Istočni front, 393 dan: Ruske trupe pogodile položaje Oružanih snaga Ukrajine u Hrenovki i Arhipovki

23.03.2023. 15:57
0
IZVOR: in4s.net/Telegram

 

U toku je 393. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Hronika udara i međusobnog granatiranja u zoni NVO u noći 22. na 23. 3. 2023.

Ruske trupe su pogodile položaje Oružanih snaga Ukrajine u Hrenovki i Arhipovki, Černigovska oblast, kao i u Pavlovki i Junakovki u Sumskoj oblasti. U oblasti Harkova, Oružane snage Rusije napale su neprijateljske ciljeve u Strelečiji, Volčansku i Vesele.

Na pravcu Starobelsk ruske trupe su radile na koncentracijama ljudstva i tehnike Oružanih snaga Ukrajine u Makejevki, Krahmalni i Nevskom.

U pravcu Bahmut (Artjomovsk), ruske raketne trupe i artiljerija pogodili su mjesta koncentracije ukrajinskih jedinica u Bahmutu, Vasjukovki i Minkovki.

U pravcu Donjecka, Oružane snage RF su napale neprijateljske položaje u Avdijevki, Severnom i Pervomajskom.

Zauzvrat, ukrajinske formacije iz crijevne artiljerije gađale su stambene zgrade i civilne objekte u Donjecku.

Na južnodonjeckom pravcu ruske trupe su radile na ciljevima u Novomihajlovki i Vugledaru.

U regionu Zaporožja, Oružane snage Rusije napale su neprijateljske položaje u Novoandrejevci, Novodanilovki i Malom Ščerbaku.

Noću su ukrajinske formacije napale civilnu infrastrukturu grada Novaja Kahovka.

Zaharova: Bombardovanje Jugoslavije – sramota NATO koja se ne može oprati

 

Sutra u Rusiji, pa i u cijelom svijetu svi koji znaju istoriju, ko izvlači pravilne zaključke, sjetiće se tragičnog datuma – 24. marta 1999. godine, kada je počela agresija NATO-a koja je donijela mnogo tuge, stradanja srpskom narodu, a samoj Alijansi sramotu ratnih zločina koji se ne mogu oprati.

- SAD i njihovi saveznici su varvarski bombardovali suverenu Jugoslaviju. Pod ciničnim izgovorom humanitarne intervencije 78 dana avijacija i flota NATO-a su bombardovali civilne gradove, uništavali civilnu infrastrukturu, stambene kvartove, bolnice, škole, mostove, putnički transport, kolone izbjeglica. Bilo je ispaljeno više od 2.000 raketa, bačeno 14.000 bombi i druge municije, između ostalog i one koja sadrži osiromašeni uranijum. Isti taj koji Britanija smatra svojim standardom - rekla je Zaharova.

Taj osiromašeni uranijum, koji je bio bačen na Jugoslaviju, zarazio je veliku teritoriju, doveo do velikog rasta bolesti među stanovništvom, pa i među stranim vojnicima na Kosovu.

- Takozvani zapadni mirotvorci nisu nikoga štedili, od njihovih ruku poginulo je na stotine pripadnika snaga bezbjednosti, više od 2.000 civila, uključujući 88 djece - istakla je ona.

- Ocjena ne može biti drugačija: Izvršen je akt agresije, pogaženi su principi međunarodnog prava, proglašeno je bezakonje zakonom. Pri tom, kada i gdje treba upotrijebiti silu samo Vašington može da odluči. On pretenduje na ulogu najviše instance suprotno svim zakonskim i moralnim osnovama, osim drskosti, grubosti i apsolutne nekažnjivosti - istakla je portparolka MIP-a.

Ipak, kako tvrdi Zaharova, Zapad još nije u potpunosti shvatio sve posljedice ove agresije po međunarodnu i evropsku arhitekturu bezbjednosti.

Dogovor Sija i Putina za neki bolji svijet

Sve teže postaje braniti argument koji povremeno provejava u zapadnim, i ne samo zapadnim, medijima, kada se govori o odnosima Rusije i Kine, da je Peking suzdržan prema Moskvi, da igra neku „dvostruku igru“, da ne želi da jača odnose s Rusijom.

Takva argumentacija, ne tako teško oboriva i ranije, sada protiv sebe ima dokument od 20 strana pod nazivom „Zajednička izjava Ruske Federacije i Narodne Republike Kine o produbljivanju sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje - objavljen na kraju dvodnevne posjete kineskog predsjednika Si Đinpinga Moskvi. Pisani dokaz istinitosti riječi ruskog predsjednika Vladimira Putina da su odnosi Rusije i Kine na najvišem nivou u istoriji.

Značaj dokumenta, naravno, daleko prevazilazi dnevno-političke narative i medijske spinove. On bi mogao biti konkretizacija onoga o čemu posljednjih mjeseci intenzivno govore i Moskva i Peking – stvaranja multipolarnog svjetskog poretka.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    10h 58m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    12h 13m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    18h 4m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    16h 31m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    18h 23m
    0