Источни фронт, 377. дан: Оборена два украјинска авиона у Херсонској области

07.03.2023. 13:42
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs/ Телеграм

У току је 377. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Кијев је затражио касетну муницију од Вашингтона, јавља Ројтерс. Украјинске трупе се повлаче из Артјомовска у "малим групама", пренио је АФП. Украјински политичар Денис Јарославски рекао је да би "пакао" могао да почне у сусједним градовима ако се украјинска војска повуче.

Главно са брифинга Министарства одбране Руске Федерације:

- Руске оружане снаге су за дан ликвидирале преко 75 припадника Оружаних снага Украјине у правцу Доњецка;

- Авијација руског ратног ваздухопловства оборила је украјинске авионе СУ-24 и Су-25 у ДНР, односно Херсонској области;

- Губици Оружаних снага Украјине у подручју Красног Лимана износили су 125 војних лица и седам комада технике;

- Руске трупе уништиле су складиште муниције 110. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине у области Авдејевке у ДНР;

- Оружане снаге Русије су у правцу Херсона уништиле око 35 војника и двије хаубице Д-30 Оружаних снага Украјине.

Системи ПВО Патриот већ су стигли у Украјину

Системи ПВО Патриот већ су стигли у Украјину, рекао је пољски министар одбране Мариуш Блашчак у интервјуу шпанском листу Разон.

- Морам да истакнем да су захваљујући напорима Пољске, батерије Патриот и први тенкови Леопард, између осталог, већ стигли u Украјину - рекао је он.

Ово је прва потврда да се комплекси обећани крајем прошле године већ налазе у Украјини.

Руске снаге контролишу скоро половину Артјомовска

Руске снаге контролишу скоро половину Артјомовска, саопштио је савјетник лидера ДНР Јан Гагин.

Јуче је савјетник лидера ДНР рекао да се око десет хиљада војника Оружаних снага Украјине налази у оперативном опкољењу Артјомовска.

Двоструки стандарди: Зашто Америка може испоручивати оружје Тајвану, а Кина не може Русији?

Кина не разумије зашто САД траже од Пекинга да не испоручује Русији оружје док истовремено снабдијевају Тајван америчким оружјем, изјавио је министар спољних послова Кине Ћин Ганг.

- Кинески народ с правом пита – зашто, када је ријеч о Украјини, САД толико говоре о поштовању суверенитета и територијалног интегритета, а ако се ради о питањима Тајвана и Кине онда они не поштују суверенитет и територијални интегритет Кине? Зашто траже од Кине да не испоручује оружје Русији, док они одавно крше консензус од 17. августа 1982. године, продајући оружје Тајвану? Зашто, говорећи о подржавању мира и стабилности у региону, тајно планирају такозвано 'уништење Тајвана'?“, упитао је шеф кинеске дипломатије, говорећи на годишњој прес-конференцији на маргинама сједнице Националног народног конгреса Кине.

Он је истовремено истакао да Кина није испоручивала оружје ниједној од страна сукоба у Украјини, те да је главни задатак Пекинга да допринесе мировним преговорима.

- Кина није покренула ту кризу и није била заинтересована страна, а такође никада није испоручивала оружје ниједној од страна у сукобу. На основу чега покушавају да пребаце одговорност на Кину? То чак долази до санкција и пријетњи. За нас је то неприхватљиво - констатовао је министар.

Он је оцијенио да је криза у Украјини у суштини резултат катастрофалних противрјечности у управљању безбједношћу у Европи.

Украјинске трупе немају више потенцијал за покретање офанзиве у подручју Сватово и Кремена у Луганској Народној Републици

Украјинске трупе немају више потенцијал за покретање офанзиве у подручју Сватово и Кремена у Луганској Народној Републици, изјавио је у уторак официр 95. посебне ваздушно-јуришне бригаде Јуриј Кочевенко.

- Данас се воде жестоке борбе у подручју Сватова и Кремене, они (руска војска) су значајно напредовали, акумулирали снагу, док смо ми изгубили офанзивни потенцијал. Ситуација је прилично озбиљна и напета. Генерално, како год да вршимо процјену ситуације, нас је три пута мање. Нема потребе да се превише секирамо, ако будемо морали да напустимо неко насеље - рекао је Кочевенко телевизији Рада.

У фебруару су украјинске трупе неуспјешно покушале да крену у офанзиву у подручју Кремена, претрпивши нове губитке. Затим су се вратили на раније положаје.

Украјинске трупе се повлаче из Артјомовска у „малим групама“

Украјинске трупе се повлаче из Артјомовска у „малим групама“, јавила је агенција Франс прес, позивајући се на неименованог украјинског војника.

- Бахмут (украјински назив за Артјомовск) ће пасти... Скоро смо опкољени. Јединице се постепено повлаче у малим групама - преноси агенција ријечи војника који поправља тенк у близини града Часов Јар, који налази се на око 10 километара од Артјомовска.

Артјомовск и Часови Јар сада су повезани полууништеним путевима, тенкови који стану на њима могу да постану мета за артиљерију, цитира АФП војника.

Лукашенко: У Бјелорусији ухапшен агент украјинске службе – припремао саботажу на руском авиону

У Бјелорусији је ухапшен Рус кога је Служба безбједности Украјине врбовала како би извео саботажу на руском авиону-радару А-50 на аеродрому „Мачулишчи“ код Минска, саопштио је предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко.

- Био је припремљен терориста. Он је Рус са руским пасошом, али има и украјински пасош. Родио се у Кривом Рогу, живео је на Криму. Њега је врбовала специјална служба Украјине 2014. године. Он је ИТ стручњак или се добро разумије у ИТ технологије. Припреман је за извођење терористичких напада -  рекао је Лукашенко, пренела је „Белта“.

Мушкарац је ухапшен са преко 20 помагача. Како је прецизирао бјелоруски лидер, диверзанта је припремала Служба безбједности Украјине. Приликом припреме операције коришћене су „најнапредније технологије“, све до „програма за контролу извршиоца који је развила ЦИА“.

- Оно што смо видјели приликом реализације операције у Бјелорусији, то је заиста било нешто невјероватно. Коришћене су најнапредније технологије. Он је више мјесеци обучаван свему томе. Након припреме је пребачен на нашу територију - објаснио је Лукашенко.

Дрон продат у САД

По ријечима Лукашенка, приликом припреме саботаже на руском авиону диверзанти су користили мали дрон, пошто би велики дрон „испратили бјелоруски системи за праћење“.

- Изабрали су мали дрон. Али али тај мали дрон кинеске производње који се продаје и у нашим продавницама, он је продат у САД, а онда је донијет у Украјину. У Украјини су коришћена та два дрона, обучен је тај човјек и остали који су му помагали - рекао је Лукашенко.

Авион није озбиљно оштећен

По ријечима Лукашенка, авион А-50 није озбиљно оштећен приликом саботаже, али је Минск затражио од Русије да замијени летјелицу.

- Срећом, летјелица није претрпјела нека значајнија оштећења осим, што се каже, огреботина и једне пукотине на трупу која не смета војној летјелици да извршава своје задатке. Ипак, замолили смо Русе да преузму авион на сервис и да нам пошаљу други. Тако се и десило - рекао је бјелоруски лидер.

Он је додао да је након инцидента са А-50 главни задатак Минска био да спречи да диверзант уђе у Русију. Стога било би „подигнуто стотине, ако не и хиљаде“ припадника снага безбједности.

- Границе Бјелорусије су биле затворене. Али било нам је јасно да је наш главни проблем бејлоруско-руска граница. Тамо немамо војне јединице, а и нема границе између Русије и Бјелорусије. Наш главни задатак је био да спречимо да он продре у Русију, јер би га било веома тешко наћи у толикој земљи - рекао је Лукашенко.

Зеленски знао за припрему саботаже

- Закључак је један. Некако сам мислио да је Украјини потребан мир, да Зеленски навија за свој народ. Предсједник Зеленски је једноставно гњида. Гњида! Такве операције се не изводе без сагласности лидера земље и главнокомандујућег - рекао је Лукашенко.

Авион за рано упозоравање А-50 стигао је у Бјелорусију у оквиру координације регионалне групе Савезне државе Русије и Бјелорусије и учешћа у заједничким руско-бјелоруским летачким вјежбама које се одржавају од 16. јануара до 1. фебруара.

Раније је бјелоруска опозиција саопштила да је руски авион-радар А-50 оштећен током напада дроновима на аеродрому код Минска, али је касније бјелоруска телевизија објавила снимке авиона на аеродрому и током лета без видљивих оштећења.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    8h 59m
    0
  • Слани мафини
    18h 20m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    20h 15m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    18h 9m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    12h 38m
    3