Источни фронт, 393 дан: Руске трупе погодиле положаје Оружаних снага Украјине у Хреновки и Архиповки

23.03.2023. 15:57
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм

 

У току је 393. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Хроника удара и међусобног гранатирања у зони НВО у ноћи 22. на 23. 3. 2023.

Руске трупе су погодиле положаје Оружаних снага Украјине у Хреновки и Архиповки, Черниговска област, као и у Павловки и Јунаковки у Сумској области. У области Харкова, Оружане снаге Русије напале су непријатељске циљеве у Стрелечији, Волчанску и Веселе.

На правцу Старобелск руске трупе су радиле на концентрацијама људства и технике Оружаних снага Украјине у Макејевки, Крахмални и Невском.

У правцу Бахмут (Артјомовск), руске ракетне трупе и артиљерија погодили су мјеста концентрације украјинских јединица у Бахмуту, Васјуковки и Минковки.

У правцу Доњецка, Оружане снаге РФ су напале непријатељске положаје у Авдијевки, Северном и Первомајском.

Заузврат, украјинске формације из цријевне артиљерије гађале су стамбене зграде и цивилне објекте у Доњецку.

На јужнодоњецком правцу руске трупе су радиле на циљевима у Новомихајловки и Вугледару.

У региону Запорожја, Оружане снаге Русије напале су непријатељске положаје у Новоандрејевци, Новоданиловки и Малом Шчербаку.

Ноћу су украјинске формације напале цивилну инфраструктуру града Новаја Каховка.

Захарова: Бомбардовање Југославије – срамота НАТО која се не може опрати

 

Сутра у Русији, па и у цијелом свијету сви који знају историју, ко извлачи правилне закључке, сјетиће се трагичног датума – 24. марта 1999. године, када је почела агресија НАТО-а која је донијела много туге, страдања српском народу, а самој Алијанси срамоту ратних злочина који се не могу опрати.

- САД и њихови савезници су варварски бомбардовали суверену Југославију. Под циничним изговором хуманитарне интервенције 78 дана авијација и флота НАТО-а су бомбардовали цивилне градове, уништавали цивилну инфраструктуру, стамбене квартове, болнице, школе, мостове, путнички транспорт, колоне избјеглица. Било је испаљено више од 2.000 ракета, бачено 14.000 бомби и друге муниције, између осталог и оне која садржи осиромашени уранијум. Исти тај који Британија сматра својим стандардом - рекла је Захарова.

Тај осиромашени уранијум, који је био бачен на Југославију, заразио је велику територију, довео до великог раста болести међу становништвом, па и међу страним војницима на Косову.

- Такозвани западни миротворци нису никога штедили, од њихових руку погинуло је на стотине припадника снага безбједности, више од 2.000 цивила, укључујући 88 дјеце - истакла је она.

- Оцјена не може бити другачија: Извршен је акт агресије, погажени су принципи међународног права, проглашено је безакоње законом. При том, када и гдје треба употријебити силу само Вашингтон може да одлучи. Он претендује на улогу највише инстанце супротно свим законским и моралним основама, осим дрскости, грубости и апсолутне некажњивости - истакла је портпаролка МИП-а.

Ипак, како тврди Захарова, Запад још није у потпуности схватио све посљедице ове агресије по међународну и европску архитектуру безбједности.

Договор Сија и Путина за неки бољи свијет

Све теже постаје бранити аргумент који повремено провејава у западним, и не само западним, медијима, када се говори о односима Русије и Кине, да је Пекинг суздржан према Москви, да игра неку „двоструку игру“, да не жели да јача односе с Русијом.

Таква аргументација, не тако тешко оборива и раније, сада против себе има документ од 20 страна под називом „Заједничка изјава Руске Федерације и Народне Републике Кине о продубљивању свеобухватног партнерства и стратешке сарадње - објављен на крају дводневне посјете кинеског предсједника Си Ђинпинга Москви. Писани доказ истинитости ријечи руског предсједника Владимира Путина да су односи Русије и Кине на највишем нивоу у историји.

Значај документа, наравно, далеко превазилази дневно-политичке наративе и медијске спинове. Он би могао бити конкретизација онога о чему посљедњих мјесеци интензивно говоре и Москва и Пекинг – стварања мултиполарног свјетског поретка.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у моменталну смрт Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у мом...
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    15h 14m
    5
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    17h 57m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    12h 49m
    4
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    21h 42m
    0
  • Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти
    19h 43m
    0