Источни фронт, 391. дан: Уништена украјинска самоходна хаубица „Акација”

21.03.2023. 14:52
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 391. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Министарство спољних послова Русије саопштило је да Велика Британија, Француска и Њемачка не могу бити посредници у мировном процесу у Украјини, јер оне учествују у конфликту. Јапански премијер Кишида посјетиће Украјину први пут од почетка специјалне операције.

Снажна експлозија у Запорожју који се налази под контролом Кијева, изјавио је члан запорошке обласне администрације Владимир Рогов.

Снажна експлозија у Харкову.

Британија ће предати Украјини муницију са осиромашеним уранијумом

Британија ће предати Украјини муницију са осиромашеним уранијумом, рекла је замјеница министра одбране земље Анабел Голди.

- Упоредо са испоруком ескадриле... борбених тенкова "Челенџер 2" Украјини, испоручићемо муницију, укључујући оклопне гранате које садрже осиромашени уранијум - наводи се у саопштењу, објављеном на сајту британског парламента.

Осиромашени уранијум се користи за противоклопне пројектиле због своје велике чврстине и значајне разарајуће снаге. Први пут је коришћен у тенковским гранатама у нацистичкој Њемачкој због недостатка гушћег волфрама.

Сличне гранате Запад је већ користио у бомбардовању Југославије и током инвазије на Ирак.

Мета украјинских дронова - територија нафтне дистрибутивне станице "Новозибков"

Територија нафтне дистрибутивне станице "Новозибков" била је мета напада украјинског дрона, саопштио је губернатор Брјанске области Александар Богомоз.

Нико није повријеђен.

Главно са брифинга Министарства одбране Русије:

- Оборен украјински Су-25 у подручју Никаноровке (ДНР);

- Руске трупе су ликвидирале око 80 украјинских војника у правцу Купјанска;

- Руске трупе ликвидирале 95 војника Оружаних снага Украјине у правцу Красног Лимана;

- Оружане снаге Украјине изгубиле су за дан до 160 војника у правцу Доњецка;

- Руске трупе ликвидирале преко 40 украјинских војника и артиљеријски систем М777 америчке производње у правцу Херсона;

- Оружане снаге Русије су уништиле три радарске станице Оружаних снага Украјине америчке производње.

Украјински борци заузимају куће у предграђу Артјомовска

Украјински борци заузимају куће у предграђу Артјомовска, без евакуације цивила, рекао је Спутњику пензионисани потпуковник Народне милиције ЛНР Андреј Марочко, позивајући се на сопствене изворе.

- У насељима Григоровка, Богдановка и Калиновка забиљежен је долазак јединица оружаних формација Украјине које су смештене у домове цивила“, рекао је он.

Према речима Марочка, украјинске трупе заузимају, не само празне куће, већ и оне у којима људи живе.

Уништена украјинска самоходна хаубица „Акација”

Руски артиљерци уништили су ноћу код Херсона, који контролишу кијевске трупе, украјинску самоходну хаубицу „Акација” са посадом и муницијом, рекао је за Спутњик извор упознат са ситуацијом.

Према његовим ријечима, дан раније „артиљерија је у подручју Белозјорке уништила минобацач 120 мм са муницијом и посадом, губици непријатеља: 6 мртвих и 2 рањена војника.

Медији: Скопље испоручило Украјини „сухоје“ који нису у летном стању

Министарка одбране Сјеверне Македоније Славјанка Петровска потврдила је да је Скопље испоручило Украјини четири авиона Су-25, пише портал „Џејнс“.

Како се наводи, ради се о три једносједа Су-25 и једном двосједу Су-25УБ. Међутим, у чланку се наводи да авиони нису у летном стању.

- Опрема која је испоручена Украјини састоји се од стрељачког оружја и муниције, артиљеријског оруђа, тенкова, ловаца 'сухој', противтенковског наоружања и ПВО, као и опреме за војну авијацију - рекла је министарка.

Европска комисија издвојила више од 10 милиона „као подршка раду на Украјини“

Од уласка руских трупа у Украјину, Европска комисија је издвојила више од 10 милиона евра Међународном кривичном суду „као подршка раду на Украјини“, рекао је европски комесар за правосуђе Дидије Рејндерс.

ЕК планира да издвоји још 3 милиона евра суду до 2025. године.

- И дозволите ми да вас увјерим да Европска унија остаје спремна да пружи неопходну материјалну подршку, јер ситуација у Украјини захтева адекватан одговор - рекао је Рејндерс на међународној конференцији спонзора Међународног суда која се одржала у Лондону.

Поред тога, Брисел намјерава да размотри реформу Римског статута како би се „надлежност МКС проширила на злочине војне агресије”. Рејндерс је позвао Украјину да ратификује Римски статут што је прије могуће.

Међународни суд је раније издао "налог за хапшење" руског предсједника Владимира Путина.

Одбијени украјински покушаји

Руска војска је одбила покушаје украјинских националиста да поврате изгубљене позиције у правцу Красног Лимана, рекао је Спутњику Александар Савчук, шеф прес-центра руске групе "Центар".

- На Краснолиманском правцу непријатељ је покушао да поврати изгубљене положаје. Извиђачка група снага Центар открила је кретање пјешадије и технике националиста у правцу упоришта и пренијела податке посади вишецијевног система Град - рекао је Савчук.

Руска артиљерија је нанијела велике губитке непријатељу у људству и техници.

Коментари 0
Повезане вијести
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у моменталну смрт Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у мом...
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    3h 14m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    21h 19m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    17h 28m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    21h 7m
    4
  • Снијег поново забијелио БиХ
    15h 35m
    0