Istočni front, 391. dan: Uništena ukrajinska samohodna haubica „Akacija”

21.03.2023. 14:52
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 391. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da Velika Britanija, Francuska i Njemačka ne mogu biti posrednici u mirovnom procesu u Ukrajini, jer one učestvuju u konfliktu. Japanski premijer Kišida posjetiće Ukrajinu prvi put od početka specijalne operacije.

Snažna eksplozija u Zaporožju koji se nalazi pod kontrolom Kijeva, izjavio je član zaporoške oblasne administracije Vladimir Rogov.

Snažna eksplozija u Harkovu.

Britanija će predati Ukrajini municiju sa osiromašenim uranijumom

Britanija će predati Ukrajini municiju sa osiromašenim uranijumom, rekla je zamjenica ministra odbrane zemlje Anabel Goldi.

- Uporedo sa isporukom eskadrile... borbenih tenkova "Čelendžer 2" Ukrajini, isporučićemo municiju, uključujući oklopne granate koje sadrže osiromašeni uranijum - navodi se u saopštenju, objavljenom na sajtu britanskog parlamenta.

Osiromašeni uranijum se koristi za protivoklopne projektile zbog svoje velike čvrstine i značajne razarajuće snage. Prvi put je korišćen u tenkovskim granatama u nacističkoj Njemačkoj zbog nedostatka gušćeg volframa.

Slične granate Zapad je već koristio u bombardovanju Jugoslavije i tokom invazije na Irak.

Meta ukrajinskih dronova - teritorija naftne distributivne stanice "Novozibkov"

Teritorija naftne distributivne stanice "Novozibkov" bila je meta napada ukrajinskog drona, saopštio je gubernator Brjanske oblasti Aleksandar Bogomoz.

Niko nije povrijeđen.

Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Oboren ukrajinski Su-25 u području Nikanorovke (DNR);

- Ruske trupe su likvidirale oko 80 ukrajinskih vojnika u pravcu Kupjanska;

- Ruske trupe likvidirale 95 vojnika Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Krasnog Limana;

- Oružane snage Ukrajine izgubile su za dan do 160 vojnika u pravcu Donjecka;

- Ruske trupe likvidirale preko 40 ukrajinskih vojnika i artiljerijski sistem M777 američke proizvodnje u pravcu Hersona;

- Oružane snage Rusije su uništile tri radarske stanice Oružanih snaga Ukrajine američke proizvodnje.

Ukrajinski borci zauzimaju kuće u predgrađu Artjomovska

Ukrajinski borci zauzimaju kuće u predgrađu Artjomovska, bez evakuacije civila, rekao je Sputnjiku penzionisani potpukovnik Narodne milicije LNR Andrej Maročko, pozivajući se na sopstvene izvore.

- U naseljima Grigorovka, Bogdanovka i Kalinovka zabilježen je dolazak jedinica oružanih formacija Ukrajine koje su smeštene u domove civila“, rekao je on.

Prema rečima Maročka, ukrajinske trupe zauzimaju, ne samo prazne kuće, već i one u kojima ljudi žive.

Uništena ukrajinska samohodna haubica „Akacija”

Ruski artiljerci uništili su noću kod Hersona, koji kontrolišu kijevske trupe, ukrajinsku samohodnu haubicu „Akacija” sa posadom i municijom, rekao je za Sputnjik izvor upoznat sa situacijom.

Prema njegovim riječima, dan ranije „artiljerija je u području Belozjorke uništila minobacač 120 mm sa municijom i posadom, gubici neprijatelja: 6 mrtvih i 2 ranjena vojnika.

Mediji: Skoplje isporučilo Ukrajini „suhoje“ koji nisu u letnom stanju

Ministarka odbrane Sjeverne Makedonije Slavjanka Petrovska potvrdila je da je Skoplje isporučilo Ukrajini četiri aviona Su-25, piše portal „Džejns“.

Kako se navodi, radi se o tri jednosjeda Su-25 i jednom dvosjedu Su-25UB. Međutim, u članku se navodi da avioni nisu u letnom stanju.

- Oprema koja je isporučena Ukrajini sastoji se od streljačkog oružja i municije, artiljerijskog oruđa, tenkova, lovaca 'suhoj', protivtenkovskog naoružanja i PVO, kao i opreme za vojnu avijaciju - rekla je ministarka.

Evropska komisija izdvojila više od 10 miliona „kao podrška radu na Ukrajini“

Od ulaska ruskih trupa u Ukrajinu, Evropska komisija je izdvojila više od 10 miliona evra Međunarodnom krivičnom sudu „kao podrška radu na Ukrajini“, rekao je evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders.

EK planira da izdvoji još 3 miliona evra sudu do 2025. godine.

- I dozvolite mi da vas uvjerim da Evropska unija ostaje spremna da pruži neophodnu materijalnu podršku, jer situacija u Ukrajini zahteva adekvatan odgovor - rekao je Rejnders na međunarodnoj konferenciji sponzora Međunarodnog suda koja se održala u Londonu.

Pored toga, Brisel namjerava da razmotri reformu Rimskog statuta kako bi se „nadležnost MKS proširila na zločine vojne agresije”. Rejnders je pozvao Ukrajinu da ratifikuje Rimski statut što je prije moguće.

Međunarodni sud je ranije izdao "nalog za hapšenje" ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Odbijeni ukrajinski pokušaji

Ruska vojska je odbila pokušaje ukrajinskih nacionalista da povrate izgubljene pozicije u pravcu Krasnog Limana, rekao je Sputnjiku Aleksandar Savčuk, šef pres-centra ruske grupe "Centar".

- Na Krasnolimanskom pravcu neprijatelj je pokušao da povrati izgubljene položaje. Izviđačka grupa snaga Centar otkrila je kretanje pješadije i tehnike nacionalista u pravcu uporišta i prenijela podatke posadi višecijevnog sistema Grad - rekao je Savčuk.

Ruska artiljerija je nanijela velike gubitke neprijatelju u ljudstvu i tehnici.

Komentari 0
Povezane vijesti
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru
Bivši američki obavještajac: NATO nikada neće poslati vojsku u Ukrajinu - to je put u momentalnu smrt Bivši američki obavještajac: NATO nikada neće poslati vojsku u Ukrajinu - to je put u mom...
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    17h 46m
    0
  • Krađa u Palama
    16h 4m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    12h 31m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    15h 19m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    8h 40m
    0