Istočni front, 381. dan: Uništena ukrajinska tehnika u Hersonu

11.03.2023. 18:10
3
IZVOR: in4s.net/sputnikportal.rs

U toku je 381. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ruska vojska juriša na svaku kuću u južnom dijelu Artjomovska. Istovremeno, kijevske snage na sve moguće načine pokušavaju da dopreme jedinice i naoružanje u taj grad kako bi ga odbranile i odblokirale imajući u vidu da ga je ruska vojska praktično opkolila.

Kijev se sprema da pošalje vojnike u Norvešku na obuku za PVO sistem „nasams“

Kijev se sprema da uskoro pošalje vojnike u Norvešku na obuku za PVO sistem „nasams“, navodi se u saopštenju vazdušnih snaga ukrajinske vojske.

Podsjetimo, Ministarstvo odbrane Norveške objavilo je nedavno da će ta zemlja u saradnji sa SAD isporučiti dva takva PVO sistema Kijevu i da će obučavati ukrajinske vojnike. Prije nekoliko dana u Kijevu je boravio i norveški ministar odbrane Bjorn Arild Gram.

Preko 60 njemačkih ekstremista stiglo u Ukrajinu od početka operacije

- Od februara 2022. godine iz Njemačke u zonu borbenih dejstava u Ukrajini stigao je ukupno 61 ekstremista i politički motivisani prestupnik, „ali nisu svi nužno učestvovali u borbama - saopštio je Njemački list Neue Osnabrücker Zeitung, pozivajući se na informacije Federalne kancelarije za zaštitu njemačkog Ustava.

Tenkovi „leopard“ stižu u Ukrajini početkom maja

Danska, Njemačka i Holandija isporučiće Kijevu prve tenkove „leopard 1“ početkom maja, rekao je vršilac dužnosti ministra odbrane Danske Troels Lund Poulsen, prenijela je televizija TV2.

Kako je dodao, može se očekivati da će tokom 2023. godine isporučiti Kijevu od 80 do 90 tenkova.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

- U pravcu Donjecka ruska vojska je za dan likvidirala preko 140 ukrajinskih vojnika, dva oklopna vozila i dvije haubice D-30.

- U pravcu Kupjanska ukrajinske snage su izgubile do 50 vojnika.

- U pravcu Krasnog Limana za dan je likvidirano do 90 ukrajinskih vojnika, borbena vozila, haubuca D-30 i samohodna haubica „akacija“.

- U pravcu Južno-Donjeck i Zaporoškom pravcu ukrajinske snage izgubile su do 70 vojnika, tri oklopna vozila i haubicu D-20.

- U DNR su uništena dva radara za kontrabaterijsku borbu američke proizvodnje.

- U pravcu Hersona likvidirano je preko 50 ukrajinskih vojnika, tri oklopna vozila, 14 vojnih vozila i skladište municije ukrajinske 124. brigade teritorijalne odbrane.

Uništena ukrajinska tehnika u Hersonu

Ruska artiljerija noćas je gađala jedinice Oružanih snaga Ukrajine kod Hersona, rekao je za Sputnjik izvor upoznat sa situacijom. Tom prilikom je u području Antonovke uništena ukrajinska vojna tehnika.

- Protivnik je izgubio osam vozila, 18 ukrajinskih vojnika je poginulo, desetorica su ranjena - rekao je njihov sagovornik.

Ruska artiljerija je zadala udarac protivniku i u području Blagoveščenska.

- Uništena je američka haubica M777 kalibra 155 milimetara sa artiljerijskom posadom. Šest ukrajinskih vojnika je poginulo, dvojica su ranjena - dodao je sagovornik.

Istovremeno, ukrajinska vojska nastavila je da granatira lijevu obalu Hersonske oblasti – Kahovku i Novu Kahovku, Aljoški i okolna sela. Za noć su ispalili skoro 50 granata.

Ukrajinci minirali Artjomovsk američkim minama

Ukrajinska vojska minirala je ulice Artjomovska koristeći američke mine, javljaju reporteri Sputnjika pozivajući se na informacije pripadnika grupe „Vagner“.

- Prilikom čišćenja određenih dijelova grada pronašli smo mine američke proizvodnje `klejmor`. U pitanju je pandan ruske mine MON-50. To komplikuje stvari - rekao je on.

Pripadnici „Vagnera“ kažu i da se sve više susreću sa NATO naoružanjem i da je u posljednje vrijeme zapadno oružje više zastupljeno nego sovjetsko.

Posada višecijevnog bacača raketa „tornado-G“ Oružanih snaga Rusije uništila je osmatračnicu ukrajinskih militanata u pravcu Zaporožja, saopštio je dopisnik Sputnjika.

- Danas je postavljen zadatak da se uništi osmatračnica koju je otkrila bespilotna letjelica naše vojske. Posada, koja se nalazila na udaljenosti od 200-300 metara od položaja, izašla je na poziciju i izvela napad. Bespilotne letjelice su zabilježile da je osmatračnica uništena - rekao je komandant jedinice koja rukuje sistemom „tornado-G“ Oružanih snaga Rusije.

Ruska vojska juriša na svaku kuću u južnom dijelu Artjomovska

Borac grupe „Vagner“ opisao je žestoke borbe koje se vode na jugu Artjomovska u DNR.

Kako je rekao za Sputnjik, u južnim kvartovima grada ruska vojska je izvodila juriš na skoro svaku kuću.

- U svakoj kući se nalazilo nekoliko grupa protivnika - rekao je borac „Vagnera“.

Hronika udara i međusobnog granatiranja u zoni NVO u noći 10. na 11. mart:

- Rusko vojno osoblje radilo je na akumulaciji ljudstva Oružanih snaga Ukrajine u Senkovki, Jelinu, Gaju i Leonovki Černigovske oblasti, kao i u Znob-Novgorodu, Seredini-Budi i Atinskom u Sumskoj oblasti.

- U oblasti Harkova, Oružane snage RF gađale su mete u pograničnim selima Strelečja, Starica, Ogurcovo i Ambarnoje.

- U pravcu Starobelska ruske trupe su napale neprijateljske položaje u Figolevki, Novomlinsku, Dvurečnoj, Kamenki, Krahmalni, Stelmahovki i Nevskom.

- Na pravcu Bahmut (Artjomovski) Oružane snage RF su radile na objektima Oružanih snaga Ukrajine u Bahmutu, Konstantinovki, Njujorku, kao i Orehovo-Vasilevki, Minkovki i Zaliznjanskom. Neprijatelj je kao odgovor pucao na Majorsk i Ozarjanovku.

- Na Donjeckom pravcu pogođeni su položaji neprijatelja u Kurahovu, Krasnogorovki, Kamenki, Avdejevki, Mariinki, Pervomajskom i Georgijevki.

- Ukrajinske formacije ponovo su pucale na Donjeck i okolinu.

- Na južnodonečkom pravcu ruske trupe su radile na koncentraciji ljudstva ukrajinske vojske u Ugledaru i Novomihajlovki.

- Na južnom sektoru fronta, Oružane snage RF izvršile su udare na objekte Oružanih snaga Ukrajine u Zolotoj Balki, Kačkarovki, Kairu, Kazatskom, Nikolajevki, Ivanovki, Ingulecu, Inženernom i Hersonu.

Komentari 3
  • Generic placeholder image
    Srboljub 12.03.2023. 16:38
    Oj ture, lijepi strah, polako, ne žuri se slamanju nato imperije. Kada su u-feslije služili gazdama iz rajha nisu išli na Volgu age i njihovi potomci, tj. današnja bejha elita, tj. stari poturi, išli su isti kao i devedesetih. Tako i tamo neko ide prvi, neko se zaštićen krije, ali oni tamo znaju zašto idu prvi.
  • Generic placeholder image
    Putin u bunkeru 12.03.2023. 15:24
    I ti "krckavi" sa svojim zakrzljalim mozgom mozes da vidis da nesto nije u redu sa nebeskom silom mudzahedina, zatvorenika i placenika.
    Davno su izginuli specnac i desantnici, sad se guraju mobilizovani da "jurisom" osvoje slavno krznenu bundu za majku ili svoju udovicu.
    Urrrraaaaaaaa krcko , za slobodnu moskoviju izvan moskovije.
  • Generic placeholder image
    Krcko 11.03.2023. 18:35
    MNogo kilavo ide ova specjalna Ruska operacija, daj Bože da se uspješno završi po Rusku federaciju. Ako budu koristili taktiku kreni, stani i zadrži trenutni položaj neće na dobro izaći. Neka im je Bog na pomoći da stanu za vrat Naci aždaji i trabantima iz NATO-a koji podupiru naciste i režim u Kijevu.
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    18h 46m
    0
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    13h 29m
    5
  • Tata u bijeloj kočiji dočekao mamu i bebu ispred porodilišta
    15h 29m
    3
  • Dvojac pao zbog krađe, u njihovim kućama pronađen arsenal oružja
    21h 47m
    0
  • Umrla glumica Radmila Živković
    20h 13m
    0