Источни фронт, 408. дан: Лавров: Преговори о украјинској кризи могући само ако се буду поштовали интереси Русије

07.04.2023. 18:13
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs/ Телеграм

У току је 408. дан специјалне војне операције у Украјини.

Настављају се борбе у Артјомовску иако је јуче саопштено да је руска војска практично очистила цијели центар града и заузела жељезничку станицу чиме је приморала украјинску војску на повлачење. Украјински генерал признао да је одбрана Артјомовска изгубила сваки смисао са војне тачке гледишта.

Присталице расколничке Православне украјинске цркве покушале да протјерају вјернике канонске УПЦ из Кијевско-печерске лавре

Канонска УПЦ предала је суду молбу да јој се предају храмови Кијевско-печерске лавре који су сада државно власништво, саопштио је адвокат игумана лавре, протојереј Никита Чекман.

Група провокатора, присталица расколничке Православне украјинске цркве, покушала је да протјера вјернике канонске УПЦ из Кијевско-печерске лавре који су дошли у храм поводом празника Благовијести.

Вјерници настављају са молитвама не обраћајући пажњу на њихове повике.

Њих више стотина моле се на отвореном код храмова Доње лавре.

Литургија расколника одржана је у Успенској цркви, главном храму лавре, али је било свега тридесетак људи, међу њима бивши председник Украјине Петар Порошенко.

Брифинг Министарства одбране Русије:

- Руска војска је током протеклог дана у доњецком правцу ликвидирала око 260 украјинских војника и три тенка;

- У купјанском и краснолиманском правцу Кијев је изгубио око 80 војника;

- Руске снаге су у Донбасу уништиле и два украјинска складишта муниције;

- У близини насеља Новоберислав у Херсонској области погођен је командно-осматрачки пункт одреда 126. бригаде Територијалне одбране Украјине;

- Руски системи ПВО су у протекла 24 сата оборили 11 украјинских беспилотних летјелица и два пројектила испаљена из вишецијевних ракетних бацача „хајмарс“.

Пажљиво пратимо саопштења Вашингтона о контраофанзиви

Москва пажљиво прати саопштења Вашингтона о томе да ће украјинска војска ускоро кренути у контраофанзиву и узима их у обзир приликом планирања специјалне војне операције у Украјини, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Лавров: Преговори о украјинској кризи могући само ако се буду поштовали интереси Русије

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да Русија није против одржавања преговора по питању украјинског конфликта али да су они могући само у случају ако се буду поштовали интереси Русије.

- Више пута је и предсједник, али и други представници Руске Федерације говорили да Москва не одбија преговоре, али да они могу бити искључиво на основу поштовања наших интереса, законских интереса, као и наших забринутости - рекао је он.

- Када неки међународни стручњаци и представници појединих земаља покушавају да представе иницијативу са циљем да Русију натјера да сједне за преговарачки сто - то заправо представља симптом ситуације која је настала као резултат линије Сједињених Држава о успостављању потпуне хегемоније у међународним односима. Требало би да се ради о томе на којим принципима ће се заснивати нови свјетски поредак који нам је свима потребан умјесто једностраног свјетског поретка, односно свјетског поретка једног хегемона - нагласио је Лавров.

Како је рекао, тврдње Запада да тренутно није вријеме да се борбена дејства у Украјини обуставе и покрену преговори представља „бескрупулозан трик“.

Говорећи о Прехрамбеном споразуму Лавров је рекао да се дио који се односи на укидање ограничења на извоз руског ђубрива уопште не спроводи, штавише, ситуација се погоршава.

Такође је рекао и да је Русија дала сагласност да се споразум продужи за 60 дана, али ће након истека тог периода размислити да ли је он уопште сврсисходан. Лавров је додао и да ће Русија сарађивати са Катаром и Турском по питању извоза жита мимо тог споразума.

Блинкен: Ускоро креће контраофанзива украјинске војске

Државни секретар САД Ентони Блинкен изјавио је да би контраофанзива украјинске војске могла да буде покренута већ у наредних неколико седмица.

Такође је рекао и да западне земље које подржавају Кијев имају два циља када је реч о умјешаности у украјинску кризу.

- Први циљ је да се помогне Украјини да поврати територије, а други циљ је да се омогући Кијеву да изгради своје средњерочне и дугорочне могућности - рекао је Блинкен у интервјуу француском листу „Вест-Франс“.

Упитан да ли ће Америка подржавати Кијев и у настојању да силом заузме Крим и Донбас, Блинкен је рекао да та одговорност лежи на Украјини.

Ухапшени украјински агенти код Херсона

Припадници руске Федералне службе безбједности ухапсили су украјинског агента и његовог помоћника приликом покушаја шпијунаже у Херсонској области.

Како се наводи у саопштењу ФСБ-а, украјински агент је прикупљао информацију о локацијама и броју јединица руске војске на територији Херсонске области и слали информације Служби безбједности Украјине.

Такође су слали и руте кретања руских снага са циљем да украјинска артиљерија узме у обзир те локације приликом гранатирања.

Према руском закону, украјинским шпијунима пријети максимум 20 година затвора.

Протекле ноћи ваздушна опасност на истоку Украјине

Узбуна за ваздушну опасност током ноћи проглашена је у Сумској и Черниговској области Украјине, саопштило је украјинско Министарство за дигиталну трансформацију.

Први пут су се сирене огласиле још у 23.25 по локалном времену у обје области практично истовремено, наводи се у саопштењу.

Локалне власти за сада се нису оглашавале о томе шта су биле мете гађања руске војске.

Погођена база украјинских маринаца

Руска авијација гађала је базу украјинских маринаца која је из Одесе пребачена у Херсонску област и том приликом ликвидирала преко 50 украјинских војника, изјавио је портпарол руске групације „Дњепар“ Андреј Руљев.

Такође је рекао и да је руска артиљерија уништила и двије украјинске минобацачке јединице које су се налазиле у насељима Берегово и Никољско.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    7h 1m
    0
  • Слани мафини
    16h 22m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    18h 17m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    16h 11m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    10h 40m
    3