Istočni front, 411. dan: Ruska PVO od početka SVO uništila više od sto „bajraktara“

10.04.2023. 14:32
0
IZVOR: in4s.net/Telegram

Specijalna vojna operacija u Ukrajini ušla je u 411. dan.

U Ukrajinu će uskoro stići sistemi „patriot“ i „SAMP/T“, saopštilo je ukrajinsko vazduhoplovstvo. Ruske snage presrele su 10 raketa ispaljenih iz sistema „hajmars“ i „smerč“ i raketu „Grom-2“ i uništile 14 dronova.

Pušilin posjetio Artjomovsk

V.d. šef DNR Denis Pušilin saopštio je na svom Telegramu da je posjetio Artjomovsk (Bahmut).

Ukrajinske snage u Artjomovsku „ne štede ni grad ni svoje, tjeraju ih u klanicu“, rekao je Pušilin.
Prema njegovim r
iječima, ruske snage nastavljaju da oslobađaju ruske zemlje.

Prvi ruski radarski sistemi, koji omogućavaju borbu protiv mini-dronova, ušli su u jedinice ruskih PVO 2022. godine, saopštio je komandant snaga PVO-PRO i zamjenik glavnokomandujućeg Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije general-potpukovnik Andrej Demin.

- Dakle, samo za borbu protiv vazdušnih ciljeva ove klase jedinice PVO prošle godine su dobile prve sisteme za izviđanje i protivdejstvo taktičkim bespilotnim letjelicama ‘RLK-MT’ domaće proizvodnje. One već izvršavaju borbene zadatke za pokrivanje ključinih vojnih i državnih objekata, uključujući i u zoni specijalne vojne operacije - objasnio je Demin.

Prema njegovim riječima, ovi sistemi ne samo što mogu blagovremeno da otkrivaju taktičke bespilotne letjelice koje lete na malim i ekstremno malim visinama, na udaljenosti do 20 kilometara, dajući podatke o ciljevima protivvazdušnim sistemima, već i samostalno vrše njihovo elektronsko suzbijanje.

On je dodao da je ruska PVO od početka specijalne operacije uništila više od sto bespilotnih letjelica „bajraktar“ turske proizvodnje.

Japanska vlada nastaviće da pojačava sankcioni pritisak na Rusiju, ujedno povećavajući podršku Ukrajini, saopštio je generalni sekretar vlade Hirokazu Matsuno.

- Za zaštitu međunarodnog poretka, kao predsjedavajući G7 i nestalni član Savjeta bezbjednosti UN, Japan će, u bliskoj saradnji sa međunarodnom zajednicom, prije svega sa G7, nastaviti da jača oštre sankcije protiv Rusije i podršku Ukrajini - rekao je on.

Ruski jurišni avioni i sistemi TOS-1A „Soncepjok“ pogodili su pripadnike ukrajinskih snaga u krasnolimanskom pravcu, a neprijatelj je pretrpio gubitke, izjavio je za Sputnjik načelnik pres-centra grupe „Centar“ Aleksandar Savčuk.

- Teški sistemi TOS-1A ‘Soncepjok’ izveli su napad termobaričnim granatama. Neprijatelj je pretrpio gubitke u ljudstvu i tehnici - rekao je Savčuk.

Osim toga, operativno-taktička avijacija je izvršila napade visokoeksplozivnim avio-bombama na privremeni smještaj ukrajinskih snaga i njihovo skladište municije. Pripadnici PVO grupe snaga „Centar“ otkrile su i uništile bespilotne letjelice Oružanih snaga Ukrajine.

Hronika udara i međusobnog granatiranja u zoni NVO u noći sa 5. na 6. april 2023.

Ukrajinske formacije su u ranim jutarnjim satima granatirale selo Zapesočje u Brjanskoj oblasti , oštetivši kuće i automobile. Žrtava nije bilo.

Ruske trupe su radile na ciljevima u Turiji i Leonovki u Černigovskoj oblasti , kao i u Seredini-Budi, Bezsalovki i Volfinu u Sumskoj oblasti.

U oblasti Harkova, Oružane snage RF su pogodile neprijateljske položaje u Odnorobovki, Udahu, Kazačja Lopanu, Lipcima, Zibinovu i Bočkovu.

U pravcu Starobelska , ruski artiljerci su napali koncentracije Oružanih snaga Ukrajine u Kupjansku, Figolevki, Topolama, Dvurečnoj, Novoselovskom, Ternahu i Torskom.

Na pravcu Bahmut (Artemovski), Oružane snage RF su radile na neprijateljskim ciljevima u okolini Spornog, Grigorovke, Bahmuta, Časova Jara, Kleban-Bika i Torecka.

Na Donjeckom pravcu pogođeni su položaji Oružanih snaga Ukrajine u Avdijevki, Netajlovu, Mariinki, Krasnohorivki, Berdičiju.

Na južnodonjeckom pravcu ruski artiljerci su radili na ciljevima u Novomihajlovki, Vugledaru i Velikoj Novoselki.

U regionu Zaporožja , Oružane snage RF su pogodile gomilanje neprijateljskih snaga u Malinovki, Zalizničnom, Guljajpoljskom, Novopalovki i Kamenskom.

U južnom sektoru fronta ruske trupe su napale položaje Oružanih snaga Ukrajine u Hersonu i okolini.

Neprijatelj je odgovorio pucanjem na ruska naselja na lijevoj obali Hersonske oblasti.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    17h 9m
    7
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    22h 26m
    0
  • Tata u bijeloj kočiji dočekao mamu i bebu ispred porodilišta
    19h 9m
    3
  • Umrla glumica Radmila Živković
    23h 53m
    0
  • Papratna njiva: Služen parastos za žrtve nekažnjenog zločina
    22h 13m
    1