Источни фронт, 398. дан: Руске снаге настављају да побољшавају положаје у Авдејевки

28.03.2023. 12:50
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

Специјална војна операција Русије у Украјини ушла је у 398. дан.

Савјет безбједности УН није усвојио руску резолуцију о „Сјеверним токовима“. Индустријска зона у Артјомовску практично је очишћена, каже лидер ДНР Денис Пушилин и додаје да би ускоро могла бити ослобођена и Авдејевка. Доналд Трамп тврди да би ријешио сукоб у Украјини за 24 сата.

Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Сумској, Полтавској, Харковској, Кировоградској и Дњепропетровској области Украјине, слиједи из онлајн мапе украјинског Министарства за дигиталне трансформације.

Полиција у Херсонској области пронашла је скровиште са 700 патрона и граната за бацач граната.

Руске трупе спријечиле су покушај напредовања конвоја оклопних возила Оружаних снага Украјине из села Лукјановско у запорошком правцу, саопштио је портпарол групе трупа „Исток“ Александар Гордејев.

Руске снаге су у авдејевском правцу хаубицом „Мста Б“ уништиле два контрабатеријска радара америчке производње AN/TPQ-50, ватрени положај и минобацач калибра 120 милиметра, саопштио је за Спутњик начелник прес центра групе трупа „Југ“ Иван Бигма.

Обустављен споразум о братимљењу

Споразум о братимљењу Сочија и њемачког града Баден-Баден је обустављен на иницијативу њемачке стране, а прекинути су и заједнички пројекти, речено је новинарима у прес служби администрације Сочија.

Према наводима медија, власти њемачког града су донијеле ту одлуку због специјалне операције руске војске у Украјини, али то у администрацији Сочија није потврђено.

Споразум између два града потписан је 14. фебруара 2013. године.

Повећање фонда буџета из којег се финансира помоћ Кијеву

Министарство финансија Њемачке намјерава да се у у Бундестагу постигне договор о повећању фонда буџета из којег финансира помоћ Кијеву са 2,2 милијарде на 5,4 милијарде евра ове године, јер Украјина трпи велике губитке у војној техници, пише „Шпигл“.

Париз ће испоручити технику неопходну за контраофанзиву Украјине

Француска намјерава да удвостручи број граната калибра 155 мм које испоручује Кијеву, а такође ће испоручити противваздушни ракетни систем САМП/Т, саопштио је министар оружаних снага Француске Себастијен Лекорну у интервјуу за лист „Фигаро“.

- Париз ће испоручити технику неопходну за контраофанзиву Украјине: удвостручићемо испоруке граната калибра 155 мм како бисмо њихов број довели до 2.000 мјесечно - рекао је министар.

Он је нагласио да се сада, заједно са француском премијерком Елизабет Борн, разрађује и питање „попуне фонда за подршку Украјини, из којег је већ потрошено 200 милиона евра“.

Могућност блокаде увоза руског течног гаса без нових енергетских санкција

ЕУ разматра могућност блокаде увоза руског течног гаса без увођења нових енергетских санкција, пише „Блумберг“.

- Министри енергетике ЕУ спремни су да усвоје приједлог који ће владама држава-чланица дати могућност да привремено забране руским извозницима да на вријеме резервишу капацитете инфраструктуре што је неопходно за испоруке - наводи америчка агенција.

За такву одлуку потребна је и подршка Европског парламента, али Финска, Естонија, Летонија, Литванија и Пољска су већ подржале иницијативу.

Индустријска зона у Артјомовску практично очишћена

Индустријска зона у Артјомовску је практично очишћена, украјинска војска премкестила се на подручје изван фабрике за прераду метала и утврдила се у административној згради, рекао је лидер ДНР Денис Пушилин.

Украјинска војска покушава да одуговлачи и спријечи ослобађање Артјомовска, али они немају озбиљније резерве које су у стању да преломе ситуацију у граду, додао је он.

Пушилин је додао да је ситуација у Авдејевки скоро критична.

- Према изјавама самих бораца који су и даље у Авдејевки, њихова ситуација је критична или близу критичне. Већ је издата забрана... за улазак у град цивилима, добровољцима и новинарима. Односно, више никог не пуштају у град, а и немају много могућности да људе пуштају. Што значи да је дуго очекивано ослобођење Авдејевке иза угла - објаснио је Пушилин.

Како је навео, руске снаге настављају да побољшавају положаје у граду.

- Ситуација се развија прилично брзо. Први (Доњецки) армијски корпус тамо показује добре резултате, ту су момци из различитих праваца. Момци, по цијену великих напора, приближавају ситуацију када ће Авдејевка бити ослобођена интензивнијим темпом - рекао је Пушилин.

Пребацује се техника у Харковску област

Кијев пребацује технику у Харковску област, саопштио је за Спутњик војни експерт и потпуковник ЛНР у пензији Андреј Марочко.

- Преко насеља Купјанск примећује се пребацивање великог броја војних конвоја оружаних формација Украјине - прецизирао је Марочко, позивајући се на своје изворе.

Трамп: Сукоб у Украјини треба ријешити одмах

Сукоб у Украјини „треба да се заврши одмах“, изјавио је бивши амерички предсједник Доналд Трамп, поновивши своју тезу да је спреман да се постигне решење за само 24 сата.

Трамп је додао да сматра да Украјина може бити уништена за годину и по дана, ако сукоб не буде ријешен.

Он је наговијестио да украјинска криза „можда неће бити ријешена прије избора“ за предсједника САД 2024. године, а политика администрације актуелног америчког лидера Џоа Бајдена пријети „трећим свјетским ратом“.

- Невјероватно је да ми (на власти) имамо људе који не знају шта раде. Међутим, ако се (конфликт) не ријеши, ријешићу га сам – за 24 сата са (Владимиром) Путином и (Владимиром) Зеленским. То ће бити веома једноставни преговори, али нећу откривати у чему ће се састојати, јер у том случају нећу моћи да спроведем свој план. То никада неће успјети - рекао је Трамп у интервјуу за „Фокс њуз“.

Он је подсјетио да до избора има још годину и по дана.

- Не могу да замислим шта може да се деси за то вријеме. Суштина је да рат мора да се заустави, јер се Украјина уништава - нагласио је Трамп.

Према његовим ријечима, Американцима је сада, након објаве предсједника Русије Владимира Путина да распореди нуклеарно оружје у Бјелорусији, само остало да се моле.

- Ево, као што сам и предвидео сада се бавимо озбиљним стварима. Изговорена је реч на ‘Н’ - мислећи на реч „нуклеарно“ (оружје).

- Ми смо проузроковали ову ситуацију. То се дешава када на власти имате неспособне људе. Све што сада могу да кажем је да се молите! - закључио је Трамп.

Петиција да се украјинским снагама забрани употреба муниције са осиромашеним уранијумом

На сајту украјинског предсједника Владимира Зеленског појавила се петиција са захтјевом да се украјинским снагама забрани употреба муниције са осиромашеним уранијумом које Лондон планира да испоручи Кијеву.

Петиција се појавила у понедјељак.

- Употреба такве муниције је злочин против човјечности и планете, а њена употреба је неприхватљива и неморална. Захтијевам да се ова петиција позитивно размотри и предузму безбједне мјере за искључење употребе такве муниције од стране Оружаних снага Украјине до коначног разматрања петиције - наводи се у тексту петиције.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    11h 35m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    12h 50m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    18h 41m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    17h 8m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    19h 0m
    0