака (преко 19 милијарди долара).

Градоначелник Горловке: Украјинска војска минирала термоелектрану у ДНР

Украјинска војска је минирала термоелектрану на каналу Северски Доњецк – Донбас, једину која је још у радном стању, изјавио је градоначелник Горловке Иван Приходко.

Он је подсјетио да је украјинска војска раније, током повлачења, дигла у ваздух брану у Артјомовску, да би успорила напредовање руских снага.

- Украјинцима је интересантна само наша територија, они и ратују за територија. Али они воде политику уништавња. То смо видјели у Маријупољу, како нису пуштали људе, нису им дали да излазе. Ми све то видимо. За нас то није новост, то је фашизам - рекао је Приходко за руски Први канал.

Лидер ДНР: Побољшање позиција руских снага у Маријинки

Побољшање позиција примећује се у Марјинки у ДНР, руске јединице напредују, додао је Пушилин.

- Видимо побољшања и код Марјинке, видимо да наше јединице напредују. У исто вријеме, наравно, (тамо) је упорност непријатеља, с обзиром на прераспоређене резерве, одуговлачила очекивања. Очекивали смо да ће Марјинка бити ослобођена много раније - објаснио је Пушилин.

Пушилин: Руске снаге побољшале позиције у правцу Авдејевке

Вршилац дужности лидера Доњецке Народне Републике Денис Пушилин изјавио је да постоје одређени успјеси у правцу Авдејевке и суштинско побољшање позиција руских снага.

Према његовим речима, авдејевски правац је такође веома важан.

- Тамо такође има успјеха. Одреди првог армијског корпуса, испуњавајући задатке, напредују и побољшавају позиције - рекао је Пушилин за телевизијски канал „Русија 24“.

Будимпешта: Санкције Русији и испоруке оружја Кијеву неће зауставити сукоб

Даље увођење санкција Русији и испоручивање оружја Кијеву неће зауставити сукоб у Украјини, изјавио је министар иностраних послова Мађарске Петер Сијарто у интервјуу за Спутњик.

- Главна обавеза међународне заједнице сада јесте да се спасу животи људи, због тога што не желимо да људи умиру. Како то можете учинити? Санкцијама? Не. Испорукама оружја? Не. Само миром - рекао је Сијарто и додао да Будимпешта апелује да се под хитно успостави прекид ватре.

Ваздушна опасност у цијелој Украјини

Узбуна за ваздушну опасност објављена је на територији цијеле Украјине, слиједи из онлајн мапе украјинског Министарства за дигиталне трансфромације.

Честа путовања мини-аутобуса са страним плаћеницима

Честа путовања мини-аутобуса са страним плаћеницима забиљежена су у правцу од Купјанска у Харковској области до Сватова и назад, саопштио је потпуковник Луганске Нардне Републике Андреј Марочко.

- Из Купјанска у правцу Сватова, као и у супротном правцу, примјећени су мини-аутобуси са страним плаћеницима. Својеврсна ротација повезана је с тим што странци одбијају да живе у рововима, траже нормалне услове за живот, могућност да одлазе у супермаркете и да користе услуге жена ниске социјанлне одговорности - рекао је Марочко.

Руске снаге практично у центру Артјомовска

Одреди групе „Вагнер“ боре се практично већ у центру Артјомовска, сви путеви ка граду су под ватреном контролом русих снага, изјави је савјетник в. д. лидера Доњецке Народне Републике Игор Кимаковски.

Он је прецизирао да је за сада прерано говорити о оперативном опкољавању града, али да су сви путеви под контролом руских снага.

- Сви путеви су практично под нашом ватреном контролом, али за сада још једним путем – од Часовог Јара ка Артјомовску – они могу да пребацују своје снаге и средства. Украјинска војска асфалтира пољске путеве како би могла да доставља себи технику, неће да напусти град, иако има веома велике губитке - рекао је Кимаковски.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    9h 1m
    0
  • Слани мафини
    18h 22m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    20h 17m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    18h 11m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    12h 40m
    3