Istočni front, 375. dan: Skoro polovina gradske zone Bahmuta pod kontrolom ruske pješadije

05.03.2023. 14:36
0
IZVOR: in4s.net/Telegram/sputnikportal.rs/Agencije

U toku je 375. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Hronika udara i međusobnog granatiranja u zoni NVO u noći sa 4. na 5. mart 2023.

Ruski topnici su radili na ciljevima u Esmaniju, Šaliginu, Atinskom, Belokopitovu i Sadki u Sumskoj oblasti, kao i u Veterini, Krasnom i Ogurcovu u Harkovskoj oblasti.

U pravcu Starobelska, Oružane snage Rusije su pogodile objekte Oružanih snaga Ukrajine u Novomlinsku, Peščanu, Ternom, Krahmalni i Nevskom.

U pravcu Bahmuta (Artemovskog) ruske trupe su napale neprijateljske položaje u Bahmutu, Dilejevki, Torecku, Orehovo-Vasilevki, Vasjukovki, Ivanovskom, Grigorovki, Stupočkom i Bogdanovki.

Ukrajinske formacije pucale su na Dubovo-Vasilevku, Kleščejevku, Ozarjanovku, Kurdjumovku i Majorsk.

Na Donjeckom pravcu artiljerijska vatra Oružanih snaga Rusije pogodila je ciljeve u Pervomajskom, Krasnogorovki, Novobahmutovki i Marjinci.

Oružane snage Ukrajine ponovo su napale prestonicu Donjeck, Gorlovku i Vodjani.

U južnodonjeckom pravcu, ruske snage su radile na akumulaciji neprijateljske ljudstva u Novomihajlovki, Velikoj Novoselki i Novoukrajinki.

U regionu Zaporožja, Oružane snage Rusije su gađale ciljeve u Olgovskom, Belogorju i Kamenskom, kao i u Nikopolju i Červonogrigorovki na severnoj obali Dnjepra.

U Zaporožju su se noću čule eksplozije, ali njihovi uzroci nisu poznati.

U južnom sektoru fronta ruske trupe su napale objekte Oružanih snaga Ukrajine u Hersonu, Lvovu, Berislavu i Olgovki, kao i u Očakovu, Nikolajevska oblast.

Neprijatelj je zauzvrat pucao na Goli mol.

Šojgu saslušao izvještaje komandanata o trenutnoj situaciji u Donbasu

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu saslušao je izvještaje komandanata jedinica o trenutnoj situaciji u zoni specijalne operacije na linijama odgovornosti, saopštili su u Ministarstvu odbrane Rusije.

- Ministar odbrane Ruske Federacije general vojske Sergej Šojgu u okviru rada u štabu združenih grupa ruskih snaga, saslušao je izvještaje komandanata grupa o trenutnoj situaciji na linijama odgovornosti i planovima za dalje djelovanje - rekli su u Ministarstvu.

Dodali su da je ruski ministar odbrane posebnu pažnju posvetio stvaranju neophodnih uslova za bezbjedan raspored vojske, sveobuhvatno obezbjeđenje jedinica, poseban rad medicinskih i pozadinskih jedinica.

Ranije je Sergej Šojgu razgovarao sa zamjenikom ministra odbrane Rusije na temu kontinuiranog snabdijevanja naoružanjem, vojnom tehnikom i municijom. Takođe je posebna pažnja posvećena organizaciji obuke rezervnih jedinica, vojno-političkom radu i drugim vrstama sveobuhvatne organizacije jedinica.

Bivši šef čeških obavještajaca: Kijev je već izgubio

- Ukrajina je izgubila mogućnost da vrati izgubljene teritorije – Oružane snage Ukrajine trpe neuspjehe, izjavio je bivši šef vojne obavještajne službe Češke, general Andor Šandor za češki „Parlamentarni list“.

- Ruska taktika je smrtonosna za ukrajinsku vojsku. Svakodnevnim artiljerijskim granatiranjem i kratkim naletima oni drže ukrajinsku vojsku u napetosti, tjeraju ih da neprestano vode borbe i da trpe maksimalne gubitke - ocijenio je Šandor, prenosi Sputnjik.

Kako je dodao, vojna tehnika koju Zapad isporučuje Kijevu stiže sa zakašnjenjem i ne pokriva sve potrebe ukrajinske vojske.

- Zapadni saveznici često nemaju toliko tehnike i, što je najvažnije, municije koliko je potrebno Ukrajincima - ističe general.

Po njegovom mišljenju, Kijev je strateški već izgubio u sukobu, a ukrajinskom predsjedniku Vladimiru Zelenskom u kuloarima postavljaju vojne ultimatume.

Podsjetimo, Moskva je više puta upozoravala da zapadna vojna pomoć Ukrajini ne donosi ništa dobro i da samo produžava sukob.

Skoro polovina gradske zone Bahmuta pod kontrolom ruske pešadije

Četrdeset odsto Bahmuta već je pod kontrolom ruske pješadije.

Pripadnici grupe Vagner potisnuli su ukrajinske snage u centar grada, a ruske snage kontrolišu istočni, sjeverni i južni dio Bahmuta, prenosi portal Sputnjik.

Ukrajinske snage se nalaze u aktivnom operativnom okruženju, a gotovo sve linije snabdijevanja su pod vatrom ruske artiljerije.

U gradu se nalazi 10. 000 do 12.000 ukrajinskih vojnika, međutim zvanični Kijev naredio je povlačenje snage na pozicije u Časnom Jaru i u pravcu Slavjanska, prenijeli su ruski mediji.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    18h 47m
    0
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    13h 30m
    5
  • Tata u bijeloj kočiji dočekao mamu i bebu ispred porodilišta
    15h 30m
    3
  • Dvojac pao zbog krađe, u njihovim kućama pronađen arsenal oružja
    21h 48m
    0
  • Umrla glumica Radmila Živković
    20h 14m
    0