Istočni front, 398. dan: Ruske snage nastavljaju da poboljšavaju položaje u Avdejevki

28.03.2023. 12:50
0
IZVOR: sputnikportal.rs

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini ušla je u 398. dan.

Savjet bezbjednosti UN nije usvojio rusku rezoluciju o „Sjevernim tokovima“. Industrijska zona u Artjomovsku praktično je očišćena, kaže lider DNR Denis Pušilin i dodaje da bi uskoro mogla biti oslobođena i Avdejevka. Donald Tramp tvrdi da bi riješio sukob u Ukrajini za 24 sata.

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Sumskoj, Poltavskoj, Harkovskoj, Kirovogradskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, slijedi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.

Policija u Hersonskoj oblasti pronašla je skrovište sa 700 patrona i granata za bacač granata.

Ruske trupe spriječile su pokušaj napredovanja konvoja oklopnih vozila Oružanih snaga Ukrajine iz sela Lukjanovsko u zaporoškom pravcu, saopštio je portparol grupe trupa „Istok“ Aleksandar Gordejev.

Ruske snage su u avdejevskom pravcu haubicom „Msta B“ uništile dva kontrabaterijska radara američke proizvodnje AN/TPQ-50, vatreni položaj i minobacač kalibra 120 milimetra, saopštio je za Sputnjik načelnik pres centra grupe trupa „Jug“ Ivan Bigma.

Obustavljen sporazum o bratimljenju

Sporazum o bratimljenju Sočija i njemačkog grada Baden-Baden je obustavljen na inicijativu njemačke strane, a prekinuti su i zajednički projekti, rečeno je novinarima u pres službi administracije Sočija.

Prema navodima medija, vlasti njemačkog grada su donijele tu odluku zbog specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini, ali to u administraciji Sočija nije potvrđeno.

Sporazum između dva grada potpisan je 14. februara 2013. godine.

Povećanje fonda budžeta iz kojeg se finansira pomoć Kijevu

Ministarstvo finansija Njemačke namjerava da se u u Bundestagu postigne dogovor o povećanju fonda budžeta iz kojeg finansira pomoć Kijevu sa 2,2 milijarde na 5,4 milijarde evra ove godine, jer Ukrajina trpi velike gubitke u vojnoj tehnici, piše „Špigl“.

Pariz će isporučiti tehniku neophodnu za kontraofanzivu Ukrajine

Francuska namjerava da udvostruči broj granata kalibra 155 mm koje isporučuje Kijevu, a takođe će isporučiti protivvazdušni raketni sistem SAMP/T, saopštio je ministar oružanih snaga Francuske Sebastijen Lekornu u intervjuu za list „Figaro“.

- Pariz će isporučiti tehniku neophodnu za kontraofanzivu Ukrajine: udvostručićemo isporuke granata kalibra 155 mm kako bismo njihov broj doveli do 2.000 mjesečno - rekao je ministar.

On je naglasio da se sada, zajedno sa francuskom premijerkom Elizabet Born, razrađuje i pitanje „popune fonda za podršku Ukrajini, iz kojeg je već potrošeno 200 miliona evra“.

Mogućnost blokade uvoza ruskog tečnog gasa bez novih energetskih sankcija

EU razmatra mogućnost blokade uvoza ruskog tečnog gasa bez uvođenja novih energetskih sankcija, piše „Blumberg“.

- Ministri energetike EU spremni su da usvoje prijedlog koji će vladama država-članica dati mogućnost da privremeno zabrane ruskim izvoznicima da na vrijeme rezervišu kapacitete infrastrukture što je neophodno za isporuke - navodi američka agencija.

Za takvu odluku potrebna je i podrška Evropskog parlamenta, ali Finska, Estonija, Letonija, Litvanija i Poljska su već podržale inicijativu.

Industrijska zona u Artjomovsku praktično očišćena

Industrijska zona u Artjomovsku je praktično očišćena, ukrajinska vojska premkestila se na područje izvan fabrike za preradu metala i utvrdila se u administrativnoj zgradi, rekao je lider DNR Denis Pušilin.

Ukrajinska vojska pokušava da odugovlači i spriječi oslobađanje Artjomovska, ali oni nemaju ozbiljnije rezerve koje su u stanju da prelome situaciju u gradu, dodao je on.

Pušilin je dodao da je situacija u Avdejevki skoro kritična.

- Prema izjavama samih boraca koji su i dalje u Avdejevki, njihova situacija je kritična ili blizu kritične. Već je izdata zabrana... za ulazak u grad civilima, dobrovoljcima i novinarima. Odnosno, više nikog ne puštaju u grad, a i nemaju mnogo mogućnosti da ljude puštaju. Što znači da je dugo očekivano oslobođenje Avdejevke iza ugla - objasnio je Pušilin.

Kako je naveo, ruske snage nastavljaju da poboljšavaju položaje u gradu.

- Situacija se razvija prilično brzo. Prvi (Donjecki) armijski korpus tamo pokazuje dobre rezultate, tu su momci iz različitih pravaca. Momci, po cijenu velikih napora, približavaju situaciju kada će Avdejevka biti oslobođena intenzivnijim tempom - rekao je Pušilin.

Prebacuje se tehnika u Harkovsku oblast

Kijev prebacuje tehniku u Harkovsku oblast, saopštio je za Sputnjik vojni ekspert i potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

- Preko naselja Kupjansk primećuje se prebacivanje velikog broja vojnih konvoja oružanih formacija Ukrajine - precizirao je Maročko, pozivajući se na svoje izvore.

Tramp: Sukob u Ukrajini treba riješiti odmah

Sukob u Ukrajini „treba da se završi odmah“, izjavio je bivši američki predsjednik Donald Tramp, ponovivši svoju tezu da je spreman da se postigne rešenje za samo 24 sata.

Tramp je dodao da smatra da Ukrajina može biti uništena za godinu i po dana, ako sukob ne bude riješen.

On je nagovijestio da ukrajinska kriza „možda neće biti riješena prije izbora“ za predsjednika SAD 2024. godine, a politika administracije aktuelnog američkog lidera Džoa Bajdena prijeti „trećim svjetskim ratom“.

- Nevjerovatno je da mi (na vlasti) imamo ljude koji ne znaju šta rade. Međutim, ako se (konflikt) ne riješi, riješiću ga sam – za 24 sata sa (Vladimirom) Putinom i (Vladimirom) Zelenskim. To će biti veoma jednostavni pregovori, ali neću otkrivati u čemu će se sastojati, jer u tom slučaju neću moći da sprovedem svoj plan. To nikada neće uspjeti - rekao je Tramp u intervjuu za „Foks njuz“.

On je podsjetio da do izbora ima još godinu i po dana.

- Ne mogu da zamislim šta može da se desi za to vrijeme. Suština je da rat mora da se zaustavi, jer se Ukrajina uništava - naglasio je Tramp.

Prema njegovim riječima, Amerikancima je sada, nakon objave predsjednika Rusije Vladimira Putina da rasporedi nuklearno oružje u Bjelorusiji, samo ostalo da se mole.

- Evo, kao što sam i predvideo sada se bavimo ozbiljnim stvarima. Izgovorena je reč na ‘N’ - misleći na reč „nuklearno“ (oružje).

- Mi smo prouzrokovali ovu situaciju. To se dešava kada na vlasti imate nesposobne ljude. Sve što sada mogu da kažem je da se molite! - zaključio je Tramp.

Peticija da se ukrajinskim snagama zabrani upotreba municije sa osiromašenim uranijumom

Na sajtu ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog pojavila se peticija sa zahtjevom da se ukrajinskim snagama zabrani upotreba municije sa osiromašenim uranijumom koje London planira da isporuči Kijevu.

Peticija se pojavila u ponedjeljak.

- Upotreba takve municije je zločin protiv čovječnosti i planete, a njena upotreba je neprihvatljiva i nemoralna. Zahtijevam da se ova peticija pozitivno razmotri i preduzmu bezbjedne mjere za isključenje upotrebe takve municije od strane Oružanih snaga Ukrajine do konačnog razmatranja peticije - navodi se u tekstu peticije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus
Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Najčitanije
  • Tijana Bošković u Prebilovcima: Hercegovina je sa mnom gdje god krenem (FOTO)
    23h 45m
    2
  • Održane "Vaskršnje radosti", jedan od najljepših događaja u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    8h 21m
    0
  • Porodilištu u Istočnom Sarajevu uručeni paketi povodom Nedjelje Crvenog krsta
    7h 37m
    0
  • Rodbina prislužila svijeće na "Novom Zejtinliku"
    4h 53m
    3
  • Danas Markovdan
    12h 3m
    0