Istočni front, 377. dan: Oslobođen istočni dio Artjomovska

08.03.2023. 14:01
0
IZVOR: in4s.net/Telegram

U toku je 377. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Osnivač grupe „Vagner“ Evgenije Prigožin saopštio je da ruske snage kontrolišu istočni dio Artjomovska (Bahmut). Spriječen je pokušaj proboja ukrajinskih snaga na području Krasnog Limana u LNR.

Predsjednik parlamenta Krima Vladimir Konstantinov smatra da Ukrajina treba biti lišena pristupa Crnom moru – to može biti garancija bezbjednosti za Krim i nove regione Ruske Federacije.

- Ne znamo konkretne planove specijalne operacije. Sve što je izrečeno je denacifikacija i demilitarizacija. Sa Krima vidimo da će demilitarizacija, bez preuzimanja kontrole nad Odesom i oduzimanja Ukrajini izlaza na Crno more biti nepotpuna. Nema drugog načina da se pruže garancije bezbjednosti ni nama, niti novim regionima Ruske Federacije - rekao je Konstantinov Sputnjiku.

- Ali na obje obale rijeke postoji nekoliko velikih gradova: Zaporožje, Dnjepropetrovsk, sam Kijev. Sječenje ovih aglomeracija linijama razgraničenja nije naš metod. To znači da svi ovi gradovi moraju biti uzeti. Dakle, Kijev-Odesa ocrtava se linija, na istoku nemamo pravo nikome ništa da ostavimo. A dalje, kako bude - naglasio je Konstantinov.

Osnovač Vagnera Evgenije Prigožin rekao je da su jedinice grupe preuzele kontrolu nad istočnim dijelom Artjomovska (Bahmut) u DNR.

- Oni su zauzeli cio istočni dio Bahmuta. Sve istočno od rijeke Bahmutke je u potpunosti pod kontrolom grupe Vagner - citirala je Prigožin njegova pres služba na Telegramu.

Hronika udara i međusobnog granatiranja u zoni NVO u noći sa 7. na 8. mart 2023.

Artiljerci Oružanih snaga RF napali su neprijatelja u Karpovičima i Senkovki u Černigovskoj oblasti, kao i u Starikovu, Volfinu i Grabovskom, u Sumskoj oblasti.

U pravcu Starobelskog, ruske snage su pogodile koncentracije ljudstva i tehnike ukrajinske vojske u Novoselovskom, Stelmahovki i Jampolju.

Oružane snage Ukrajine su uz uzvratnu vatru pogodile Grjanikovku, Dvurečni i Červonopopovku.

U pravcu Bahmuta (Artemovski) ruske snage su topovima i raketnom artiljerijom napale položaje Oružanih snaga Ukrajine u Razdolovki, Fedorovki, zapadnom delu Bahmuta i Njujorku.

U pravcu Donjecka, Oružane snage Rusije su pogodile neprijateljske položaje u okolini Avdijevke, zapadnog dijela Marinke, Orlovke i Nevelskog.

Donjeck i okolina ponovo su bili podvrgnuti haotičnom granatiranju ukrajinskih formacija.

U pravcu Južnodonjecka ruske snage su napale Ugledar i Perečistovku.

U regionu Zaporožja, topova i raketna artiljerija ruskih snaga pogodila su koncentracije Oružanih snaga Ukrajine u Olgovskom, Zatišju i Čarivnom.

U oblasti Hersona, Oružane snage Rusije napale su objekte ukrajinske vojske u okolini Hersona i Kačkarovke.

Putin: Rusija se ponovo suočava sa direktnim bezbjednosnim prijetnjama

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas da se Rusija ponovo suočava sa bezbjednosnim prijetnjama, ali da se vide primjeri hrabrosti i volje da se odbrani istina.

- Sada kada je Rusija ponovo suočena sa direktnim prijetnjama svojoj bezbjednosti i suverenitetu, vidimo mnoge primjere hrabrosti, odlučnosti i spremnosti da se zauzmemo za istinu, zaštitimo ljude i budućnost naše države. Budućnost koja je nama potrebna - rekao je Putin prilikom uručivanja državnih priznanja ženama u Kremlju, na Međunarodni dan žena, prenosi RT Balkan.

Zaharova: Zapad može doći do zaključka da je gasovod uništio delfin sa Krima

SAD i Velika Britanija koriste taktiku kontrolisanog curenja informacija oko eksplozija na gasovodima „Sjeverni tok“ i kreiraju agendu koja im je potrebna, napisala je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na svom Telegram kanalu.

- Vašington i London idu dobro utabanim putem korišćenja kontrolisanog curenja podataka u ovom slučaju, formirajući dnevni red koji im je potreban. To je bio slučaj oko Solzberija i Ejmsberija, Navaljnog sa Novičokom, itd. Ali, sigurna sam, istina će pobijediti - naglasila je diplomata.

- A jedini dokaz koji ukazuje na umješanost Anglosaksonaca u teroristički napad biće prihvaćena ruta koju je (bivša britanska premijerka) Liz Trus iznijela, a koju je sisar koristio, jureći od jedne do druge obale Crnog mora kroz Baltik - dodala je sa ironijom Zaharova.

Ranije je „Njujork tajms“, pozivajući se na izvore u američkoj administraciji, saopštio da su američki zvaničnici saopštili da nisu pronađeni nikakvi dokazi navodne umješanosti ruskih vlasti u napade na gasovode „Sjeverni tok“, te da novi obavještajni podaci daju osnova da se pretpostavi da neka proukrajinska grupa stoji iza napada na gasovode.

Njemački list „Cajt“ saopštio je da su njemački istražitelji identifikovali brod sa kojeg je izvršena diverzija na gasovodima „Sjeverni tok“, te da tragovi vode ka kompaniji u vlasništvu Ukrajinaca, prenosi Sputnjik.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    18h 23m
    0
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    13h 6m
    4
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    23h 38m
    0
  • Tata u bijeloj kočiji dočekao mamu i bebu ispred porodilišta
    15h 6m
    3
  • Dvojac pao zbog krađe, u njihovim kućama pronađen arsenal oružja
    21h 24m
    0