Источни фронт, 389. дан: Послије ослобођења Красногоровке, руске јединице наставиле офанзиву ка западу

19.03.2023. 12:51
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм/sputnikportal.rs

Специјална операција руске војске у Украјини ушла је у 389. дан.

Руски предсједник Владимир Путин је посjетио Маријупољ, а затим одржао састанак у командном центру специјалне војне операције у Ростову на Дону. Њемачка, Данска, Канада, Француска и Естонија спремају нове пакете војне помоћи Украјини, саопштио је Владимир Зеленски.

Објављена ваздушна опасност у Харковској, Полтавској и Дњепропетровској области Украјине.

Путинова посјета непланирана

Посјета руског предсједника Владимира Путина командном центру специјалне војне операције (СВО) у Ростову на Дону није била планирана, саопштио је прес-секретар предсједника Дмитриј Песков.

- Главни циљ је да био да се види како функционише командни центар - рекао је он.

Он је додао да ће Путин дати упутства за рјешавање проблема о којима су му говорили становници Мариупоља, током његове посјете граду.

- Током разговора са предсједником, становници Мариупоља су поставили питања у вези са кашњењем исплате плата, добијања руског држављанства и издавања руских пасоша. Предсједник ће дати упутства за рјешавање проблема - рекао је портпарол Кремља.

Руски предсједник је одржао састанак са командом, гдје је саслушао извјештај о току специјалне војне операције.

Путин: Нормални људи не би радили оно што је радила украјинска војска у Маријупољу

Руски предсједник Владимир Путин, коментаришући акције Оружаних снага Украјине, које су минирали болничке објекте у Маријупољу, рекао је да „нормални људи то не раде“.

Шеф руске државе је обишао град у пратњи потпредсједника владе Марата Хуснулина и извршио инспекцију, између осталог, нових стамбених насеља. Хуснулин је рекао предсједнику да је након ослобођења града, по његовом налогу, посјетио болницу, гдје су се у то вријеме налазили рањеници и избјеглице. Вицепремијер је рекао да су украјинске трупе биле минирали чак и лешеве како их не би могли уклонити, па и медицинске апарате.

- Сва медицинска средства и опрема – све је било минирано - нагласио је он.

- Нормални људи то не раде - прокоментарисао је Путин.

Предсједник Русије Владимир Путин боравио је у радној посети Мариjупољу. Како је саопштила прес служба Кремља, шеф државе је извршио инспекцију неколико објеката у граду и разговарао са локалним становништвом, преноси Спутник.

Спријечени покушаји украјинских снага у подручју Купјанска

Оружане снаге Русије спријечиле су два покушаја украјинских снага да обаве операцију извиђања и пребаце резерве у подручје Купјанска, саопштило је Министарство одбране Русије.

Рогов: „Град Запорожје препун украјинске војске“

Град Запорожје је препун украјинске војске, локални становници су заправо узети за таоце, изјавио је за Спутњик Владимир Рогов, члан главног савјета регионалне администрације.

- Данас град Запорожје буквално врви од украјинских милитаната и страних плаћеника. Режим Зеленског је претворио Запорожје у један од најмилитаризованијих градова на територији коју су окупирали украјински милитанти. Неколико десетина цивилних инфраструктурних објеката користе се као војна постројења - рекао је Рогов.

Нови пакети војне помоћи Украјини

Њемачка, Данска, Канада, Француска и Естонија спремају се да објаве нове пакете војне помоћи Украјини, рекао је предсједник Владимир Зеленски после састанка у формату "Рамштајн".

Ријеч је о набавци муниције, тенкова и артиљерије.

Шеф Пентагона Лојд Остин, који предсједава контакт групом за војну помоћ Украјини, рекао је раније да су представници 51 земље потврдили спремност да подржавају Украјину у сукобу „колико год буде потребно“.

Најзначајније у посљедња 24 часа:

- Послије ослобођења Красногоровке, руске јединице наставиле су офанзиву даље ка западу са задатком да заобиђу Авдејевски утврђени појас са сјевера. Протеклих дана успостављена је контрола над брдом поред жељезничке пруге код Петровског.

- Тренутно су у току позиционе борбе уз активну употребу артиљерије и јуришних авиона. Даље ка Петровском ће прекинути снабдијевање Авдијевке жељезницом.

- Такође, војна лица Оружаних снага РФ успјела су да прошире зону контроле западно од Весјолоја, заузевши положаје у близини водених површина и потпуно заузевши пут за Красногоровку.

- На југу, украјинске формације су покушале да нападну положаје руских трупа код Водјанојеа и Искушеног. Борбе су трајале неколико дана, али су Оружане снаге РФ одбиле напад, а јуришни одреди 147. батаљона 116. ТРО су се повукли на Северни. Губици 116. бригаде су седам погинулих, 14 рањених.

Коментари 0
Повезане вијести
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у моменталну смрт Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у мом...
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    17h 52m
    0
  • Крађа у Палама
    16h 10m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    12h 37m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    15h 25m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    8h 46m
    0