Источни фронт, 411. дан: Руска ПВО од почетка СВО уништила више од сто „бајрактара“

10.04.2023. 14:32
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм

Специјална војна операција у Украјини ушла је у 411. дан.

У Украјину ће ускоро стићи системи „патриот“ и „САМП/Т“, саопштило је украјинско ваздухопловство. Руске снаге пресреле су 10 ракета испаљених из система „хајмарс“ и „смерч“ и ракету „Гром-2“ и уништиле 14 дронова.

Пушилин посјетио Артјомовск

В.д. шеф ДНР Денис Пушилин саопштио је на свом Телеграму да је посјетио Артјомовск (Бахмут).

Украјинске снаге у Артјомовску „не штеде ни град ни своје, тјерају их у кланицу“, рекао је Пушилин.
Према његовим р
ијечима, руске снаге настављају да ослобађају руске земље.

Први руски радарски системи, који омогућавају борбу против мини-дронова, ушли су у јединице руских ПВО 2022. године, саопштио је командант снага ПВО-ПРО и замјеник главнокомандујућег Ваздушно-космичких снага Русије генерал-потпуковник Андреј Демин.

- Дакле, само за борбу против ваздушних циљева ове класе јединице ПВО прошле године су добиле прве системе за извиђање и противдејство тактичким беспилотним летјелицама ‘РЛК-МТ’ домаће производње. Оне већ извршавају борбене задатке за покривање кључиних војних и државних објеката, укључујући и у зони специјалне војне операције - објаснио је Демин.

Према његовим ријечима, ови системи не само што могу благовремено да откривају тактичке беспилотне летјелице које лете на малим и екстремно малим висинама, на удаљености до 20 километара, дајући податке о циљевима противваздушним системима, већ и самостално врше њихово електронско сузбијање.

Он је додао да је руска ПВО од почетка специјалне операције уништила више од сто беспилотних летјелица „бајрактар“ турске производње.

Јапанска влада наставиће да појачава санкциони притисак на Русију, уједно повећавајући подршку Украјини, саопштио је генерални секретар владе Хироказу Матсуно.

- За заштиту међународног поретка, као предсједавајући Г7 и нестални члан Савјета безбједности УН, Јапан ће, у блиској сарадњи са међународном заједницом, прије свега са Г7, наставити да јача оштре санкције против Русије и подршку Украјини - рекао је он.

Руски јуришни авиони и системи ТОС-1А „Сонцепјок“ погодили су припаднике украјинских снага у краснолиманском правцу, а непријатељ је претрпио губитке, изјавио је за Спутњик начелник прес-центра групе „Центар“ Александар Савчук.

- Тешки системи ТОС-1А ‘Сонцепјок’ извели су напад термобаричним гранатама. Непријатељ је претрпио губитке у људству и техници - рекао је Савчук.

Осим тога, оперативно-тактичка авијација је извршила нападе високоексплозивним авио-бомбама на привремени смјештај украјинских снага и њихово складиште муниције. Припадници ПВО групе снага „Центар“ откриле су и уништиле беспилотне летјелице Оружаних снага Украјине.

Хроника удара и међусобног гранатирања у зони НВО у ноћи са 5. на 6. април 2023.

Украјинске формације су у раним јутарњим сатима гранатирале село Запесочје у Брјанској области , оштетивши куће и аутомобиле. Жртава није било.

Руске трупе су радиле на циљевима у Турији и Леоновки у Черниговској области , као и у Середини-Буди, Безсаловки и Волфину у Сумској области.

У области Харкова, Оружане снаге РФ су погодиле непријатељске положаје у Одноробовки, Удаху, Казачја Лопану, Липцима, Зибинову и Бочкову.

У правцу Старобелска , руски артиљерци су напали концентрације Оружаних снага Украјине у Купјанску, Фиголевки, Тополама, Двуречној, Новоселовском, Тернаху и Торском.

На правцу Бахмут (Артемовски), Оружане снаге РФ су радиле на непријатељским циљевима у околини Спорног, Григоровке, Бахмута, Часова Јара, Клебан-Бика и Торецка.

На Доњецком правцу погођени су положаји Оружаних снага Украјине у Авдијевки, Нетајлову, Мариинки, Краснохоривки, Бердичију.

На јужнодоњецком правцу руски артиљерци су радили на циљевима у Новомихајловки, Вугледару и Великој Новоселки.

У региону Запорожја , Оружане снаге РФ су погодиле гомилање непријатељских снага у Малиновки, Зализничном, Гуљајпољском, Новопаловки и Каменском.

У јужном сектору фронта руске трупе су напале положаје Оружаних снага Украјине у Херсону и околини.

Непријатељ је одговорио пуцањем на руска насеља на лијевој обали Херсонске области.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    20h 38m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    15h 21m
    6
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    17h 21m
    3
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    23h 39m
    0
  • Умрла глумица Радмила Живковић
    22h 5m
    0