Источни фронт, 381. дан: Уништена украјинска техника у Херсону

11.03.2023. 18:10
3
ИЗВОР: in4s.net/sputnikportal.rs

У току је 381. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Руска војска јуриша на сваку кућу у јужном дијелу Артјомовска. Истовремено, кијевске снаге на све могуће начине покушавају да допреме јединице и наоружање у тај град како би га одбраниле и одблокирале имајући у виду да га је руска војска практично опколила.

Кијев се спрема да пошаље војнике у Норвешку на обуку за ПВО систем „насамс“

Кијев се спрема да ускоро пошаље војнике у Норвешку на обуку за ПВО систем „насамс“, наводи се у саопштењу ваздушних снага украјинске војске.

Подсjетимо, Министарство одбране Норвешке објавило је недавно да ће та земља у сарадњи са САД испоручити два таква ПВО система Кијеву и да ће обучавати украјинске војнике. Прије неколико дана у Кијеву је боравио и норвешки министар одбране Бјорн Арилд Грам.

Преко 60 њемачких екстремиста стигло у Украјину од почетка операције

- Од фебруара 2022. године из Њемачке у зону борбених дејстава у Украјини стигао је укупно 61 екстремиста и политички мотивисани преступник, „али нису сви нужно учествовали у борбама - саопштио је Њемачки лист Neue Osnabrücker Zeitung, позивајући се на информације Федералне канцеларије за заштиту њемачког Устава.

Тенкови „леопард“ стижу у Украјини почетком маја

Данска, Њемачка и Холандија испоручиће Кијеву прве тенкове „леопард 1“ почетком маја, рекао је вршилац дужности министра одбране Данске Троелс Лунд Поулсен, пренијела је телевизија ТВ2.

Како је додао, може се очекивати да ће током 2023. године испоручити Кијеву од 80 до 90 тенкова.

Брифинг Министарства одбране Русије:

- У правцу Доњецка руска војска је за дан ликвидирала преко 140 украјинских војника, два оклопна возила и двије хаубице Д-30.

- У правцу Купјанска украјинске снаге су изгубиле до 50 војника.

- У правцу Красног Лимана за дан је ликвидирано до 90 украјинских војника, борбена возила, хаубуца Д-30 и самоходна хаубица „акација“.

- У правцу Јужно-Доњецк и Запорошком правцу украјинске снаге изгубиле су до 70 војника, три оклопна возила и хаубицу Д-20.

- У ДНР су уништена два радара за контрабатеријску борбу америчке производње.

- У правцу Херсона ликвидирано је преко 50 украјинских војника, три оклопна возила, 14 војних возила и складиште муниције украјинске 124. бригаде територијалне одбране.

Уништена украјинска техника у Херсону

Руска артиљерија ноћас је гађала јединице Оружаних снага Украјине код Херсона, рекао је за Спутњик извор упознат са ситуацијом. Том приликом је у подручју Антоновке уништена украјинска војна техника.

- Противник је изгубио осам возила, 18 украјинских војника је погинуло, десеторица су рањена - рекао је њихов саговорник.

Руска артиљерија је задала ударац противнику и у подручју Благовешченска.

- Уништена је америчка хаубица М777 калибра 155 милиметара са артиљеријском посадом. Шест украјинских војника је погинуло, двојица су рањена - додао је саговорник.

Истовремено, украјинска војска наставила је да гранатира лијеву обалу Херсонске области – Каховку и Нову Каховку, Аљошки и околна села. За ноћ су испалили скоро 50 граната.

Украјинци минирали Артјомовск америчким минама

Украјинска војска минирала је улице Артјомовска користећи америчке мине, јављају репортери Спутњика позивајући се на информације припадника групе „Вагнер“.

- Приликом чишћења одређених дијелова града пронашли смо мине америчке производње `клејмор`. У питању је пандан руске мине МОН-50. То компликује ствари - рекао је он.

Припадници „Вагнера“ кажу и да се све више сусрећу са НАТО наоружањем и да је у посљедње вријеме западно оружје више заступљено него совјетско.

Посада вишецијевног бацача ракета „торнадо-Г“ Оружаних снага Русије уништила је осматрачницу украјинских милитаната у правцу Запорожја, саопштио је дописник Спутњика.

- Данас је постављен задатак да се уништи осматрачница коју је открила беспилотна летјелица наше војске. Посада, која се налазила на удаљености од 200-300 метара од положаја, изашла је на позицију и извела напад. Беспилотне летјелице су забиљежиле да је осматрачница уништена - рекао је командант јединице која рукује системом „торнадо-Г“ Оружаних снага Русије.

Руска војска јуриша на сваку кућу у јужном дијелу Артјомовска

Борац групе „Вагнер“ описао је жестоке борбе које се воде на југу Артјомовска у ДНР.

Како је рекао за Спутњик, у јужним квартовима града руска војска је изводила јуриш на скоро сваку кућу.

- У свакој кући се налазило неколико група противника - рекао је борац „Вагнера“.

Хроника удара и међусобног гранатирања у зони НВО у ноћи 10. на 11. март:

- Руско војно особље радило је на акумулацији људства Оружаних снага Украјине у Сенковки, Јелину, Гају и Леоновки Черниговске области, као и у Зноб-Новгороду, Середини-Буди и Атинском у Сумској области.

- У области Харкова, Оружане снаге РФ гађале су мете у пограничним селима Стрелечја, Старица, Огурцово и Амбарноје.

- У правцу Старобелска руске трупе су напале непријатељске положаје у Фиголевки, Новомлинску, Двуречној, Каменки, Крахмални, Стелмаховки и Невском.

- На правцу Бахмут (Артјомовски) Оружане снаге РФ су радиле на објектима Оружаних снага Украјине у Бахмуту, Константиновки, Њујорку, као и Орехово-Василевки, Минковки и Зализњанском. Непријатељ је као одговор пуцао на Мајорск и Озарјановку.

- На Доњецком правцу погођени су положаји непријатеља у Курахову, Красногоровки, Каменки, Авдејевки, Мариинки, Первомајском и Георгијевки.

- Украјинске формације поново су пуцале на Доњецк и околину.

- На јужнодонечком правцу руске трупе су радиле на концентрацији људства украјинске војске у Угледару и Новомихајловки.

- На јужном сектору фронта, Оружане снаге РФ извршиле су ударе на објекте Оружаних снага Украјине у Золотој Балки, Качкаровки, Каиру, Казатском, Николајевки, Ивановки, Ингулецу, Инженерном и Херсону.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Srboljub 12.03.2023. 16:38
    Oj ture, lijepi strah, polako, ne žuri se slamanju nato imperije. Kada su u-feslije služili gazdama iz rajha nisu išli na Volgu age i njihovi potomci, tj. današnja bejha elita, tj. stari poturi, išli su isti kao i devedesetih. Tako i tamo neko ide prvi, neko se zaštićen krije, ali oni tamo znaju zašto idu prvi.
  • Generic placeholder image
    Putin u bunkeru 12.03.2023. 15:24
    I ti "krckavi" sa svojim zakrzljalim mozgom mozes da vidis da nesto nije u redu sa nebeskom silom mudzahedina, zatvorenika i placenika.
    Davno su izginuli specnac i desantnici, sad se guraju mobilizovani da "jurisom" osvoje slavno krznenu bundu za majku ili svoju udovicu.
    Urrrraaaaaaaa krcko , za slobodnu moskoviju izvan moskovije.
  • Generic placeholder image
    Krcko 11.03.2023. 18:35
    MNogo kilavo ide ova specjalna Ruska operacija, daj Bože da se uspješno završi po Rusku federaciju. Ako budu koristili taktiku kreni, stani i zadrži trenutni položaj neće na dobro izaći. Neka im je Bog na pomoći da stanu za vrat Naci aždaji i trabantima iz NATO-a koji podupiru naciste i režim u Kijevu.
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    16h 24m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    21h 39m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    11h 7m
    3
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    13h 7m
    3
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    19h 25m
    0