Источни фронт, 377. дан: Ослобођен источни дио Артјомовска

08.03.2023. 14:01
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм

У току је 377. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Оснивач групе „Вагнер“ Евгеније Пригожин саопштио је да руске снаге контролишу источни дiо Артјомовска (Бахмут). Спријечен је покушај пробоја украјинских снага на подручју Красног Лимана у ЛНР.

Предсједник парламента Крима Владимир Константинов сматра да Украјина треба бити лишена приступа Црном мору – то може бити гаранција безбједности за Крим и нове регионе Руске Федерације.

- Не знамо конкретне планове специјалне операције. Све што је изречено је денацификација и демилитаризација. Са Крима видимо да ће демилитаризација, без преузимања контроле над Одесом и одузимања Украјини излаза на Црно море бити непотпуна. Нема другог начина да се пруже гаранције безбједности ни нама, нити новим регионима Руске Федерације - рекао је Константинов Спутњику.

- Али на обје обале ријеке постоји неколико великих градова: Запорожје, Дњепропетровск, сам Кијев. Сјечење ових агломерација линијама разграничења није наш метод. То значи да сви ови градови морају бити узети. Дакле, Кијев-Одеса оцртава се линија, на истоку немамо право никоме ништа да оставимо. А даље, како буде - нагласио је Константинов.

Основач Вагнера Евгеније Пригожин рекао је да су јединице групе преузеле контролу над источним дијелом Артјомовска (Бахмут) у ДНР.

- Они су заузели цио источни дио Бахмута. Све источно од ријеке Бахмутке је у потпуности под контролом групе Вагнер - цитирала је Пригожин његова прес служба на Телеграму.

Хроника удара и међусобног гранатирања у зони НВО у ноћи са 7. на 8. март 2023.

Артиљерци Оружаних снага РФ напали су непријатеља у Карповичима и Сенковки у Черниговској области, као и у Старикову, Волфину и Грабовском, у Сумској области.

У правцу Старобелског, руске снаге су погодиле концентрације људства и технике украјинске војске у Новоселовском, Стелмаховки и Јампољу.

Оружане снаге Украјине су уз узвратну ватру погодиле Грјаниковку, Двуречни и Червонопоповку.

У правцу Бахмута (Артемовски) руске снаге су топовима и ракетном артиљеријом напале положаје Оружаних снага Украјине у Раздоловки, Федоровки, западном делу Бахмута и Њујорку.

У правцу Доњецка, Оружане снаге Русије су погодиле непријатељске положаје у околини Авдијевке, западног дијела Маринке, Орловке и Невелског.

Доњецк и околина поново су били подвргнути хаотичном гранатирању украјинских формација.

У правцу Јужнодоњецка руске снаге су напале Угледар и Перечистовку.

У региону Запорожја, топова и ракетна артиљерија руских снага погодила су концентрације Оружаних снага Украјине у Олговском, Затишју и Чаривном.

У области Херсона, Оружане снаге Русије напале су објекте украјинске војске у околини Херсона и Качкаровке.

Путин: Русија се поново суочава са директним безбједносним пријетњама

Руски предсједник Владимир Путин рекао је данас да се Русија поново суочава са безбједносним пријетњама, али да се виде примјери храбрости и воље да се одбрани истина.

- Сада када је Русија поново суочена са директним пријетњама својој безбједности и суверенитету, видимо многе примјере храбрости, одлучности и спремности да се заузмемо за истину, заштитимо људе и будућност наше државе. Будућност која је нама потребна - рекао је Путин приликом уручивања државних признања женама у Кремљу, на Међународни дан жена, преноси РТ Балкан.

Захарова: Запад може доћи до закључка да је гасовод уништио делфин са Крима

САД и Велика Британија користе тактику контролисаног цурења информација око експлозија на гасоводима „Сјеверни ток“ и креирају агенду која им је потребна, написала је званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова на свом Телеграм каналу.

- Вашингтон и Лондон иду добро утабаним путем коришћења контролисаног цурења података у овом случају, формирајући дневни ред који им је потребан. То је био случај око Солзберија и Ејмсберија, Наваљног са Новичоком, итд. Али, сигурна сам, истина ће побиједити - нагласила је дипломата.

- А једини доказ који указује на умјешаност Англосаксонаца у терористички напад биће прихваћена рута коју је (бивша британска премијерка) Лиз Трус изнијела, а коју је сисар користио, јурећи од једне до друге обале Црног мора кроз Балтик - додала је са иронијом Захарова.

Раније је „Њујорк тајмс“, позивајући се на изворе у америчкој администрацији, саопштио да су амерички званичници саопштили да нису пронађени никакви докази наводне умјешаности руских власти у нападе на гасоводе „Сјеверни ток“, те да нови обавјештајни подаци дају основа да се претпостави да нека проукрајинска група стоји иза напада на гасоводе.

Њемачки лист „Цајт“ саопштио је да су њемачки истражитељи идентификовали брод са којег је извршена диверзија на гасоводима „Сјеверни ток“, те да трагови воде ка компанији у власништву Украјинаца, преноси Спутњик.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    16h 40m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    21h 55m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    11h 23m
    3
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    13h 23m
    3
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    19h 41m
    0