Источни фронт, 375. дан: Скоро половина градске зоне Бахмута под контролом руске пјешадије

05.03.2023. 14:36
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм/sputnikportal.rs/Agencije

У току је 375. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Хроника удара и међусобног гранатирања у зони НВО у ноћи са 4. на 5. март 2023.

Руски топници су радили на циљевима у Есманију, Шалигину, Атинском, Белокопитову и Садки у Сумској области, као и у Ветерини, Красном и Огурцову у Харковској области.

У правцу Старобелска, Оружане снаге Русије су погодиле објекте Оружаних снага Украјине у Новомлинску, Пешчану, Терном, Крахмални и Невском.

У правцу Бахмута (Артемовског) руске трупе су напале непријатељске положаје у Бахмуту, Дилејевки, Торецку, Орехово-Василевки, Васјуковки, Ивановском, Григоровки, Ступочком и Богдановки.

Украјинске формације пуцале су на Дубово-Василевку, Клешчејевку, Озарјановку, Курдјумовку и Мајорск.

На Доњецком правцу артиљеријска ватра Оружаних снага Русије погодила је циљеве у Первомајском, Красногоровки, Новобахмутовки и Марјинци.

Оружане снаге Украјине поново су напале престоницу Доњецк, Горловку и Водјани.

У јужнодоњецком правцу, руске снаге су радиле на акумулацији непријатељске људства у Новомихајловки, Великој Новоселки и Новоукрајинки.

У региону Запорожја, Оружане снаге Русије су гађале циљеве у Олговском, Белогорју и Каменском, као и у Никопољу и Червоногригоровки на северној обали Дњепра.

У Запорожју су се ноћу чуле експлозије, али њихови узроци нису познати.

У јужном сектору фронта руске трупе су напале објекте Оружаних снага Украјине у Херсону, Лвову, Бериславу и Олговки, као и у Очакову, Николајевска област.

Непријатељ је заузврат пуцао на Голи мол.

Шојгу саслушао извјештаје команданата о тренутној ситуацији у Донбасу

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу саслушао је извјештаје команданата јединица о тренутној ситуацији у зони специјалне операције на линијама одговорности, саопштили су у Министарству одбране Русије.

- Министар одбране Руске Федерације генерал војске Сергеј Шојгу у оквиру рада у штабу здружених група руских снага, саслушао је извјештаје команданата група о тренутној ситуацији на линијама одговорности и плановима за даље дјеловање - рекли су у Министарству.

Додали су да је руски министар одбране посебну пажњу посветио стварању неопходних услова за безбједан распоред војске, свеобухватно обезбјеђење јединица, посебан рад медицинских и позадинских јединица.

Раније је Сергеј Шојгу разговарао са замјеником министра одбране Русије на тему континуираног снабдијевања наоружањем, војном техником и муницијом. Такође је посебна пажња посвећена организацији обуке резервних јединица, војно-политичком раду и другим врстама свеобухватне организације јединица.

Бивши шеф чешких обавјештајаца: Кијев је већ изгубио

- Украјина је изгубила могућност да врати изгубљене територије – Оружане снаге Украјине трпе неуспјехе, изјавио је бивши шеф војне обавјештајне службе Чешке, генерал Андор Шандор за чешки „Парламентарни лист“.

- Руска тактика је смртоносна за украјинску војску. Свакодневним артиљеријским гранатирањем и кратким налетима они држе украјинску војску у напетости, тјерају их да непрестано воде борбе и да трпе максималне губитке - оцијенио је Шандор, преноси Спутњик.

Како је додао, војна техника коју Запад испоручује Кијеву стиже са закашњењем и не покрива све потребе украјинске војске.

- Западни савезници често немају толико технике и, што је најважније, муниције колико је потребно Украјинцима - истиче генерал.

По његовом мишљењу, Кијев је стратешки већ изгубио у сукобу, а украјинском предсједнику Владимиру Зеленском у кулоарима постављају војне ултиматуме.

Подсјетимо, Москва је више пута упозоравала да западна војна помоћ Украјини не доноси ништа добро и да само продужава сукоб.

Скоро половина градске зоне Бахмута под контролом руске пешадије

Четрдесет одсто Бахмута већ је под контролом руске пјешадије.

Припадници групе Вагнер потиснули су украјинске снаге у центар града, а руске снаге контролишу источни, сјеверни и јужни дио Бахмута, преноси портал Спутњик.

Украјинске снаге се налазе у активном оперативном окружењу, а готово све линије снабдијевања су под ватром руске артилјерије.

У граду се налази 10. 000 до 12.000 украјинских војника, међутим званични Кијев наредио је повлачење снаге на позиције у Часном Јару и у правцу Славјанска, пренијели су руски медији.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    16h 34m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    21h 49m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    11h 17m
    3
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    13h 17m
    3
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    19h 35m
    0